Za deset dní vybrala miliony korun. Je to naděje na život, děkuje žena

  • 99
Dvaatřicetiletá Slovenka Ivana Danišová bude moci podstoupit operaci v USA, bez které by nepřežila. Během deseti dní se jí totiž podařilo vybrat čtyři miliony korun, které zákrok nehrazený pojišťovnou zaplatí.

Ivana Danišová trpí vzácnou vrozenou vadou Goldenharův syndrom, která způsobuje nevyvinutí obličejových kostí. Během svého života už podstoupila sérii náročných zákroků, nedávno se však její stav ještě zkomplikoval. Lékaři totiž odhalili, že pod lebečními implantáty jí roste nová kost. Aby přežila, musí co nejdřív podstoupit operaci v USA, kterou jí ale nehradí pojišťovna. Právě na tu se jí podařilo vybrat čtyři miliony korun. 

„Díky lidem z Česka, Slovenska i z dalších koutů světa jsem dostala ten nejkrásnější dar – darovali mi naději bojovat o svůj život v USA,“ řekla Ivana Danišová. 

Boj mladé právničky za záchranu obličeje pokračuje. Čeká ji další operace

V současnosti musí Ivana podstoupit několik kraniofaciálních a onkologických vyšetření. Odlet do USA má naplánovaný na přelomu května a června. „Z celého srdce chci poděkovat všem, kteří se stali součástí mého příběhu a mojí záchrany,“ dodala.

To, že se částku podařilo vybrat, se dozvěděla v neděli dopoledne. „V takovou chvíli se ve mě mísily pocity štěstí a dojetí. Když si uvědomíte, že jste dostali naději na záchranu od lidí, kteří s vámi prožívají váš příběh,“ řekla. Sama takovou vlnu podpory vnímá jako obrovský závazek.

Peníze, které vybrala navíc, využije na další vyšetření, která nehradí pojišťovna. „O všech výdajích týkajících se lékařské péče a úhrady operace budu informovat,“ uvedla.

Radost trvala jen 24 hodin

Zrádná nemoc zvaná Goldenharův syndrom se u Ivany projevila hned po narození a právě kvůli ní se jí nevyvinula pravá strana tváře. Lékaři na Slovensku ani v Česku si s jejím stavem nevěděli rady. K Goldenharovu syndromu se také postupně přidaly leukemie a srdeční arytmie. „Až v té době jsem doopravdy pochopila, s jakým soupeřem mám co do činění,“ posteskla si Ivana.

Po konzultaci s odborníky žena zjistila, že pomoci by jí mohl jedině chirurg v Japonsku. Jelikož však pojišťovna ženě zákrok nechtěla proplatit, rozhodla se na něj získat peníze prostřednictvím sbírky. A to se jí podařilo (podrobnosti v článku Trpí vzácnou nemocí a lékaři v Česku jí nepomohou).

Trpí vzácnou nemocí a lékaři v Česku jí nepomohou. Proto vypsala sbírku

Její radost však trvala jen čtyřiadvacet hodin, než se její zdravotní stav prudce zhoršil. „Lékaři zjistili, že nesnesitelnou bolest způsobuje nová kost, která roste pod životně důležitými lebečními implantáty,“ vysvětlila žena. Protože se Ivanin stav každým dnem zhoršuje, musí co nejdříve podstoupit nákladnou operaci v Chicagu.

„I přes dopis kraniofaciálního odborníka o urgenci mého stavu neexistuje kvůli byrokracii šance, aby mi pojišťovna pomohla,“ vysvětlila žena. Spustila proto mezinárodní kampaň, díky které se jí v neděli podařilo zbývající částku vybrat.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video