Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Papež: Až na ministerstvo zahraničí stát zaspal. Cestovky si musí poradit samy

Rozstřel   19:01
Rhodos je v plamenech. Ministerstvo zahraničních věcí českým cestovním kancelářím pomohlo. Celkově ale stát zaspal. „Třeba ministerstvo pro místní rozvoj mělo začít komunikovat mnohem dříve, ne až dnes. Přitom mají turistiku na starosti,“ řekl v Rozstřelu Jan Papež, místopředseda Asociace cestovních kanceláří.

„Ministerstvo zahraničí musím skutečně jenom pochválit, protože okamžitě s námi zorganizovalo videokonferenci, okamžitě začalo vydávat náhradní doklady pro lidi, kteří se v Řecku ocitli v problémech, to bylo na jedničku. Ale s ministerstvem pro místní rozvoj jsme začali komunikovat opravdu až dnes,“ podotýká Papež.

Pomoc státu není žádná

„Navíc se na nás obrátili jen s takovým obecným dotazem, zda něco nepotřebujeme,“ diví se místopředseda Asociace cestovních kanceláří.

„Nedozvěděli jsme se ani to, zda máme nárok na použití vládní letky pro repatriační lety, zda nám pomohou tyto lety zorganizovat, protože je to velmi nákladné. Zda by je mohli třeba použít i turisté, kteří cestovali bez cestovních kanceláří.“

„Pomoc státu, kromě ministerstva zahraničí, v tuhle chvíli není žádná, ale na to jsme celkem zvyklí, že si musíme pomoct sami. Myslím, že tuto složitou situaci cestovní kanceláře vyřešily a řeší ji dál. Ale je pravdou, že některé jednotlivosti nezafungovaly, a za to se lidem moc omlouvám. Ale ta situace byla opravdu velmi náhlá a velmi nečekaná. Navíc vše začalo v sobotu, kdy cestovní kanceláře ve svých centrálách neměly plný stav lidí. Snad je to i poučení pro budoucnost.“

Jan Papež zároveň zkritizoval ministra vnitra Víta Rakušana za jeho pondělní vyjádření. Šéf STAN totiž požádal cestovní kanceláře, aby zvážily vysílání dalších turistů na Rhodos a naopak je vyzval, aby pomohly obyvatelům ČR z ostrova domů.

„Nevím, jestli je pan ministr vnitra tím správným člověkem, který by měl komunikovat s cestovními kancelářemi. Jasné stanovisko k tomu vydalo ministerstvo zahraničních věcí,“ konstatoval v Rozstřelu Jan Papež. Ministerstvo v pondělí oznámilo, že plošný zákaz cest na Rhodos zatím vydávat nebude.

Cestovní kanceláře podle Papeže zatím do bezpečných částí ostrova Rhodos své klienty vozit budou. „Víte, my jsme povinni za klienty uhradit všechny náklady, které jsou spojené s jejich dopravou na ostrov. Které jsou dále spojené s jejich ubytováním na ostrově. Prostě klienti si u cestovní kanceláře objednali dovolenou a cestovní kancelář ji zajistí v případě, že tato lokalita není vyhlášena jako nebezpečná.“

„A tak tomu stále je. Hoteliéři ani letecké společnosti tak nemají povinnost cestovní kanceláři vrátit peníze. Kdyby cestovní kancelář takový zájezd zrušila, musela by podle platných zákonů vrátit klientům všechny peníze, a tím by také o všechny tyto peníze přišla,“ říká Papež.

„Proto jsme nuceni kopírovat oficiální hodnocení lokalit. A v tomto případě oficiální hodnocení jak z řecké, tak z české strany vypadá tak, že části ostrova jsou stále bezpečnou lokalitou, a díky tomu tam cestovní kanceláře samozřejmě své klienty vozí,“ doplňuje Papež.

OTÁZKY A ODPOVĚDI: Na co mají nárok cestující na Rhodosu a jak se vrátit zpět?

„Ale chci k tomu říct, že cestovní kancelář by určitě nevezla klienty někam, kde se o ně poté bude muset nouzově starat. Protože to stojí energii, peníze a je to samozřejmě velmi nebezpečné,“ myslí si místopředseda Asociace cestovních kanceláří.

Ten pak v Rozstřelu čelil otázce, proč některé cestovní kanceláře se svými klienty na ostrově vůbec nekomunikovaly, nedávaly jim potřebné instrukce a tito lidé se pak následně museli o sebe postarat sami, bez pomoci místních delegátů.

„Ta situace zasáhla desítky tisíc klientů, nejenom českých, ale klientů z celé Evropy. A v tu chvíli, kdy nastala základní evakuace hotelů, které byly zasažené jako první, bylo velmi komplikované se s kýmkoliv spojit. Ty kilometry po silnici, nebo dokonce po pláži, nešli jenom čeští klienti, ušli je všichni, kteří v té lokalitě byli,“ vysvětluje Papež.

Nevinil bych delegáty

„Místní delegát mohl být třeba 20 nebo 30 kilometrů daleko. Má na starosti často i stovky turistů najednou. Nemáte jednoznačnou prioritu, komu máte volat. I delegáti nejprve sbírají základní informace. Prostě to byla živelná pohroma, která zasáhne v jeden okamžik nějaké území. A jen poznámka: myslím si, řecké úřady mohly vyhlásit evakuaci třeba o den dříve,“ kritizuje Řecko Papež.

„Je mi samozřejmě líto každého, kdo musel prožít takhle traumatickou situaci, ale asi bych nevinil delegáty cestovních kanceláří, že se nesnažili s někým spojit. Podle mě se o to určitě snažili,“ míní Papež.

„Takovouhle situaci, jakou teď zažil Rhodos, jsme tu ještě neměli. Snad kromě tsunami v Asii. Ale třeba v té době nic takového, jako jsou nějaké hromadné SMS zprávy, nebylo. A to je, myslím, to, v čem se může situace do budoucna zlepšit. Cestovní kanceláře s tím budou muset počítat,“ uzavírá Papež.

Budou tedy cestovky i nadále posílat turisty na ostrov? Jaké jsou možnosti kompenzací za zrušené zájezdy? A jak moc jsou delegáti cestovních kanceláří trénovaní na podobné krizové situace? I o tom hovořil Jan Papež, místopředseda Asociace cestovních kanceláří, v Rozstřelu.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Vatikán jde s dobou, vydal nová pravidla pro potvrzování zjevení

17. května 2024  16:51

Vatikán vydal nová pravidla pro potvrzování, ověřování a případné zamítání nadpřirozených jevů,...

Děti se ztratily v davu u hokejové haly, hledali je policisté i se čtyřkolkou

17. května 2024  16:40

Dvě malé děti hledali ostravští policisté ve čtvrtek večer u ostravské hokejové haly, kde se hrají...

Izraelští vojáci ukazují ponižující záběry Palestinců, může jít o válečný zločin

17. května 2024  16:38

Izraelští vojáci zveřejňují dehonestující videa a fotografie ze zadržování Palestinců na Západním...

Fico je při vědomí, odebrali mu odumřelou tkáň. Čeká ho další operace

17. května 2024  13:43,  aktualizováno  16:06

Slovenský premiér Robert Fico je při vědomí, v závažném, ale stabilizovaném stavu, řekla šéfka...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...