Jiřímu Paroubkovi věří podle průzkumu nejméně lidí od konce roku 2006.

Jiřímu Paroubkovi věří podle průzkumu nejméně lidí od konce roku 2006. | foto: Michal Sváček, MAFRA

Důvěra v Paroubka poklesla, vede si nejhůře od roku 2006

  • 1574
Další průzkum potvrdil klesající oblibu předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. Šéfovi sociální demokracie důvěřuje podle agentury CVVM necelá třetina lidí, což je nejméně od roku 2006. Nejdůvěryhodnějšími veřejnými osobnostmi jsou naopak ombudsman Otakar Motejl a prezident Václav Klaus.

Veřejnému ochránci lidských práv Otakaru Motejlovi důvěřuje 63 procent respondentů, hlavě státu Václavu Klausovi pak 61 procent dotázaných. Premiér úřednické vlády Jan Fischer se může vykázat 53procentní důvěrou. - čtěte Paroubkova obliba prudce klesla

Předsedům velkých partají důvěřuje podstatně méně lidí, každému z nich zhruba jedna třetina. Důvěra ale mírně roste předsedovi ODS Mirku Topolánkovi. Oproti předchozímu dubnovému průzkumu si polepšil o čtyři procentní body, věří mu 27 procent lidí.

Jeho oponent Jiří Paroubek má o jeden procentní bod více, celkově ale jeho důvěryhodnost klesá - od minulého průzkumu si pohoršil o šest procent. Ještě v únoru mu důvěřovalo dokonce 40 procent lidí. Méně podpory než nyní měl pouze na konci roku 2006.

Srovnatelně s Paroubkem a Topolánkem dopadl i předseda lidovců Cyril Svoboda. Dvacetiprocentní podporu si drží vůdce komunistů Vojtěch Filip.

O pět procent také poklesla důvěra v Martina Bursíka, který byl donedávna předsedou Strany zelených. S důvěrou pouze sedmnácti procent skončil na konci žebříčku sledovaných vrcholných politiků.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video