Havel se obořil na unii kvůli Castrovi

  • 193
Bývalý český prezident Václav Havel se ostře postavil proti rozhodnutí Evropské unie nezvat na recepce členských států v Havaně místní disidenty. EU tím chce obnovit dialog s vládou Fidela Castra. V článku ve francouzském listu Le Figaro to Havel označil za diplomatický apartheid.

Bývalý český prezident uvedl, že EU nemohla najít lepší způsob, jak pošpinit ideál svobody a úcty k lidským právům, a že to udělala v zájmu ochrany zisků evropských společností na ostrově. EU podle něj "tančí podle Castrovy hudby".

"Zítra by se tedy docela dobře mohla účastnit tendru na výstavbu raketových základen na pobřeží Číny, další den si nechat diktovat svá rozhodnutí ohledně Čečenska poradci Vladimira Putina a pak podmiňovat pomoc Africe bratrskými svazky s nejhoršími africkými diktátory," uvedl Havel.

"Kde se to zastaví? Propuštěním Miloševiče? Odmítnutím víza pro ruského aktivistu ve věci lidských práv Sergeje Kovaljova? Omluvou Saddámu Husajnovi? Zahájením mírových jednání s Al-Kajdou?" ptal se bývalý prezident.

Vyslovuje pak "pevné přesvědčení, že nové členské země EU nezapomenou na svou zkušenost s totalitarismem a s nenásilným odporováním zlu a že tato jejich zkušenost se odrazí ve způsobu, jakým se budou chovat v evropských institucích."

ANKETA
Chybí vám po dvou letech v české politice Václav Havel?

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video