Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Peterková dostala za poplašné zprávy dvouletou podmínku, stráž musela krotit dav

  11:24aktualizováno  21:44
Soud v úterý potrestal exnovinářku Janu Peterkovou dvouletou podmínkou za šíření poplašné zprávy v období koronavirové pandemie, stanovil ji tříletou zkušební dobu, ve které se musí chovat řádně. Odvolací senát rozhodl s vyloučením veřejnosti. Jednání předtím narušili příznivci Peterkové, když se vlámali do soudní síně. Vedle justiční stráže zasahovala i policie. Incident bude ve středu řešit vláda. Peterková později řekla, že dá dovolání k Nejvyššímu soudu.

„Obžalovaná byla odsouzena k úhrnnému trestu odnětí svobody v trvání dvou let s tím, že se výkon trestu odkládá na zkušební dobu v trvání tří let,“ řekl pro iDNES.cz mluvčí Městského soudu v Praze Adam Wenig.

Peterková později na svolané tiskové konferenci po vynesení verdiktu uvedla, že bude chtít dosáhnout zrušení rozsudku u Nejvyššího soudu. Dodala, že ji po přerušení soudního jednání nikdo neinformoval o tom, že jednání později pokračovalo dál s vyloučením veřejnosti. Kvůli tomu chce podat stížnost na soudkyni Věru Trojanovou k Soudcovské unii ČR.

„Soudkyně opustila soudní síň bez jediného slova, nepřerušila ani neukončila soudní líčení, neinformovala mě o tom, že by ho přerušovala a že se mám dostavit v 16:00, kdy bude líčení pokračovat,“ řekla Peterková.

Peterková si chce také stěžovat na svého dosavadního advokáta Davida Lejčka u České advokátní komory. Tvrdí, že jí Lejček neoznámil pokračování řízení a dále jednal bez jejího mandátu.

Peterkovou přišly k soudu podpořit desítky sympatizantů, kterým zpočátku čelili jen tři členové justiční stráže. Přivolaná policie na místě zadržela dva muže, jednoho ze soudu odvezla za asistence záchranářů. Ostatní příznivci Peterkové soudní chodbu opustili po více než hodině. Podle Peterkové soud dostatečně nezajistil, aby zasedání proběhlo v klidu.

Oba zadržení muži byli předvedeni a k případu se vyjádřili, poté služebnu opustili. Policisté vyhodnotili jejich jednání jako přestupek neuposlechnutí výzvy úřední osoby, a věc proto předali příslušným úřadům.

„Celou událost nicméně nadále prověřujeme a zjišťujeme, zda nedošlo k dalšímu protiprávnímu jednání,“ uvedl mluvčí pražské policie Jan Rybanský.

Soudkyně ještě před začátkem jednání vykázala dalšího neúspěšného kandidáta na prezidenta Pavla Zítka. Chtěl totiž pořizovat kamerové záznamy, které nebyly soudem povoleny.

„Je to důkaz pro mezinárodní tribunál. To tady zůstane a točte to,“ řval Zítko, když ho justiční stráž odváděla. K soudu přišlo zhruba 40 podporovatelů Peterkové. Do jednací síně se všichni nevešli.

Sama Peterková se k jednání dostavila více než čtvrt hodiny později za velkého potlesku podporovatelů. Po jejím příchodu se do soudní síně podporovatelé začali cpát, až vyrazili dveře z pantů. Při tom se strkali s justiční stráží, na kterou pak řvali, že jsou „gestapo“. Soudní senát poté místnost opustil.

„Soud dostatečně nezajistil, aby líčení proběhlo v klidu. Vzhledem k tomu, že jsem po těžkém úrazu páteře, i přesto, že jsem v neschopnosti, jsem se k soudu dostavila a chtěla jsem se obhájit, bylo mi to znemožněno, protože to nezajistil soud, policie ani justiční stráž. Proto jdu do podatelny podat návrh na odročení, přidám i lékařské zprávy, že jsem stále v neschopnosti,“ tvrdí Peterková.

Vřava se uklidnila až zhruba po hodině. Dav podporovatelů Peterkové po justiční stráži a policii, která přijela asistovat, křičel, že jsou gestapo. „Chráníte největší dobytek, zabíjení a vraždění lidí. Na zvracení mi je,“ vřískala jedna z podporovatelek na policistu.

Chtějí, aby se policisté ztotožnili

Zítko hlasitě před síní žádal o ztotožnění člena justiční stráže, který údajně nepřiměřeně proti jednomu z podporovatelů zasáhl. „Jménem zákona, jménem zákona, jménem zákona! Jménem ústavy, jménem ústavy, jménem ústavy,“ skanduje dav.

Peterková začala zvonit zvonečkem. „Ani jeden z nich se neztotožnil, jaké má občanství,“ řekla davu. Pak s nimi začala skandovat „ztotožnit, ztotožnit, ztotožnit“.

Tři roky nesmí nic provést. Peterková vyvázla za poplašnou zprávu podmínkou

Odpor davu vysvětlila Peterková tím, že jeden z jejích podporovatelů Rudolf Vávra byl zadržen policií už při průběhu jednání a jeho právnímu zástupci Norbertu Naxerovi nebyl umožněn vstup do jednací síně.

„Žádal, aby jeho právní zástupce mohl případně vznést námitky proti zadržení uvnitř místnosti a zdokumentovat to do právního spisu. To policie neumožnila. Proto lidé apelují, aby byla dodržována základní práva na obhajobu, které mám nejen já, ale i zadržený. Budu doufat, že při příštím soudním jednání soud zajistí jeho klidné konání,“ podotkla Peterková.

Incident bude řešit vláda

Ministerstvo spravedlnosti spolu s Vězeňskou službou se nepokoji před soudní síní zabývá. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek o situaci hovořil s generálním ředitelem Vězeňské služby ČR Simonem Michailidisem a předsedkyní Městského soudu Jaroslavou Pokornou. Společně odsoudili chování příznivců.

„Zatím není známo žádné pochybení justiční stráže, které ministr Pavel Blažek děkuje za zvládnutí situace,“ uvedlo ministerstvo na twitteru. Po vyhodnocení incidentu bude ministr jednat s dalšími předsedy soudů, aby se takové situace neopakovaly.

Podle Vězeňské služby byl zásah justiční stráže přiměřený, profesionální a v souladu se zákonem. Ministr uvedl, že incidentem se bude ve středu zabývat i vláda. Posoudí opatření, která zabrání opakování podobných situací.

„Justiční stráž plnila svůj zákonný úkol zajistit pořádek a bezpečnost v budově soudu. V tuto chvíli její zásah považujeme za adekvátní a odpovídající situaci. Jeho průběh budeme dále analyzovat,“ sdělil Michailidis. Justiční stráž je součástí Vězeňské služby, zajišťuje pořádek a bezpečnost v budovách soudů, státních zastupitelství a ministerstva spravedlnosti.

Úterní incident může být podle mluvčího soudu Adama Weniga kvalifikován jako trestný čin výtržnictví, pohrdání soudem či v krajním případě i jako násilí proti úřední osobě.

„Vniknutí veřejnosti do jednací síně ministerstvo, vězeňská služba i vedení soudu odsuzuje a analyzuje. Po vyhodnocení vstoupí ministr Pavel Blažek v jednání s dalšími předsedy soudů, abychom zabránili opakování podobných situací. Podle Vězeňské služby ČR byl zásah justiční stráže přiměřený nastalé situaci, profesionální a v souladu se zákonem,“ uvedl mluvčí resortu spravedlnosti Vladimír Řepka.

Peterková byla za šíření poplašných zpráv v únoru Obvodním soudem pro Prahu 4 potrestána dvouletým podmíněným trestem s tříletou zkušební dobou, proti čemu se na místě odvolala. Na sociálních sítích mimo jiné tvrdila, že vojska NATO obsadí Česko a budou střílet na děti.

„Jsem absolutně nevinná, ničeho jsem se nedopustila, nešířila jsem poplašnou zprávu, nebylo mi prokázáno, že by byl někdo znepokojen. Stát neprokázal, že bych vědomě lhala. Šířila jsem své názory a myšlenky,“ řekla po úterním soudu bývalá novinářka.

Peterková podle nepravomocného rozsudku šířila v době koronavirové pandemie další lživé výroky skrz videozáznamy na sociálních sítích, především Facebooku. Mimo jiné prohlašovala, že NATO zastřelí každého, kdo se odmítne nechat odvést k povinnému očkování proti koronaviru.

27. února 2023

Lži podle ní šířila vláda

V jiných nahrávkách tvrdila, že senioři po očkování umírají. Vládu, kterou tenkrát vedl bývalý premiér Andrej Babiš, označovala za fašisty.

„V tomto případě už to nemá s aktivismem nic společného,“ prohlásil tehdy předseda senátu Dušan Doubek. Podle něj Peterková ve videích uváděla vědomé nepravdy, kterým část populace uvěřila.

Peterkové hrozilo až osmileté vězení, trest na samé spodní hranici trestní sazby soud vysvětlil dosavadní bezúhonností Peterkové. Sama Peterková naopak trvala u soudu na tom, že lidem úmyslně lhala vláda, ne ona.

„Nejsem to já, ale vláda Andreje Babiše, kdo šířil poplašné zprávy. Lidé se dostávali do paniky, ale tu paniku jsem nepůsobila já,“ řekla v únoru u soudu Peterková.

Dodala, že videa natočila jako vyděšená matka, jejíž děti nemohly chodit do školy. Podle jejího advokáta někdejší novinářka vědomě nelhala, ale svým výrokům upřímně věřila. V době pandemie navíc podle něj nebylo vždy jasné, které informace jsou relevantní a které jsou již dezinformacemi.

Soud Peterkové už za lži o úmrtích v domě seniorů uložil loni v lednu pokutu 250 tisíc korun. Žena byla podle serveru Aktuálně.cz součástí skupiny lidí, kteří šířili dezinformace o covidu a očkování proti této nemoci nebo útočili na zdravotníky. Na ženu bylo uvaleno několik exekucí a na své akce požadovala finanční dary od lidí, kteří sledují její videa na sociálních sítích.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rakety ATACMS jsou stěžejní, ale Rusové se mohli připravit, míní analytici

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  13:03

Rakety dlouhého doletu ATACMS, které USA poskytly Ukrajině, by mohly oslabit ruskou logistiku a...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno 

Přímý přenos V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů černého...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  12:44

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:41

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...