Hory zavane sníh, řidičům přidělá vrásky

  • 4
S novým rokem se zřejmě probudila zima. Meteorologové varují před sněžením, které zkomplikuje provoz na silnicích. Čekají, že v pondělí odpoledne a v úterý dopoledne může na horách napadnout až 50 centimetrů nového sněhu. Čerstvý vítr může vytvořit sněhové jazyky a závěje.

Čerstvé západní až severozápadní proudění přináší déšť nebo deště se sněhem.

V pondělí bude sníh padat už v místech s nadmořskou výškou od 400 metrů. "Postupně se vlivem mírného oteplování bude sněhová hranice zvyšovat na úterních 800 metrů," vysvětlují meteorologové.

V úterý odpoledne pak mají srážky postupně od jihozápadu ustávat.
      
V horských oblastech, zejména na návětrných stranách, může napadnout 30 až 50 centimetrů nového sněhu, odhadují odborníci.
 
Při čerstvém větru o rychlosti až 12 metrů za sekundu, který může v nárazech zrychlit až na 25 metrů za sekundu, se budou tvořit v polohách nad 700 metrů nad mořem sněhové jazyky, na horách i závěje.  
 

Předpověď počasí

Upozornění meteorologů platí od pondělní jedné hodiny odpolední do úterního oběda pro horské oblasti krajů Českobudějovického, Plzeňského, Karlovarského, Ústeckého, Libereckého, Královéhradeckého, Olomouckého, Moravskoslezského a Zlínského.

Zima - ilustrační foto


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video