Havel tvrdí, že revoluce nebyla připravená, Štěpán to popírá

- Prezident republiky Václav Havel v pořadu České televize Pravé poledne zopakoval, že tzv. listopadová revoluce nebyla s tehdejšími komunistickými představiteli nijak dohodnutá či "vyhandlovaná". „To co přišlo, přišlo až moc rychle. Ale v žádném případě to nebylo domluvené,“ uvedl prezident republiky. Bývalý komunistický předák Miroslav Štěpán však v diskusním pořadu TV Prima řekl, že revoluce byl výsledkem dohody. Svá tvrzení doložil tím, že Havel před nedávnem ocenil bývalého prezidenta SSSR Michaela Gorbačova.

Prezident republiky Václav Havel stejně jako hudebník Michael Kocáb v České televizi zopakovali, že listopadové události byly výsledkem náhody, nikoliv “handlu.”
“Není pravda, že klidný průběh revoluce by byl vyměněn za například beztrestnost,” uvedl Kocáb.V této souvislosti vystoupil v pořadu i senátor Petr Pithart, který teorie o vyjednávání označil za spiknutí.

Bývalý vedoucí funkcionář KSČ Miroslav Štěpán však v pořadu televize Prima Partie uvedl, že vyznamenáním Michaela Gorbačova před nedávnem řádem Bílého lva ukazuje na to, že celý převrat byl předem domluven. Zmínil také podobnou dohodu, která podle jeho informací byla v bývalé NDR.

Václav Havel také v souvislosti s domněnkami o domluveném převratu připomněl historku, kdy v listopadu jednal se dvěma ruskými státními příslušníky, kteří měli podle pozdějších zpráv být členy KGB. “Ano, pravda je, že jsem tehdy jednal s nějakými dvěma Rusy. Nikdo však nikdy nezjistil, kdo to ve skutečnosti byl, ale v podstatě se mě chtěli jen zeptat, jestli po převratu budeme udržovat kladné vztahy s Ruskem nebo nikoliv,” řekl prezident republiky.

Prezident republiky Václav Havel na improvizovaném balkóně.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video