Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Huawei představuje bezpečnostní riziko, kyberúřad si trvá na svém

  17:24aktualizováno  18:55
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) nezměnil své stanovisko, technologie čínské Huawei považuje nadále za bezpečnostní riziko. Úřad ve čtvrtek odeslal požadovanou odpověď na dopis, ve kterém čínská firma chtěla zrušení nebo úpravu varování, které NÚKIB vydal v prosinci.

Ilustrační snímek | foto: Reuters

Huawei požadoval odpověď do čtvrtka. Její přijetí odpoledne potvrdila mluvčí firmy Magda Teresa Partyka. „Odpověď od NÚKIB jsme obdrželi. V současné době ji důkladně analyzujeme a připravujeme další kroky,“ potvrdila pro iDNES.cz.

Vyjádření mluvčího NÚKIB Radka Holého:

„Dnes v odpoledních hodinách odeslal Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost odpověď na dopis společnosti Huawei. Jelikož jsme nezaznamenali žádné skutečnosti, které by nás vedly ke změně stanoviska obsaženého ve varování ze 17. prosince 2018, naše stanovisko je neměnné a varování zůstává i nadále v platnosti,“ řekl.

Podle Huawei varování porušilo mezinárodní právo, firma hrozí státu arbitráží. Na základě varování NÚKIB některé státní instituce omezily používání produktů firem a třeba Generální finanční ředitelství vyřadilo Huawei z tendru za půl miliardy korun. Proti varování vystoupilo čínské velvyslanectví. Huawei napsala NÚKIB dopis, ve kterém požaduje, aby bylo varování upraveno, nebo zrušeno. Firma je připravena, bránit se soudně i prostřednictvím mezinárodní arbitráže. 

Mediální zástupce Huawei Filip Matys už dříve sdělil, že dopis nebyl míněn jako ultimátum. Nehrozí podle něj, že by třeba Huawei omezila podporu svých technologií používaných v českých telefonních sítích.

Server Lupa.cz uvedl, že České vysoké učení technické v Praze (ČVUT) zatím nebude pokračovat ve spolupráci s čínskou společností Huawei. Firma na elektrotechnické fakultě začátkem loňského října zprovoznila laboratoř Safe City Lab, kde by bylo možné zkoušet si různé prvky takzvaného chytrého města a 4G sítí. Instalované LTE technologii vypršela licence a ČVUT o její prodloužení nepožádalo. Vyčkává, jak se situace po varování NÚKIB vyvine.

Babiš a Zeman NÚKIB kritizovali

Premiér Andrej Babiš (ANO) loni zkritizoval NÚKIB za to, že úřad varování vydal, aniž zároveň předložil analýzu dopadů varování na státní tendry. Ředitel úřadu Dušan Navrátil ale tehdy řekl, že musel jednat bezodkladně. Premiér se také po vydání varování sešel s čínským velvyslancem Čang Ťien-minem. Čínská ambasáda pak na facebooku sdělila, že bere na vědomí úsilí české vlády o nápravu chyb a doufá, že Česko přijme opatření, aby zabránila opakování podobných událostí. Babiš v reakci na vyjádření ambasády prohlásil, že čínský velvyslanec o schůzce lhal.

V lednu se premiér sešel s předsedou představenstva Huawei Kenem Hu. Po schůzce Babiš řekl, že Česko zahájilo analýzu rizik kritické infrastruktury. Později Babiš o Huawei mluvil i s prezidentem Milošem Zemanem, který varování také kritizoval. Po setkání Babiš uvedl, že ohledně čínské firmy není, co řešit. Organizace, které spravují klíčovou infrastrukturu státu, podle zákona musejí na základě varování NÚKIB provést bezpečnostní audit, řekl premiér. Zeman tvrdil, že Čína kvůli varování NÚKIB chystá odvetné kroky proti investicím českých firem v Číně a je ohrožena také investice Huawei do 5G sítí v Česku. Babiš v reakci na to řekl, že vláda nemá informace, že by Čína kvůli sporu přistoupila k nějakým sankcím.

Varování NÚKIB před technologiemi zmíněných firem se týkalo systémů zařazených do tzv. kritické informační infrastruktury, případně významných informačních systémů. Kritická infrastruktura představuje sítě a služby nezbytné pro obyvatele státu, například komunikace či rozvody energií. Vláda v lednu uložila správcům kritické infrastruktury, aby provedli analýzu rizik užívání softwaru a hardwaru čínských firem.

Ukázka z pořadu Rozstřel, 8. 2. 2019

PŘEHLEDNĚ: Jak se vyvíjela kauza Huawei

  • Už roce 2012 zpráva tajných služeb pro americký Kongres ukázala, že firmy jako Huawei a ZTE jsou úzce spojeny s čínskou armádou, která koordinuje kybernetickou špionáž vůči USA
  • Varování před používáním softwaru i hardwaru čínských společností Huawei a ZTE vydal Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) 17. prosince 2018.
  • Postup úřadu premiér Andrej Babiš nejprve kritizoval, nakonec své stanovisko přehodnotil.
  • V úterý 18. prosince Babiš nařídil, že se úřad vlády musí zbavit všech telefonů od společnosti Huawei.
  • Kvůli případu se v neděli 23. prosince premiér sešel s čínským velvyslancem Čang Ťien-minem. Čínská ambasáda pak napsala, že se varování před technologiemi nezakládá na skutečnosti a bere na vědomí úsilí české vlády o nápravu příslušných chyb. 
  • Premiér Babiš obvinil čínského velvyslance ze lži. Diplomat se pak sešel s předsedou Senátu i ministrem zahraničí a uznal prý chybu.
  • Prezident Miloš Zeman NÚKIB otevřeně kritizoval v rozhovoru pro TV Barrandov 10. ledna 2019. Postup úřadu podle něj ohrozil ekonomické zájmy země.
  • Všechny podrobnosti k této kauze najdete zde.
Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ruské vojsko dobylo další ves, hlásí Moskva. Padnout měla Novobachmutivka

28. dubna 2024  14:27,  aktualizováno  17:51

Sledujeme online Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo v...

KOMENTÁŘ: Trumpovy trampoty s potraty. Mohly by mu prohrát volby?

28. dubna 2024

Premium Donald Trump rozjíždí prezidentskou kampaň a průzkumy říkají, že to bude souboj prsa na prsa s Joem...

U Votic se srazila tři auta, ženu záchranáři letecky transportovali do Prahy

28. dubna 2024  15:57,  aktualizováno  16:33

U Votic na Benešovsku došlo k dopravní nehodě, havarovala zde tři osobní vozidla. Podle policie měl...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15,  aktualizováno  16:27

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...