Důchodci budou za domovy platit

  • 66
Domovy důchodců dostaly od litoměřického soudu zelenou pro vybírání desetitisícových vstupních poplatků od svých klientů. I když je to oficiálně nezákonné. Trik tkví v pojmenování částky. Musí se jí říkat "sponzorský dar".

Zestárnout a potřebovat péči cizích lidí se do budoucna prodraží.

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje nový zákon, který změní pravidla pro přijímání seniorů do domovů důchodců. V něm se chystá stanovit nová pravidla pro poskytování služeb v domovech důchodců.

Obce a města přijdou podle zákona o svou výsadu provozovat státem dotované domovy důchodců. Příspěvek z veřejných peněz na své klienty dostane podle chystaného zákona každý, kdo splní podmínky a bude chtít takový domov zřídit.

A na druhou stranu bude záležet jen na něm, jaké podmínky seniorům nabídne a kolik peněz od nich bude za přijetí do domova a pobyt v něm vybírat. "Chceme, aby to fungovalo na základě smluvního vztahu mezi poskytovatelem a uživatelem služby," vysvětluje mluvčí ministerstva práce Kateřina Beránková.

Dosavadní zákony, které domovům zakazují vybírat od jejich klientů peníze nad stanovené limity, totiž domovy obcházejí a litoměřický soud tuto praxi v úterý navíc posvětil. To když rozhodl, že si Domov důchodců v Roudnici počíná správně, když vybírá od budoucích klientů povinné "sponzorské dary" ve výši 55 tisíc korun. "Sponzorský dar"je přitom zástěrka.

Příspěvek se tak jmenuje jen proto, že nynější zákon vybírání vstupních poplatků do domovů zakazuje. "Posuzovala jsem ten případ z různých pohledů a podle mě o porušení zákona nejde. Roudnická radnice prostě zveřejnila nabídku, kterou zájemci o umístění do domova nemuseli akceptovat. Bylo jen na nich, zda peníze zaplatí. Zároveň věděli, že pokud by částku nesložili, domov nikdy nezačne fungovat," vysvětluje své rozhodnutí litoměřická soudkyně Martina Lorencová.

Ministerstvo práce a sociálních věcí s jejím rozhodnutím, které může spustit lavinu vybírání takových poplatků v domovech, nesouhlasí. "Je to rozhodnutí soudu a my s tím nemůžeme nic dělat, protože domovy spadají pod obce. Považujeme to však za neetické a nemorální. Nový zákon by to měl vyřešit," říká mluvčí Beránková.

Soukromé domovy důchodců mohou peníze od klientů vybírat bez omezení už dnes. To proto, že jim stát na provoz nepřispívá. Domovům, které jsou v majetku obcí a na jejich provoz stát významně přispívá, však zákon stanovuje limit 6500 korun měsíčně, které smějí od klientů vybírat. Jenže obce tvrdí, že jim peníze na pokrytí nákladů nestačí.

Nahrává skutečnost, že se na místa v domovech důchodců čeká léta. Proto jsou klienti, kteří se platbám nebrání. "Ten rozsudek ve svém důsledku může vést k destrukci celého sociálního systému. Že je potřeba systém sociálních služeb u nás změnit, víme už dávno," říká zástupkyně ombudsmana Anna Šabatová.

A záměr ministerstva práce a sociálních věcí, které chce novým zákonem vpustit do provozování domovů konkurenci, schvaluje.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video