Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová přednáší v Evropském...

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová přednáší v Evropském parlamentu. 14. září 2022) | foto: Reuters

STALO SE DNES: EU schválila pravidla pro minimální mzdy, rakev s královnou dorazila do parlamentu

  • 1
Evropský parlament odhlasoval nová pravidla pro minimální mzdy. U Městského soudu v Praze pokračoval soud v souvislosti s kauzou Čapího hnízda. Pohraniční oblasti Arménie s Ázerbájdžánem opět čelí útokům a ostřelování. Rakev s pozůstatky britské královny Alžběty II. se ve středu odpoledne přesunula do britského parlamentu. Velké firmy, jichž se netýká zastropování cen silové elektřiny a plynu, budou moci čerpat 30 miliard kvůli vysokým cenám energií.

Evropský parlament dnes odhlasoval nová pravidla pro minimální mzdy, která budou platit ve všech členských státech. V každém z nich však v různé výši. V České republice minimální mzda dnes činí 16 200 korun a podle směrnice stoupne zhruba o čtyři tisíce. Novinkou je její navázání na průměrnou či mediánovou mzdu a také automatická valorizace.

EU se shodla na minimální mzdě, přijde do dvou let. V Česku přesáhne 20 tisíc

Třetím dnem u Městské soudu v Praze probíhá jednání o dotacích v kauze Čapí hnízdo. Babišova manželka Monika odmítla vypovídat, dcera Adriana Bobeková se z jednání ze zdravotních důvodů omluvila a soudu sdělila, že s ohledem na příbuzenství k obžalovanému ani v budoucnu vypovídat nebude.

Soud o Čapí hnízdo: Babišova manželka odmítla vypovídat, dcera se omluvila

Ostré střety mezi Arménií a Ázerbájdžánem pokračují. Jerevan počet padlých arménských vojáků při střetech s ázerbájdžánskými silami zvýšil z původních 49 mrtvých na 105. Baku zatím informovalo o 50 mrtvých ázerbájdžánských armádních příslušnících. Přestřelky propukly také na hranici mezi Kyrgyzstánem a Tádžikistánem.

Mezi Arménií a Ázerbájdžánem dál hřmí děla, Putin slíbil „praktické“ kroky

Rakev s pozůstatky britské královny Alžběty II. se ve středu odpoledne přesunula z Buckinghamského paláce v Londýně, oficiálního sídla zesnulé panovnice, do parlamentu. Ve Westminsterském sále bude rakev na katafalku zpřístupněna veřejnosti od středy až do příštího pondělí, kdy se uskuteční pohřeb. Do parlamentu proudí desetitisíce lidí, aby se s královnou naposledy rozloučily.

Rakev s královnou dorazila do Westminsteru, u parlamentu stojí fronty lidí

Velké firmy, jichž se netýká zastropování cen silové elektřiny a plynu, budou moci čerpat od listopadu 30 miliard kvůli vysokým cenám energií, řekl premiér Petr Fiala po jednání vlády. Nepočítá se zastropováním cen pro velké firmy, ale s podporou pro odvětví, která mají zvýšenou energetickou náročnost. „Pomoc podnikům poskytneme na základě dočasného krizového rámce,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Velké firmy dosáhnou na 30 miliard kvůli energiím, válečnou daň vláda odkládá


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video