IVVM: Popularita členů Zemanovy vlády klesá

- Lidé přestávají věřit řadě sociálně demokratických ministrů. Za poslední tři měsíce postihla ztráta důvěry především vicepremiéra Pavla Rychetského a ministry financí a kultury Iva Svobodu a Pavla Dostála. Podle v pondělí zveřejněného šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění (IVVM) si pohoršili také ministři vnitra, zemědělství a zdravotnictví Václav Grulich, Jan Fencl a Ivan David.
Žebříček popularity politiků nicméně stále vedou sociálnědemokratičtí místopředsedové Poslanecké sněmovny - Petra Buzková, které věří 67 procent lidí, a Stanislav Gross, jenž má důvěru 65 procent obyvatel.
Pokles důvěry postihl i prezidenta Václava Havla, který je nyní v žebříčku popularity pátý. Věří mu 46 procent lidí, což je ale o šest procent méně než loni v prosinci. Havla, kterému nedůvěřuje 43 procent lidí, předstihl bývalý premiér a nyní guvernér centrální banky Josef Tošovský (56 procent) a odborářský předák, senátor Richard Falbr (46 procent).
Rychetský ztratil 11 procent a Svoboda s Dostálem po sedmi procentech. Z ministrů si naopak o deset procent polepšil vicepremiér Pavel Mertlík, o pět procent vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla a o čtyři procenta ministři zahraničí a obrany Jan Kavan a Vladimír Vetchý. K tomu, aby se vyrovnali Buzkové s Grossem, však mají daleko. Nejlépe z ministrů si vede jediný nestraník mezi nimi - šéf resortu spravedlnosti Otakar Motejl, kterému věří 38 procent lidí.
Nic se nezměnilo na postavení předsedy vlády a ČSSD Miloše Zemana na sedmé příčce. Tomu stejně jako před třemi měsíci důvěřuje 36 procent a naopak nevěří 44 procent lidí. Ještě větší rozdíl mezi podílem důvěřujících a nedůvěřujících má předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus, který je jedenáctý. Věří mu 28 procent respondentů, nevěří 61 procent.
IVVM se občanů také dotazoval, zda důvěřují ještě některému dalšímu politikovi, jejichž výčet nenabízel. Nejvíce hlasů dostal bývalý předseda KDU-ČSL Josef Lux, komunistický poslanec Miloslav Ransdorf a místopředseda ODS Ivan Langer.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video