Nechte si ty kecy, počastovali se vzájemně Babiš a poslankyně Kovářová

  • 341
Premiér a šéf ANO Andrej Babiš a opoziční poslankyně, místopředsedkyně STAN Věra Kovářová, se ve Sněmovně při interpelacích vzájemně vyzvali, aby zanechali keců. Babiš výjimečně dorazil do Sněmovny v čas, který je ve čtvrtek odpoledne vymezený na otázky poslanců na předsedu vlády a další ministry.

Kovářová, která dlouhodobě patří mezi nejčastěji interpelující poslance, si na premiéra připravila otázku na téma kapacity školek. Babiše se zeptala, jaké reálné kroky udělá, aby se rozšířila kapacita mateřských i základních škol.

„Jaké reálné kroky hodláte učinit, aby rodiče nemuseli být nespokojeni s nedostatečnou kapacitou mateřských škol? Jaké reálné kroky, které pomohou obcím s rozšířením kapacit mateřských a základních škol, podniknete a jaký je jejich harmonogram? Bylo by nešťastné, kdyby školky dopadly podobně jako učitelé. V jejich případě se ke slibům, které jste jim dal, už neznáte,“ řekla Kovářová.

Premiér nejprve řekl, že se bude mírnit, protože se ho ptá žena, ale pak řekl: „Ale ty vaše populistické kecy už fakt nemůžu poslouchat.“

Prohlásil, že poté, co ještě v minulém volebním období nastoupil na post ministra financí, začal problém řešit a udělal program, díky kterému obce získaly miliardy. Na školy šlo podle něj od roku 2014 zhruba 26 miliard korun, přitom do obce Chýně u Prahy, kde byla starostkou, 138 milionů korun na novou základní školu a 44 milionů na tělocvičnu. „Ta vaše Chýně, kde jste byla starostkou dva roky, co jste tam udělala? Nic,“ řekl Kovářové Babiš.

Ta si to nechtěla nechat líbit. „Řekl jste, že jsem žena, že se budete mírnit a ať si nechám ty populistické kecy. Takže vy jste muž, já se mírnit nebudu. Tak si ty kecy taky nechte. Protože v roce 2013 jste hlasoval proti našemu návrhu na zřízení toho dotačního titulu, ze kterého jsou hrazeny školy. Vy jste žádné peníze nedával. Dotační titul vznikl z rozhodnutí Poslanecké sněmovny a vy jste v rozpočtovém výboru hlasoval proti. Takže, prosím, nechte si ty kecy,“ opáčila premiérovi místopředsedkyně STAN Kovářová.

„2013 jsem hlasoval? Já nevím, že jsem hlasoval. Já jsem se stal ministrem financí 29. ledna 2014. A tady za dveřmi jste mi řekla, že do vaší Chýně vám Kalousek nedal ani korunu. A za mě, za ministra financí jste dostala 185 milionů do vaší obce, abyste mohla přijít na otevření a tam mít ten O to vám hlavně jde, abyste měli projevy. Díky mojí práci. A vy jste neudělali vůbec nic. Vy o tom jen mluvíte. 2013? Kde jsem byl 2013? Jsem nevěděl, která bije, když jsem viděl výsledky voleb,“ uzavřel slovní přestřelku premiér.

Piráty označil Babiš za anarchistické hnutí

Předseda vlády se při interpelacích pustil i do šéfa poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka, který se ho ptal na Národní investiční plán. Ten chce vláda představit do Vánoc. Babiš minulý týden řekl, že plán představuje celkový potenciál investic v Česku na třicet let, přičemž půjde o dvacet tisíc projektů za zhruba pět bilionů korun.

„Vy vlastně nevíte, co, do kdy, kdo za to zodpovídá a kde na to vezmete.  Nevím teda, proč tomu říkáte plán. Šest let vládnete. Na konci, po osmi letech vašeho vládnutí, budeme mít jenom papír. A to je málo,“ řekl Michálek. Opíral se přitom o dokument, k němuž se dostal.

„Máte blbej plán. Ztráta času, pane kolego,“ opáčil mu Babiš. Zopakoval, že o on přišel do politiky z byznysu. „A tam někdo musí mít nějaké vize, něco plánovat. Takže to je jenom potenciální zásobník investic. Já nevím, proč to už dopředu vaše anarchistické hnutí všechno destruujete, všechno kritizujete. Proč ten váš Hřib neudělá investiční plán pro Prahu?“ odpověděl premiér Michálkovi v narážce na pražského primátora Zdeňka Hřiba.

„My jsme sepsali potenciál. A to, když přijde nová vláda, tak ten ministr si to může otevřít, například ministr zdravotnictví, má tam 74 miliard investičních projektů. Podívá se, jak je na tom, a vybere si. Takže my děláme pro vás, pane poslanče. Pro vaši příští vládu. Chceme vám ulehčit práci. A vy nás akorát kritizujete,“ řekl šéfovi poslaneckého klubu Babiš.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video