Co jiní zvládli za desetiletí, my za půl roku, hodnotí Farský aféry STAN

  • 154
Ze studijní stáže v americkém Oregonu dorazil na mimořádný volební sněm hnutí STAN bývalý poslanec Jan Farský. „To, co jiní zvládli za desetiletí, my jsme zvládli za půl roku, ale myslím, že to razantně řešíme a pokračujeme dál,“ odvětil na dotaz novinářů, jak hodnotí aféry vládního hnutí v posledních měsících.

„Prostě vlítli jsme do vysoké politiky, jsme druhá nejsilnější vládní strana,
Díky nám máme vládu Petra Fialy, demokratickou vládu, jsem za to rád,“ řekl Farský, který byl i po rezignaci na poslanecký mandát prvním místopředsedou vládního hnutí STAN.

Na tu už kandidovat nebude. „Podpořím Lukáše Vlčka, ale myslím, že bych mohl pomoci hnutí s programem, vizemi a regiony, hlavní kanceláří, a tak budu kandidovat na řadového místopředsedu,“ řekl Farský.

V únoru Farského jeho vlastní hnutí i po kritice od premiéra Petra Fialy donutilo, aby rezignoval na poslanecký mandát, protože voličům před volbami zatajil, že když bude zvolen poslancem, na více než půl roku odletí na studijní stáž na univerzitu v americkém Oregonu.

„Byla to jedna z chyb, které jsme udělali, udělal jsem ji já a uvidíme, jestli STAN vyhodnotí, jestli pro něho můžu ještě být prospěšný, nebo prostě řeknou, že ta éra musí skonči,“ uvedl Farský. Řekl, že z Oregonu se definitivně vrací domů do České republiky 12. září.

Delegáti dali najevo, že Farskému dál věří. Dostal nejvíc hlasů při volbě řadových místopředsedů hnutí STAN (228 od 305 delegátů) a ve vedení hnutí se tak hravě udržel.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video