Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hybášková: Nenaletěla jsem, byl to pokus o korupci

  19:10
Jana Hybášková stále tvrdí, že stopy údajné korupce vedou přímo na ministerstvo spravedlnosti. Je však prý "možné", že ministr o tom nevěděl. "Já si nemyslím, že bych naletěla. Ta věc tu je a má jasnou logiku. Otázkou je, kdo za tím opravdu stojí," řekla iDNES.cz.

Jana Hybášková - Jana Hybášková | foto: SNK ED

ČTĚTE TAKÉ:
Hybášková: Lidé kolem ODS si řekli o tři miliony

Podle Deníků Bohemia šéfka SNK ED připustila, že mohla naletět člověku, který po ní žádal úplatek tři miliony korun. A že ministr spravedlnosti zřejmě nemá s údajnou korupcí nic společného. Hybášková ale tvrdí, že takhle své vyjádření neformulovala.

Ministr spravedlnosti trvá na veřejné omluvě Jany Hybáškové prezentované ve všech médiích, která o kauze informovala. Dále zvažuje právní kroky. - více zde

"Informace, které mám, se skutečně týkají ministra spravedlnosti, ale je možné, že o tom skutečně konkrétně ministr Pospíšil nevěděl," řekla iDNES.cz. "Na ministerstvu jsou lidé na různých odborech. Z telefonického rozhovoru s ním jsem jen nabyla pocitu, že o tom možná nevěděl. Ale nemám důkazy ani pro, ani proti," vysvětluje nyní.

Hybášková s právníkem a místopředsedou SNK ED podala tento týden na policii trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli údajné korupci. - více zde

Ministr Vlastimil Tlustý, jehož jméno je s údajnou korupcí také spojováno, v úterý řekl, že obvinění považuje za "vykonstruovanou provokaci" s cílem poškodit jeho osobu. Vyzval Janu Hybáškovou, Stanislava Polčáka, aby policii a veřejnosti poskytli všechna jména konkrétních osob a další údaje nezbytné pro úplné vyšetření."

Kam se třemi miliony?
Jana Hybášková iDNES.cz převyprávěla celou věc tak, jak se podle ní odehrála.

O schůzku, která se konala 16. září, ji požádal "někdo, koho zná". "Sešli jsme se, byl u toho ještě jeden člověk (jeho jméno sdělila pouze policii, bude hlavním svědkem případu). Padnul úplně jednoduchý konstrukt: Není problém, peníze dostanete v celkové výši na účet, když pošlete sms ANO. Později, protože vám věříme, vám přijde faktura mediální agentury na tři miliony za provedenou práci za 300 tisíc. Kam s těma třema? Padlo: Pro jednoho ministra, pro druhýho ministra a pro jednoho poslance ODS. Jeho jméno nepadlo. To je celé," tvrdí Hybášková.

"Další schůzka se konat neměla, nebylo kam jít třeba s magnetofonem. A s fakturou mediální agentury bych pak mohla po policii pobíhat stokrát, ale v této rovině je to neprokazatené," podotýká k absenci důkazů pro své tvrzení. Právě kvůli tomu, že jimi svá slova nepodložila, mnozí její tvrzení zpochybňují. "Říkají mi, že jsem jako Kořistka, no tak ať jsem. Tohle tolerovat nejde. Tohle není klasika. Sorry."

Jméno prostředníka Hybášková sdělila policii. Šlo prý o profesionálního lobbistu, který s úplatkem v důsledku podle ní nemá nic společného.

Hybášková: Je v tom jasná logika
Mohlo ale jít taky o snahu pošpinit ODS. Hybášková se však nyní brání, že je to důsledek medializace. "Mně nešlo o ODS a její pošpinění. To je důsledek medializace. Já si nemyslím, že bych naletěla. Ta věc tu je a má jasnou logiku. Otázkou je, kdo za tím opravdu stojí. Já jsem nikoho obvinila. To je věcí policie. Já jen doufám, že se mi to celé podaří dovést do konce," říká Jana Hybášková.

Peníze za volby 2002 nebyly straně vyplaceny, protože na ministerstvu financí leží negativní posudek. Vychází ze zákona, v němž stojí, že na příspěvky mají nárok politické strany a hnutí. Není v něm však slovo: sdružení. Proto peníze podle posudku nenáleží Sdružení demokratů Jana Kasla.

"Tento papír tedy leží i u ministra Tlustého na stole. Dokud tam bude tento posudek, není možné, aby byly peníze vyplaceny. Je potřeba posudek nový, a ten měl být za úplatek vyhotoven. Může to udělat ministerstvo spravedlnosti. Tam to vede."

Strana požádala v září nového ministra financí Tlustého o přezkum rozhodnutí. "On musel do měsíce reagovat."

Nabízí se ale stále otázka, proč Hybášková nepromluvila o úplatkářství dříve. "Chtěli jsme to probrat na úrovni strany, ta debata nebyla jednoduchá. Byly hlasy pro i proti. V řadě míst se počítá s koalicemi naší strany s ODS, to pro mnohé byl taky důvod, proč nechtěli, abychom s tím šli ven," přiznává.

Také běžela lhůta, kdy měl ministr Tlustý oficiálně vyřídit žádost o přezkoumání, a třetí věcí byl podle Hybáškové blížící se termín veřejného soudního projednání. To všechno prý zdržovalo konečné rozhodnutí strany jako celku. "Poslední den před vypršením správní lhůty, kdy měl ministr Tlustý vyřídit naši žádost, jsme se s místopředsedou Stanislavem Polčákem rozhodli, že s tím půjdem do médií."

Jsem jako Kořistka? Tak ať!
"Nejhorší na tom je, že mi lidi, které mám docela ráda, řekli: Hele, tenhle stát nefunguje, nevyplácí peníze, tak to z něj někdo musí yrazit. Zprostředkovatelská služba, za kterou se platí," parafrázuje Hybášková své pražské známé.

"Trápí mě, jak strašně vysoká je míra společenské tolerance vůči korupci. Nejvíc mě na tom ničí, kolik lidí, kterých si vážím, mi přišlo říct, že to je přece normální, že je to klasika."

Nebojím se, že skončím
Na otázku, zda se neobává, že jako šéfka SNK ED skončí, Hybášková odpověděla, že ne. "Nebojím. Ale je samozřejmé, že se absolutně podřídím. Já jsem nikdy nekalkulovala věci tak, aby pro mne dopadly. Poukázat na zlo bylo vždycky mojí první motivací. Od 17. listopadu 1989."

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Na Majálesu zasahovali těžkooděnci. Lidé se bouřili

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Opilý řidič kličkoval Brandýsem. Čtyři tisíce pro každého, uplácel pak policisty

30. dubna 2024  17:03

V druhé polovině dubna zastavila policejní hlídka kličkující a pomalu jedoucí auto. Cizinec, který...

Došla na Majálesu voda? Odmítáme to, říká pořadatel. GIBS prověřuje zásah

30. dubna 2024  13:56,  aktualizováno  16:57

Na sobotním festivalu Majáles v pražských Letňanech nebyl problém pouze s vracením peněz za zálohy...

Masivní sucho je zpět, hrozí požár jako v Českém Švýcarsku, říká klimatolog

30. dubna 2024  16:53

Podcast V den pálení čarodějnic Český hydrometeorologický ústav varuje před vysokým rizikem šíření požárů,...

Česko nakoupí šest vrtulníků pro hašení požárů, pomohou i jinde v Unii

30. dubna 2024  16:51

Česko chce do roku 2030 nakoupit šest vrtulníků pro hašení lesních požárů. Jejich cena by byla do...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...