Jak se vyhnout dalším krizím?

  • 3
Vládní krize skončila. Asi se nenajde nikdo, kdo by řekl, že kromě odchodu Stanislava Grosse přinesla něco užitečného. Pamatujeme i krizi, kdy odcházel pan Špidla, a ještě jinou, kdy končila vláda Václava Klause.

Všechny se vyznačovaly množstvím zákulisních jednání, cynických politických obchodů a dohod, které bývaly vzápětí porušeny.

Veškerá moc při krizích opouští parlament a vládu a přechází do rukou nejužších stranických špiček. Jedna vláda ještě vládne – a už se na jejím zasedání objeví nový premiér.

Veřejnost je takovými krizemi znechucena a její důvěra v politický systém padá. Občan ztrácí víru, že jeho hlas může s politickými obchody něco udělat. I proto v posledních letech dramaticky poklesla volební účast ve volbách všeho druhu.

Otázka zní: kdyby se politici dohodli na změnách pravidel hry, mohli bychom se demotivujícím krizím tohoto typu vyhnout?

Pravděpodobně ne, ale jejich ničivý dopad na důvěryhodnost systému by bylo možno výrazně omezit.

Nejjednodušším lékem by byl většinový systém pro volby do Sněmovny. Ten by vrátil rozhodování do ní a omezil by výrazně možnost sekretariátů uzavírat politické obchody. Poslanci by totiž nebyli odpovědní jen jim, ale i přímo občanům.

Prospěla by i přímá volba prezidenta, se kterou by mohlo být spojeno nevelké rozšíření jeho pravomocí. Mohl by dostat například právo rozpustit za jistých okolností parlament a vypsat předčasné volby.

Stačily by však menší změny, které by zpřesnily pravidla pro pád a výměnu vlády. Ta současná jsou, co se týče pravomocí prezidenta, nejednoznačná a – co se týče možnosti vyvolat předčasné volby – těžkopádná.

Žádná shora naznačená změna by nemohla ničemu uškodit, jen prospět. Bohužel se však zdá, že změny jsou pro nejbližší dobu utopií. Naši politici jsou mistři v obcházení pravidel. Proto nemají zájem je vylepšovat.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video