Hlavní hygienička České republiky Jarmila Rážová

Hlavní hygienička České republiky Jarmila Rážová | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Šéf ÚZIS Dušek má covid. Nakažená je i Rážová, Vojtěch má negativní test

  • 1204
Nemoc covid-19 se potvrdila u hlavní hygieničky Jarmily Rážové i šéfa Ústavu zdravotnických informací a statistik (ÚZIS) Ladislava Duška. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ve středu večer uvedl, že má negativní test, přesto zůstává v karanténě. Podstoupili ho i další pracovníci resortu, kteří byli v kontaktu s Rážovou, šli do karantény. To se nakonec netýká Babiše ani dalších lidí z úřadu vlády, kteří se rovněž sešli s Rážovou.

„Mohu to potvrdit. Paní hlavní hygienička má pozitivní test na covid-19,“ potvrdila iDNES.cz informaci mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová. Podle ní hygienici dohledávají lidi, kteří byli s hlavní hygieničkou v delším a bližším kontaktu. Ministerstvo přijímá opatření. 

Rážová je nyní v domácí izolaci, podle mluvčí ministerstva pocítila příznaky onemocnění, proto se nechala otestovat. Hlavní hygienička má příznaky chřipky bez teploty.

Pozitivní test na covid-19 má i šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek, který byl také v kontaktu s hlavní hygieničkou. V ČT to ve středu večer potvrdil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Dušek se spolu s dalšími členy Centrálního řídícího týmu účastnil úterního jednání s premiérem Andrejem Babišem.

Ministr Vojtěch má negativní test, oznámil to na Twitteru ve středu večer. Přesto se rozhodl zůstat v karanténě.

Část pracovníků ministerstva bude kvůli prevenci pracovat z domova. Vojtěch ve středu zrušil svůj program v Karlovarském kraji, sdělil ČTK krajský úřad.

Testy podstoupí lidé, kteří strávili s hlavní hygieničkou víc než 15 minut. To se týká tedy jen samotného ministra a dalších pracovníků resortu, ale například i Babiše.

Babiše chránil respirátor FFP2

Rážová se v úterý setkala také s premiérem Andrejem Babišem. „Paní hlavní hygienička Rážová – seděli jsme tady dnes asi dvě hodiny celý tým i ministr zdravotnictví tady byl. Není to tak, jak to bylo interpretováno,“ řekl premiér v úterním rozhovoru pro Radiožurnál. 

Podle Babiše mu a ani dalším lidem z úřadu vlády, kteří se účastnili schůzky s Rážovou, karanténa nehrozí. Premiér ČTK řekl, že podle rozhodnutí ředitelky pražské hygienické stanice Zdeňky Jágrové se jich žádná omezení týkat nebudou, protože při jednání seděli v dostatečné vzdálenosti a dodrželi další preventivní opatření.

Ministr Havlíček má negativní test na covid. Zůstává v preventivní karanténě

Babiš uvedl, že ho Jágrová ve středu dopoledne kontaktovala. „Já nosím téměř všude respirátor FFP2, v místnosti bylo větráno, byly tam vysoké stropy,“ řekl. V místnosti je podle něj navíc až čtyřmetrový rozestup mezi řadou stolů, u kterých sedí zástupci Strakovy akademie a ostatní hosté.

„Na základě toho paní Jágrová říká, že nemusíme do karantény jít, nemáme žádné rozhodnutí hygieny, že bychom se měli omezovat,“ dodal premiér.

Hygiena rozhodne o karanténách

Trasování kontaktů je nyní v režii Hygienické stanice hlavního města Prahy. Trasování se týká například i novinářů, kteří byli na úterní tiskové konferenci k představení eRoušky 2.0

Podruhé přes pět set. Testy v úterý odhalily 503 nakažených, zatím nejvíc

„Hygienická stanice hlavního města Prahy, jako místně a věcně příslušný orgán ochrany veřejného zdraví v Praze, může potvrdit výskyt covid-19 pozitivního případu na ministerstvu zdravotnictví. Laboratorní výsledek HSHMP obdržela v ranních hodinách dnešního dne a ihned zahájila příslušné epidemiologické šetření,“ uvedl na stránkách její mluvčí Zbyněk Boublík. Další informace orgán poskytne v průběhu středy.

Podle Boublíka je cílem hygieniků dohledat maximální množství lidí a posoudit, zda byli s pacientem „v epidemiologicky významném kontaktu“. Poté se rozhodne o postupu, testech a karanténách.

Havlíček v karanténě

V karanténě je také ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček. Jeho test na covid-19 byl negativní. Do karantény se dostal kvůli tomu, že se minulý týden náhodně potkal na jednom ze svých ministerstev s vytrasovaným člověkem, který se nakazil koronavirem.

Kvůli nemocné Šlechtové je v karanténě už třináct poslanců

„Vzhledem k tomu, že jsme se krátce, byť na distanc viděli, nastoupil jsem po dohodě s hygieniky do řádné karantény,“ uvedl v úterý pro iDNES.cz.

Koronavirus se nedávno potvrdil v Poslanecké sněmovně, pozitivně byla testovaná bývalá ministryně obrany a pro místní rozvoj Karla Šlechtová. V karanténě je podle informací z minulého týdne 13 poslanců. Vedení Sněmovny se rozhodlo zajistit dezinfekci jednacího sálu a dalších prostor. Nejbližší řádná schůze dolní komory má začít 15. září.

Z politiků se v březnu nakazil koronavirem například senátor ODS Pavel Karpíšek, pozitivní test měl v dubnu též tehdejší plzeňský hejtman za ČSSD Josef Bernard, který nyní vede kandidátku hnutí Starostové a nezávislí pro krajské volby, a v červnu také náměstek pražského primátora Petr Hlubuček.

Rážová se v polovině srpna vyjadřovala ke koronavirové situaci na školách: 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video