Materiál ke vzniku nové funkce je až do začátku září v připomínkovém řízení. Ilustrační foto.

Materiál ke vzniku nové funkce je až do začátku září v připomínkovém řízení. Ilustrační foto. | foto: Evropská komise.

Evropské záležitosti bude řešit tajemník, nový post má získat ODS

  • 7
Vláda Petra Nečase plánuje vytvoření nové funkce tajemníka pro evropské záležitosti, který by měl na starosti veškerou agendu týkající se Unie. Současný kabinet přitom už dříve zrušil post ministra pro evropské záležitosti.

O plánu na zřízení nové funkce informuje deník Právo. Podle listu má nové křeslo obsadit ODS.

"Nebude to symbolická funkce, měl by mít kompetence na úrovni náměstka ministra zahraničí, který však bude podřízen premiérovi," cituje list nejmenovaný zdroj z vedení ODS. Koaličním partnerům, tedy TOP 09 a Věcem veřejným, se podle deníku zřízení nového postu nelíbí.

Vládní mluvčí Martin Kupka vznik funkce potvrdil. "Jde o změnu kompetenčního zákona, jenž určuje funkci státního tajemníka, který by do budoucna měl na starosti agendu evropských záležitostí," uvedl.

Příslušný materiál je podle něj až do začátku září v připomínkovém řízení. Kupka podle deníku odmítl, že by tajemník byl jen jinak pojmenovaný ministr pro EU. Mluvčí řekl, že tajemník by komunikoval i s ostatními ministerstvy, aby Česká republika vůči Unii postupovala jednotně a čitelně.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video