Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zítko dál sbírá peníze na zadrženého Čermáka, utrácí je pro osobní potřebu

  18:20
Dezinformátor Pavel Zítko, který se v týdnu dušoval, že neudal zadrženého Tomáše Čermáka, nyní na sociální síti prosí o peníze na advokáta. Peníze podle něj půjdou na špičkové advokátní služby právě pro Čermáka. Zítko však peníze údajně na Čermákovu pomoc vybírá dlouhodobě. Jenže z účtu jsou pravidelně placeny útraty na benzínkách, obchodech či rovnou prováděny výběry hotovosti.
Bývalá novinářka a dezinformační aktivistka Jana Peterková a dezinformátor...

Bývalá novinářka a dezinformační aktivistka Jana Peterková a dezinformátor Pavel Zítko (7. listopadu 2023) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Zítko ve čtvrtek dopoledne zveřejnil na sociální síti výzvu. „Drazí vlastenci, Tomáš Čermák bude v těchto, pro něj těžkých dnech od nás potřebovat ještě větší pomoc než kdykoli předtím,“ uvedl Zítko u snímku transparentního účtu.

U příspěvku také dodal, že právní služby od špičkových advokátních kanceláří jsou nesmírně drahé. „Takže kdo může, ať místo lajku přispěje symbolickou částkou alespoň 100 korun“. Do zprávy pro příjemce uveďte „Pro Tomáše“. Ze srdce vám děkujeme,“ doplnil Zítko.

Pavel Zítko prosí o peníze pro zadrženého Tomáše Čermáka.

Jenže z transparentního účtu, kam lidé na údajného Čermáka posílají peníze, Zítko platí benzín či vybírá hotovost. Mimo jiné 15. listopadu například za nákup v Makru utratil z účtu zhruba 1200 korun. Přičemž vlastníkem daného účtu je spolek Srdcem pro Vlast, které pravidelně na sítích šíří dezinformace.

Odborník na dezinformace Roman Máca nedávno zasílání peněz na Zítkův účet komentoval slovy, že se jedná v podstatě o sektu. „Její členové jsou bezmezně oddaní svému vůdci. Není třeba v tom hledat nějakou zvláštní logiku. V každé společnosti její část tvoří různí blázni a pomatenci. Toho využívá i Zítko a další a získávají od těchto lidí peníze,“ komentoval Máca.

Říká, co „blázni a pomatenci chtějí slyšet“

Podle jeho slov Zítko používá klasický trik, který používají i další zadlužení spasitelé, kteří vybírají od důvěřivců peníze. „Založil si spolek a vybírá peníze na spolek, aby je skryl před exekutorem, protože to jsou peníze spolku, a ne jeho. Ale jediným statutárním orgánem spolku je Pavel Zítko, který si s těmi penězi může dělat co chce. Zítko vybírá na dva účty. Na jeden transparentní a na jeden běžný,“ přiblížil Máca.

Druhou praktikou podle něj je, že zadlužený „spasitel“ vybírá na účet vedený na třetí osobu. „Vzpomeňme, že například zadlužený Patrik Tušl od důvěřivců vybíral peníze také na účet, který založil na svou novorozenou dceru,“ řekl dále pro iDNES.cz Máca.

Dary a výběr na transparentním účtu spolu Srdcem pro vlast dezinformátora Pavla Zítka. (14. září 2023) | foto: iDNES.cz

Současně také upozornil na to, že právě Zítko jednoduše říká to, co různí „blázni a pomatenci chtějí slyšet“. Tím se podle Mácy pro ně stává poslem pravdy.

„A lidem, kteří věří na chemtrails, na nanočipy ve vakcínách, že Česká republika neexistuje a na další nesmysly, jednoduše prodáte jakýkoliv předražený šmejd. Stačí k tomu připojit příběh, který zapadá do jejich vidění světa,“ doplnil Máca s tím, že na lidské naivitě a hlouposti se vždy dobře vydělávalo.

„Věděli to prodejci hrnců a ví to i tito novodobí komerční spasitelé, kteří prý hlásají tu pravdu, aby zachránili lidstvo, za což požadují peníze, prodávají předražené šmejdy a lákají důvěřivce na podvodné finanční služby,“ dodal pro iDNES.cz Máca.

Zítko z účtu platí různé věci. | foto: iDNES.cz

Na advokáta pro Čermáka však nedávno vybírala i dezinformátorka Jana Peterková. V jednom z videí například zmínila, že Čermákovi zaplatila právní kancelář. „Co se týče Tomáše Čermáka, tak můžeme s dovoláním pokračovat k Nejvyššímu soudu. Poté k Ústavnímu soudu a posléze také k Mezinárodnímu soudu,“ vyjmenovala tehdy Peterková.

Současně také zdůraznila že se jí podařilo sehnat fundovanou právní kancelář. „Jakýchsi střelců, borců, kterým se to, co se tady děje, také nelíbí. Dneska (v 19. září pozn. red.) jsem tam zaplatila, účtenku nasdílím, 25 tisíc korun, které se díky vám podařilo vybrat, abychom mohli postupovat dál,“ chlubila se ve videu.

„Právníci kanceláře mi vystavili doklad, abyste věděli, že jsem si za vaše peníze nekoupila čelenku. Tu jsem si koupila za své peníze,“ dodala tehdy ve videu.

Zítko se dušuje, že Čermáka neudal

Čermák v době koronavirové pandemie veřejně vyzýval k násilí na politicích a podporoval terorismus, a má si proto odpykat 5,5 roku vězení. Nenastoupil však do výkonu trestu. Česká policie na něj poté vydala i mezinárodní zatykač. Podle zdroje iDNES.cz byl na cestě do Běloruska.

„Šestatřicetiletého fantoma české dezinformační scény zadrželi včera polští kolegové na základě poznatků našich policistů. V nejbližší době bude následovat jeho předání do České republiky,“ potvrdili ve středu čeští policisté na síti X.

Dezinformátoři nevěří zadržení Čermáka. Já ho neudal, dušuje se Zítko

Právě Zítko po zadržení Čermáka v Polsku na Facebooku napsal: „To, že jsem byl v pondělí na policii vypovídat o Tomáši Čermákovi a v úterý ho chytli, je samozřejmě jen velká náhoda. A kdo tvrdí opak, je zaplacený hejtr, fízl a vlastizrádce. Jak jsem již mnohokrát zmiňoval, všichni teď po mně jdou.“ Naznačil tak, že Čermáka na policii neudal.

Šestatřicetiletý Čermák z Holýšova na jižním Plzeňsku je prvním člověkem v Česku pravomocně odsouzeným do vězení za podporu a propagaci terorismu.

Polští policisté zadrželi dezinformátora Čermáka. Měl namířeno do Běloruska | foto: Polská policie

Podle pravomocného verdiktu soudu si má odpykat 5,5 roku vězení za to, že v době koronavirové pandemie veřejně vyzýval k násilí vůči politikům. Do vězení však Čermák nenastoupil, 29. srpna po něm bylo vyhlášeno pátrání.

Vrchní soud v Praze potvrdil Čermákovi trest vězení v červenci. Příznivci začali na soudce křičet, že jsou prasata a fašisté. Někteří z nich i na senát pískali. Nadávali dále na chodbě, ale téměř ihned odešli z budovy.

Vyzýval k aktivnímu odporu

Čermák se v živém vysílání na Facebooku během pandemie vymezoval vůči novele pandemického zákona. Diváky půlhodinového videa vyzýval k aktivnímu odporu proti přijetí novely, k převzetí moci, k vypálení Senátu a k vymanění České republiky ze struktur EU a NATO.

Za hlavní cíl násilí označil Čermák zejména senátory, poslance a členy vlády. Mimo jiné prohlásil „musíme těm dobytkům zatnout tipec“ a „vyneseme je za rypáky a naházíme je do řeky a zbavíme se jich jednou provždy“.

Žádáme Putina o politický azyl pro Čermáka, chlubí se Peterková ve videu

Kromě podpory a propagace terorismu byl Čermák spolu s Patrikem Tušlem odsouzen také za podněcování nenávisti k Ukrajincům na sociálních sítích a nepravomocně také za výtržnictví před domem evolučního biologa Jaroslava Flegra.

V kauze nenávistných výroků o Ukrajincích dostal Čermák podmínku a Tušl desetiměsíční trest vězení. Oba nedávno podali ústavní stížnost.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Témata: peníze, Věznice
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Válek představil prezidentovi plán rozvoje zdravotnictví. Řešili i ministra pro vědu

30. dubna 2024  13:34,  aktualizováno  16:07

Prezident Petr Pavel přijal ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Představil mu...

Opilý řidič naboural šest aut. Na pumpě pak rozlil benzin a hrozil, že se zapálí

30. dubna 2024  15:50

Opilý cizinec zaměstnal v sobotu ráno prachatické policisty. Nejdřív naboural šest aut, pak na...

Není to o lajcích a na TikToku nebudu, říká budoucí ministr pro vědu Tuleja

30. dubna 2024  15:37

Pavel Tuleja, který má být příští týden jmenován novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace za TOP...

Podpořte český tým, užijte si atmosféru MS. iDNES.cz rozdává vstupenky na hokej

30. dubna 2024  15:28

Každý den víte, o jaké zápasy soutěžíte, na úvod to budou duely Česko - Finsko a Švýcarsko -...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...