Symbolické uctění památky Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové na Náměstí SNP v Bratislavě. | foto: Profimedia.cz

Čtyři roky poté: vražda Kuciaka změnila Slovensko. Otázky však zůstávají

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Přesně před čtyřmi roky, večer 21. února 2018 zaklepal vrah Miroslav Marček na dveře domu slovenského novináře Jána Kuciaka ve Veľké Mači a po otevření jej beze slova zastřelil. Pak vběhl do kuchyně a tam zabil jednou ranou do hlavy i jeho snoubenku Martinu Kušnírovou. Jeho smrt radikálně proměnila slovenskou vládu i celou zemi. Soudy s jeho možnými vrahy však stále probíhají.

Marček, který se u soudu přiznal, si už odpykává pětadvacetiletý trest vězení. Klíčový proces v tomto případu ovšem začne až za týden. Specializovaný trestní soud v ­Pezinku bude znovu řešit, jestli v­ pozadí vraždy stál vlivný kontroverzní podnikatel Marian Kočner, kterého před rokem soud pro nedostatek důkazů obžaloby zprostil.

Pro Slovensko je to největší kauza novodobé historie. Po vraždě investigativního novináře padla vláda Roberta Fica a spoustu politiků, lobbistů i policistů, prokurátorů, soudců či podnikatelů začali kriminalisté obviňovat z různých činů.

Soudkyně Růžena Sabová tentokrát nebude soudit Kočnera jen za vraždu Kuciaka a jeho přítelkyně, ale také za přípravu dalších tří.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video