VIDEO: Čekali 150 tisíc, Chcípl PES přilákal na Letnou jen desítky lidí

  • 108
Na pražské Letné se ve čtvrtek u příležitosti státního svátku 17. listopadu sešli odpůrci vlády. Setkání svolalo neparlamentní Hnutí PES. Akce se zúčastnilo pár desítek lidí. Organizátoři akce si vyhradili prostor pro zhruba 150 tisíc lidí.

„Jsem rád, že jsme se tady sešli. Sice ještě ne v úplném počtu, ale do osmnácti hodin ještě zbývá spousta času,“ zaznělo kolem poledne z pódia.

Na místo totiž dorazila jen asi desítka lidí. Když přitom hnutí 1. června akci nahlašovalo na magistrát, odhadovaný počet účastníků činil 150 tisíc lidí a zástupce hnutí Jakub Olbert si za cíl vytkl naplnit Letnou.

Hnutí PES organizovalo akci jako „setkání všech, kteří odmítají totalitu v jakékoliv formě a svoboda pro ně není jen prázdné slovo“. Žádné politické proslovy neplánovalo. Olbert nicméně v pozvánce na setkání mluvil o utahování šroubů, likvidaci střední třídy i české identity. „Znovu jsme v područí mezinárodních struktur a rozhoduje se o nás a bez nás,“ uvedl.

VIDEO: „Vlastenci“ v Ruzyni pískali. Podpořili uvězněné dezinformátory

Stejně tak hnutí v pozvánce uvedlo, že nebudou součástí „žádná pódia, ale pokec u piva či u kávy“. Pódium přesto na místě je, několik svých písní z něj přítomným zahrál Tomáše Ortel. Častěji ale z pódia zněla reprodukovaná hudba.

Olbert v pozvánce jako témata pro diskusi uvedl také chystaný zákon proti dezinformacím, podporu Ukrajiny proti ruské agresi, unijní plány na snižování emisí nebo zrušení hotovosti.

Celá akce se časově kryje s dalšími protivládními shromážděními, ve 14 hodin vyráží z pražské Opletalovy ulice průvod k České televizi, kde by se měla konat další demonstrace.

,

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video