Na nedostatek zájmu si pořadatelé nemohou stěžovat. "Výstava začala v pátek 5. listopadu a potrvá do 13. listopadu. Každoročně sem za těch deset dní zavítá i tisíc a víc návštěvníků. Někteří se sem vrací. Je to tradice a lidé sem chodí rádi," prozradil Jiří Zavřel z včelařského spolku.
Kromě tradičních produktů, jako je med, medovina, svíčky z včelího vosku, či perníčky, si mohou návštěvníci odnést i velmi specifický sortiment. Třeba s rakytníkem nebo čokoládou.
"Rád vymýšlím nové věci. V současné době vyrábím šest druhů medu smíchaného s různými bylinkami, zázvorem, mátou, arónií, meduňkou, rakytníkem. Ty jsou přírodní. Pak mám na skladě ještě jeden nepřírodní, s čokoládou. Jsem prostě experimentátor," krčí rameny Zavřel.
Jeho med s čokoládou, zvaný horolezecký, si na své výpravy bere i horolezec Radek Jaroš. Takové raritě lze jen těžko odolat. Chutná famózně.
Kvůli včelímu moru museli spálit včelstva
Ačkoli podle mnoha včelařů byl letošní rok na med bídný, Zavřel to tak nevidí. Naopak, šlo prý o jeden z nejlepších roků na medovicový, tmavý med.
"Prvního medu bylo skutečně málo, ale u medovice byla snůška výrazná. Trochu nám nadělal paseku včelí mor, kdy museli naši včelaři spálit kolem šedesáti včelstev, to je hrozné číslo, ale nedalo se nic dělat," dodává Zavřel.
Kolem jednotlivých stanovišť, která se dají rozdělit na perník s medem, včelí vosk a pomůcky pro včelaře, je pořádný cvrkot. Návštěvníci nakupují, ptají se, ochutnávají. Děti pozorují živé včely za sklem.
Na výstavě, která potrvá až do příští soboty, se vystřídá kolem dvaceti lidí z řad včelařského spolku, kteří se návštěvníkům věnují od osmi do 18 hodin.