Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lidé posílají peníze na uprchlého Čermáka, Zítko je zatím utrácí za benzin

  15:34
Po uprchlém Tomáš Čermákovi, odsouzeném za podněcování k teroristickému činu, policie pátrá již od konce srpna. Mezitím dezinformátor Pavel Zítko vybírá na transparentní účet peníze, které lidé posílají právě na podporu Čermáka. Jenže z účtu jsou pravidelně placeny útraty na benzínkách či rovnou prováděny výběry hotovosti.
Tomáš Čermák u Krajského soudu v Plzni (27. března 2023)

Tomáš Čermák u Krajského soudu v Plzni (27. března 2023) | foto: Petr Ježek, MF DNES

Ve čtvrtek na Tomáše Čermáka vydal Krajský soud v Plzni mezinárodní zatykač. Uprchlý Čermák si má ve vězení odpykat 5,5 roku za podporu a propagaci terorismu.

Podle serveru Novinky.cz, který na posun ve čtvrtek upozornil, by se mohl ukrývat v zahraničí, policisté u Čermáka doma našli itinerář na cestu do Ruska. Soudce Tomáš Bouček serveru řekl, že jsou na Čermáka vydány zatykače dva. Jeden je pro Evropskou unii a jeden mimo ni.

„Tomášovi“ či „Dar Tomáš“

Mezitím však dezinformátor Pavel Zítko „pro Čermáka“ vybírá peníze. Lidé tak na transparentní účet, který má pod palcem právě Zítko, skutečně posílají peníze s popisky „Tomášovi“ či „Dar Tomáš“.

Dary a výběr na transparentním účtu spolu Srdcem pro vlast dezinformátora Pavla Zítka. (14. září 2023)

Pokud jde však o Zítkův transparentní účet, tak podle dostupného výpisu, z něj pravidelně platí na benzinkách či vybírá hotovost. Přičemž vlastníkem daného účtu je spolek Srdcem pro Vlast, které pravidelně na sítích šíří dezinformace.

Výběry a platby z účtu. | foto: iDNES.cz

Právě Zítko na konci srpna, kdy již byl Čermák na útěku, zveřejnil video, ve kterém Čermák mluví o tom, že celý den jen pil a neví, kde je. „Jé čau Tomáši, co tady děláš,“ ptá se Zítko na úvod videa. „To si děláš p*del. Já se připravuju na speciální operaci,“ kontruje odsouzený Čermák s plechovkou piva v ruce a doplňuje, že pil celý den. V asi dvouminutovém videu mluví oba aktéři také o srazu „vlastenců“ a „Čechoslováků“.

Peníze vybírá i Jana Peterková, její účet však není transparentní. Právě Peterková nedávno na sociálních sítích se Zítkem informovala, že prostřednictví svého zmocněnce Čermák podal žalobu na Vrchní soud v Praze kvůli zmatečnosti a součástí žaloby má být i žádost o odložení nástupu do vězení.

Peterková na Facebooku také zveřejnila snímky dokumentu s názvem Žaloba pro zmatečnost, kde Čermák mimo jiné žaluje Vrchní soud v Praze, kterému je také podle fotografie adresovaný. Součástí žaloby je rovněž příloha s názvem Žádost o odklad výkonu trestu. Žádat v Praze je ale chyba. Jak zjistila redakce iDNES.cz u mluvčí soudu, správně měl dokument zaslat na soud do Plzně.

„Vy se na něj už kur*a vyse*te“

Před několika dny však rodina Čermáka přidala příspěvek na Facebooku, později smazaný. V něm jistý Martin Turek, který o sobě v komentářích napsal, že žije s Čermákovou matkou, uvedl: „Zítko a spolek netáhel. Vy se na něj už kur*a vyse*te. Za všechno, co je teď s Tomášem, můžete vy. Jako rodina podáváme vše právníkovi a nepřejeme si to, co děláte. Nevíte kur*a nic, jak je teď jeho rodině a dceři,“ stojí v Turkově příspěvku.

Ten si dále stěžuje, že poté, co Čermáka pustili z vězení, tak nepracoval. „A to díky vám. Za vaše peníze se válel doma. Jestli chcete opravdu pomoc, tak za něj zaplaťte alimenty, nájem, elektřinu a všude, kde je dlužný a byt lichvářům 3 miliony korun,“ dodává Turek v příspěvku.

Jenže Peterková v dalším zveřejněném videu zdůrazňuje, že rodina Čermákovi právníka nezaplatila, ale platili ho lidé z darů. „Dozvěděla jsem se, že nesmím obhajovat Tomáše, že si to jeho rodina nepřeje. Prosím pěkně, Tomáš je dospělý člověk a není to dítě. Kdyby chtěl dát plnou moc rodině, tak to udělá. Nevšimla jsem si, že by mu rodina chodila na soudy,“ čílí se ve videu Peterková.

V daném příspěvku však pak také řekla, že Čermákův advokát Norbert Naxera ho obhajoval zadarmo. Poté uvedla, že sehnala elitního právníka.

„Musíme těm dobytkům zatnout tipec“

Čermákovi v červenci potvrdil Vrchní soud v Praze trest vězení ve výši 5,5 roku za podporu a propagaci terorismu. Do výkonu trestu však nenastoupil, policie po něm tedy vyhlásila 29. srpna pátrání. Podle údajů v policejní databázi není ozbrojený ani nebezpečný.

Policie pátrá po Tomáši Čermákovi. | foto: Policie ČR

V době koronavirové pandemie Čermák veřejně vyzýval k násilí vůči politikům. Loni v únoru se v živém vysílání na sociální síti Facebook vymezoval vůči novele pandemického zákona. Diváky půlhodinového videa vyzýval k aktivnímu odporu proti přijetí novely, k převzetí moci, k vypálení Senátu i k vymanění České republiky ze struktur EU a NATO.

Za hlavní cíl násilí označil zejména senátory, poslance a členy vlády. Mimo jiné prohlásil „musíme těm dobytkům zatnout tipec“ a „vyneseme je za rypáky a naházíme je do řeky a zbavíme se jich jednou provždy“.

Příznivci Tušla a Čermáka se u soudu váleli po zemi a křičeli. Peterková omdlela

Vedle podpory a propagace terorismu byl Čermák spolu s Patrikem Tušlem odsouzen také za podněcování nenávisti k Ukrajincům a nepravomocně také za výtržnictví před domem evolučního biologa Jaroslava Flegra. Podmíněný trest za nenávistné výroky o Ukrajincích potvrdil i Nejvyšší soud, uvedla počátkem srpna Česká televize. Spoluobžalovaný Tušl dostal deset měsíců vězení.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ruské vojsko dobylo další ves, hlásí Moskva. Padnout měla Novobachmutivka

28. dubna 2024  14:27

Sledujeme online Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo v...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek

28. dubna 2024  12:58,  aktualizováno  14:25

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, zraněním na místě podlehl

28. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  13:29

V Ostravě na ulici Rudná poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...