Dita Protopopová

Dita Protopopová | foto: Hnutí ANO

Lékařka Protopopová se stala tajemnicí rady pro duševní zdraví

  • 65
Dita Protopopová se stala tajemnicí národní vládní rady pro duševní zdraví. Psychiatrička, která na ministerstvu zdravotnictví řídí projekty související s reformou psychiatrické péče a je spojována s kauzou Andreje Babiše mladšího, do funkce nastoupila před třemi týdny. Odborníci její jmenování podporují.

Rada vlády pro duševní zdraví byla schválena na konci srpna a zřízena počátkem října tohoto roku. Jejím smyslem je mimo jiné sladit ministerstva, ale i obce, kraje či poskytovatele sociálních služeb tak, aby cíle reformy mohly být realizovány v praxi.

Tajemníka, pode jejího statutu, do funkce jmenuje a z funkce odvolává předseda rady, to je předseda vlády ČR, po dohodě s ministrem zdravotnictví.

„Jmenování proběhlo na základě vládou schváleného statutu rady vlády pro duševní zdraví. Paní doktorka Protopopová byla tajemnicí rady vlády pro duševní zdraví jmenována na základě široké podpory ze strany odborníků a zástupců reformy péče o duševní zdraví, a i proto, že doposud zastávala pozici gestorky projektu Deinstitucionalizace, který je zastřešujícím projektem celé reformy,“ řekla mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Protopopová bude funkci vykonávat v rámci svého pracovního poměru, který na ministerstvu zdravotnictví už má. Neměla by tak za funkci pobírat další peníze. MF DNES to potvrdila mluvčí resortu.

Odborníci, kteří se na reformě psychiatrické péče podílejí, se jmenováním Protopopové, spojované s Andrejem Babišem, jeho synem a kauzou Čapí hnízdo, souhlasí.

„Tato její nová funkce je výslednicí jejího působení na ministerstvu zdravotnictví, kde je gestorkou projektu, který v sobě zahrnuje mimo jiné řízení reformy duševní péče a implementace strategie. Jednoznačně prokázala, že se zasazuje o prosazování zájmů reformy, nepostupuje jinak, než jak jsme se jako odborná společnost usnesli,“ říká místopředseda Psychiatrické společnosti ČLS JEP Martin Anders.

Místopředseda zdravotního výboru sněmovny Vít Kaňkovský MF DNES řekl, že jmenování Protopopové je pro něj nová informace. „Pokud je vybraná na základě odborných kritérií a je s tím v odborné společnosti souhlas, já to nechci z politického hlediska zpochybňovat,“ řekl Kaňkovský.

Dita Protopopová už na ministerstvu zdravotnictví na reformě pracuje, na tento post ji doporučila právě odborná psychiatrická společnost ještě v době, kdy byl Anders jejím předsedou. „Deklarovali jsme, že opravdu rozumí psychiatrii, modernímu systému řízení psychiatrické péče, je odborník na duševní choroby. Měla i zkušenosti ze zahraničí,“ dodal Anders.

Osoba psychiatričky Protopopové, která v roce 2017 neúspěšně kandidovala za hnutí ANO do Sněmovny, vyvolává kontroverze především v souvislosti se synem premiéra Andreje Babiše. Před čtyřmi lety se totiž jako lékařka starala o Andreje Babiše mladšího, který figuroval v kauze Čapí hnízdo. Právě Protopopová vypracovala zprávu o zdravotní způsobilosti premiérova syna, díky které pak neměl být Babiš mladší stíhán v kauze svého otce.

Loni na podzim, když vypukla kauza o údajném zavlečení Babiše mladšího na Ruskem anektovaný Krym, její zprávu přezkoumával Národní ústav duševního zdraví a následně uvedl, že zprávy byly „v souladu s lékařskou etikou i skutečností“.V souvislosti s kauzou se zmiňuje i jméno jejího manžela Petra, který byl zaměstnaný v Agrofertu, a Babiš mladší o něm v reportáži SeznamZpráv uvedl, že ho na Krym unesl.

Předsedou Národní rady pro duševní bude jako u ostatních poradních orgánů premiér Andrej Babiš, výkonným místopředsedou ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Kromě premiéra a ministra jsou členy rady i ministryně práce a sociálních věcí, ministr školství, vnitra, spravedlnosti a ministryně pro místní rozvoj a financí. Zasednou v ní ale i zástupci krajů, měst a obcí i odborné psychiatrické společnosti či zástupci zdravotních pojišťoven.

„Narážíme na bariéry resortů v ČR. Abychom mohli zajistit návazné služby reformy, třeba problematiku sociální či bydlení, která se týká ministerstva pro místní rozvoj, obcí, krajů, jde už o agendy, kam ministr zdravotnictví, i kdyby byl sebesilnější, nedosáhne. Od rady vlády si slibujeme, že když dojde k problému, který je třeba řešit, třeba zajistit pro pacienty bydlení, zvedneme to právě na radu vlády,“ říká Ivan Duškov, předseda výkonného výboru reformy psychiatrické péče.

Rada, která má dohromady 21 členů, bude projednávat i Národní akční plán pro duševní zdraví 2030, pracovat na plánu prevence sebevražd či plánu pro Alzheimerovu chorobu. Každý rok v květnu bude vládě předkládat výroční zprávu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video