Historik Jan Županič

Historik Jan Županič | foto: Michal Růžička, MAFRA

Lidé šlechtě nezávidí majetky, ale minulost a předky, říká historik Županič

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Pohřeb Karla Schwarzenberga sledovaly desetitisíce lidí. Velkou oblibu si získal i televizní cyklus Modrá krev sledující české šlechtické rody. Šlechta Čechy stále přitahuje, i když byla už v první republice oficiálně zrušena. „Vztah Čechů k ní je velmi nevyrovnaný – od naprostého obdivu po úplné odmítání,“ říká v rozhovoru pro MF DNES historik Jan Županič.

Proč lidi pořád šlechta přitahuje?
Myslíte tím Schwarzenbergův pohřeb? Pro část populace nebylo důležité, že šlo o Karla Schwarzenberga, natož o knížete, ale o to, že odešla výjimečná osobnost. Když zemřel Karel Gott, tak se na jeho pohřeb také dívala polovina republiky. Oba se zapsali do historie a každý měl zásluhy o tento stát, byť každý úplně jiné.

A když vezmeme šlechtu obecně?
Co se šlechty jako takové týče, to je jiný problém. Vztah obyvatel Česka k ní je velmi nevyrovnaný – od naprostého obdivu po úplné odmítání. A přitom většina lidí šlechtě závidí. Mnohdy nevědomky, ale závidí. Nikoli majetky nebo společenské kontakty, ale vědomí minulosti. My – a teď mluvím o majoritě společnosti – víme o předcích strašně málo. Někdo nezná ani jméno pradědečka, další si sice dohledali v matrikách předky až do 17. století, o jejich životech ale neví téměř nic. Jen jména, data, někdy povolání. Málokdo má tak významné předky, aby mohl říct, že zná podrobnosti o jejich životě, nebo dokonce může tvrdit, že se před dvěma sty lety zapsali do dějin, byť regionálních.

Existují i firmy, které nabízejí adopce šlechtickými osobami či udílení šlechtictví zprostředkovávají. Jde jen o byznys. Takové tituly obecnou platnost nemají.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video