Prezident Miloš Zeman a premiér Petr Fiala na pravidelném setkání v Lánech. (26. října 2022) | foto: ČTK

Zeman pozval Fialu na tradiční novoroční oběd. Setkají se 2. ledna

  • 7
Tradiční novoroční oběd prezidenta Miloše Zemana s premiérem Petrem Fialou (ODS) se bude opět konat druhý den nového roku, tedy ve stejný termín, jako se uskutečnil i letos. Médiím to sdělil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Novoroční oběd je podle Ovčáčka naplánován na poledne 2. ledna 2023. Zda na něj byly pozvány i manželky nebo děti politiků, mluvčí neupřesnil.

Tradici novoročních obědů prezidenta s premiérem v Lánech zahájil Zemanův předchůdce Václav Klaus. Od počátku šlo o společenské setkání, při němž oba politiky doprovázely manželky. Výjimkou byly roky 2008, 2009 a 2013, kdy tehdejší premiéři Mirek Topolánek a Petr Nečas (oba ODS) již nežili s manželkami, a proto se politici setkali pouze ve dvou.

Jen prezident a premiér u stolu seděli také loni, kdy širší účast zhatila opatření proti šíření koronaviru. Zeman původně kromě tehdejší premiéra Andreje Babiše (ANO) pozval i jeho manželku a děti, následovala ale ostrá reakce opozice i veřejnosti. Oběd totiž připadl na období přísných protiepidemických opatření, kdy se na veřejnosti mohli setkávat jen dva lidé. Babiš se Zemanem se nakonec rozhodli poobědvat jen spolu.

Novoroční oběd Zemanových a Babišových bude v plné sestavě. Přijdou i děti

Letos na začátku ledna Fialu na zámek do Lán doprovodila jeho žena Jana. Prezidentský pár je pohostil svíčkovou. Loni byla na menu pražská šunka od kosti a lánský bažant s nudlemi.

Prezident se tradičně scházel i s předsedy Parlamentu. Zda se podobné setkání uskuteční i příští rok není jasné. S předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) má Zeman spory dlouhodobě, napjaté vztahy má i s předsedkyní Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09). Oběd s nimi letos neuspořádal, nepozval je ani na předávání státních vyznamenání 28. října.

5. ledna 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video