Čeští vojenští policisté v Afghánistánu

Čeští vojenští policisté v Afghánistánu | foto: Armáda ČR

Dřeli jsme na záchraně raněných, vzpomíná voják na útok v Afghánistánu

  • 32
Praporčík Michal Adamec z jednotky vojenské policie speciálních operací čili SOG poprvé promluvil o okolnostech sebevražedného atentátu, který se odehrál 17. března v afghánském městečku Gerešk.

Při útoku zahynul Adamcův kamarád, praporčík Milan Š., a dalšího policistu lékaři udržují kvůli vážným zraněním stále v umělém spánku. Přinášíme ukázku z rozsáhlého rozhovoru, který zveřejní zítřejší MF DNES.

Jak daleko jste byl od epicentra výbuchu?
Asi patnáct metrů. Pokud bych byl o metr blíž, asi bychom tu dnes spolu nehovořili. Mladinkému britskému spojaři to přerazilo nohu. A nehledě na bolest, přivolával radiostanicí pomoc. V Afghánistánu byl první den. Obdivoval jsem ho, jak to i přes své zranění zvládal.

Všichni, kteří jen trochu mohli, pomáhali raněným nebo zaujímali kruhovou obranu. Čekali jsme přitom další útok. Obvykle totiž přicházejí v několika vlnách – ať už jde o explozi zaparkovaného auta, či o palbu protitankovými střelami.

Kde se to v lidech bere, že ač sami zranění, starají se o druhé?
To je moc filozofická otázka. Já si především myslím, že to ukazuje na připravenost vojáků, že prostě ani pod vlivem otřesného zážitku nepropadli panice, zvládli šok a dělali svou práci, jak nejlépe umí. Všichni jsme v tu chvíli dřeli na záchraně raněných a odvozu totálně znetvořených těl. A byly to hrůzné situace, které ani nechci veřejně popisovat do detailu.

.
Celý rozhovor s praporčíkem Michalem Adamcem přinese zítřejší MF DNES.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video