Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zaujme jako Masaryk? Podpisy váznou, přiznal Blaško, který se opírá o DSSS

  9:36
Europoslance Hynka Blaška podpořila v jeho prezidentské kandidatuře Dělnická strana sociální spravedlnosti, kterou ministerstvo vnitra řadí mezi pravicové extremisty. Blaškovi však podpora strany, jejíž lídr Tomáš Vandas dříve vedl i soudně zrušenou Dělnickou stranu, nevadí. Co mu za to vadí, je váznoucí sbírání podpůrných podpisů. Je hluboko za jeho očekáváním.
Zleva: Tomáš Garrigue Masaryk, Hynek Blaško

Zleva: Tomáš Garrigue Masaryk, Hynek Blaško | foto: Koláž iDNES.cz

„Dnes je to úplně jiná strana, tím co dnes dělají a jaký mají současný program mi jsou blízcí,“ hájí Blaško jinou stranu než tu, za kterou nastoupil do Evropského parlamentu. Tou byla SPD.

„Známe se již několik let, a co je na něm sympatické, to je snaha říkat věci napřímo a bez obalu, a podpora různých vlasteneckých stran a spolků, včetně DSSS. I proto jsme se rozhodli ho v jeho boji podpořit,“ napsal na facebookové stránce Dělnické strany sociální spravedlnosti předseda strany Tomáš Vandas.

Slova podpory pro nynějšího europoslance a kandidáta v boji o Hrad podpořil Vandas fotkou Blaška ve vojenské uniformě se zvednutou rukou k pozdravu, jak sedí na koni, jenž je ozdoben dečkou s českou vlajkou. Stylistika fotky až nápadně připomíná dobové snímky prvního Československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

Podle Vandase je Blaško „dobrým národním kandidátem“ a podporu DSSS má „bez jakýchkoliv podmínek“. „Bylo by dobré, aby se k tomu připojili i zástupci ostatních stran a hnutí národního spektra,“ vyzval někdejší lídr ultrapravice, který se „proslavil“ řadou kontroverzních výroků, jako je například ten z roku 2008, kdy řekl: „Chceme zemi čistou, bílou, bez parazitů a jiné verbeže“.

Podpisy sbírá Blaško hůře, než čekal

Sám Blaško o sobě tvrdí, že za ním „nestojí žádná politická strana“. „Nemám žádného investora a jsem tak svobodný kandidát, který není nikým ovlivněn, ani nikomu zavázán,“ řekl ve videu na své facebookové stránce Blaško.

Líbil by se vám Blaško jako prezident?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 středa 29. června 2022. Anketa je uzavřena.

Svůj záměr usilovat o prezidentskou funkci oznámil před necelým měsícem. Aby se stal volitelným kandidátem v prezidentských volbách, které se konají zkraje příštího roku, musí od občanů získat 50 tisíc platných podpisů.

To však nejde tak hladce, jak Blaško doufal. „Jezdil jsem po krajích, navštívil jsem řadu spolků, sdružení, stejně tak menších stran, když přišlo na věc, mnozí mne zklamali a přiznám, že situace s podpisy není vůbec dobrá,“ svěřil se ve videu na své facebookové stránce a vyzval své podporovatele k podpisu petičního archu.

Europoslanec SPD Blaško hodlá kandidovat na prezidenta. Oznámil to na sítích

Krajně pravicová DSSS však Blaškovi mnoho hlasů nepřinese, míní politolog a bezpečnostní expert Miroslav Mareš z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. „Myslím, že to není něco, co by mu u jeho potenciálních voličů ublížilo a ani nemyslím, že mu příliš pomůže, v nejlepším případě mu to může přinést pár set hlasů, protože DSSS není příliš významná,“ hodnotí.

„Pro něho je problém, že se rozkmotřil s Tomiem Okamurou. Tím, že nemá podporu SPD, si ji musí hledat u jiných menších, často kontroverzních subjektů,“ dodává Mareš. Blaško se před třemi lety stal největším překvapením voleb do Evropského parlamentu. Přestože kandidoval za SPD až z osmého místa, díky velkému množství preferenčním hlasů přeskočil i tehdejšího lídra kandidátky Ivana Davida.

„Už nepropagují to, co dříve“

Proč podpora kontroverzní DSSS Blaškovi nevadí? „Všichni máme od médií nějaké nálepky, já jsem prý extremista, xenofob a nevím co všechno, oni zase prý fašisti. Je potřeba, abyste se podívali na jejich nynější program. Co byla ta strana dříve, bohužel byla, myslím, že se s nimi náš právní systém vyrovnal a oni pochopili, že tudy cesta nevede a dneska je to úplně o něčem jiném,“ reagoval na dotaz redakce iDNES.cz Blaško.

„Mi taky vyčítají věci, které byly kdysi dávno, třeba že jsem byl v komunistické straně, to je to samé, jako když Tomáše Vandase soudili za nějaké jeho výroky. My jsme vlastně na jedné lodi,“ dodal europoslanec.

Osud generála Blaška: velení armádě, rodinná tragédie, cesta do Bruselu

Ministerstvo vnitra ve své výroční zprávě o extremismu za loňský rok řadí DSSS mezi pravicové extremisty. Její předseda Vandas politicky působil už v pravicově extremistické SPR-RSČ, kterou vedl Miroslav Sládek, následně v nástupnické straně Republikáni a byl jedním ze zakládajících členů krajně pravicové Dělnické strany.

Dlouhé roky stál v jejím čele, dokud Dělnickou stranu v únoru 2010 nerozpustil Nejvyšší správní soud, jelikož podle něj představovala bezprostřední riziko ohrožení demokracie, protože byla ideově navázána na nacionální socialismus a neonacismus a podporovala násilí. Vandas se následně s částí bývalých členů DS přesunul do DSSS a ještě tentýž rok se stal jejím předsedou.

„Tím co dneska dělají a jaký mají program, zaměřený na vlast a rodinu, se neliší od mého přesvědčení a mých názorů. Nejsou to žádní prašiví psi, abych se od nich distancoval,“ má jasno Blaško.

Covidový paradox. Proti omezování svobod byli nejaktivnější extremisté

„Je pravda, že v Dělnické straně sociální spravedlnosti vystupují různé proudy,“ hodnotí Mareš. „Ale současná Dělnická mládež, což je sice právně samostatná mládežnická organizace, avšak fakticky blízká DSSS, stále ve své prezentaci na sociálních sítích využívá i neonacistické nebo antisemitské motivy. Tito lité pak chodí i na akce strany. Takže propojení tady je,“ poukazuje bezpečnostní expert.

„Ale řekl bych, že ty předchozí vazby na neonacistickou scénu už nejsou tak silné. DSSS se teď silněji ideově neprofiluje, její nynější zaměření je spíše protisystémové,“ dodává však jedním dechem Mareš.

Během pandemie covidu-19 se DSSS prioritně zaměřila na kritiku protiepidemických opatření a v čele s Vandasem se její představitelé účastnili antivaxerských protestů zaštítěných uskupením Chcípl Pes. V případě kauzy Vrbětice zase strana zpochybnila závěry českých bezpečnostních složek a přiklonila se k ruské verzi.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Historik: Metro mělo původně vést středem magistrály a jezdit přes mosty

  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Hrad začal platit cesty prezidenta. Za Zemana je celé musely financovat kraje

12. května 2024

Premium Když prezident přijede do krajů, nemá kolem toho být obrovská pompa, která stojí nejen hodně...

Pomohli její zemi bránit proti Japoncům. Filipínka teď o Češích vydává knihu

12. května 2024

Premium Měli to být spojenci nepřítele, ale namísto toho čtrnáct statečných Čechů nasadilo život, aby...

Úlet novin pečetil Trumanův triumf, lovec gangsterů už šok nerozdýchal

12. května 2024

Seriál Americké prezidentské volby dokážou překvapit, i když si všichni myslí, že dopředu vědí, jak...

Napadení a hajlování. Policisté v rámci derby pražských S zadrželi šest lidí

11. května 2024  22:15

Po skončení dnešního utkání fotbalistů Sparty a Slavie na stadionu na pražské Letné museli...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

NASA ukázala, co byste viděli před možná nejbolestivější smrtí ve vesmíru

Superpočítače lze využít ke zpracování zajímavých úloh. Vedle hledání nových molekul pro léky, předpovídání složitých...