Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Úmrtí Pavla i tuberkulóza. Dezinformace se letos jen rojily. Bude hůř, varuje odborník

  19:01
Řetězové e-maily a falešné webové stránky. Právě to je semeniště dezinformací, které letos mimo jiné byly i o tom, že zemřel tehdy ještě prezidentský kandidát Petr Pavel. Policie se případem zabývala, musela jej však odložit. Konkrétního pachatele se totiž nepodařilo zjistit a stopy vedly do Ruska. A takový případ není jediný. Redakce iDNES.cz přináší přehled z letošní dezinformační scény.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: koláž iDNES.cziDNES.cz

Falešné webové stránky, které byly téměř stoprocentní kopií oficiálního webu Pavlovy kampaně, v lednu zveřejnily smuteční oznámení. Dezinformaci veřejně odsoudil i Pavlův sok z druhého kola volby Andrej Babiš. Šíření informace o smrti označil za „hnus“.

Policejní mluvčí Ondřej Moravčík nyní pro iDNES.cz řekl, že v letošním roce policie stíhala celkem 31 lidí za šíření poplašné zprávy.

Bez potrestání viníků skončila také například kauza poplašné zprávy, jež v únoru začala kolovat po internetu v podobě smyšleného upozornění hygienické stanice na výskyt tuberkulózy, kterou měli šířit ukrajinští vojáci při výcviku na Olomoucku. V únoru lež šířila i senátorka Jana Zwyrtek Hamplová, po několika hodinách ji stáhla a omluvila se.

Lživá zpráva se objevila na stránkách fanoušků senátorky. | foto: iDNES.cz

A na dezinformační scéně dominovali také uprchlíci z Ukrajiny. Mimo jiné se na sítích šířily informace, že Čechům berou práci či mají vysoké sociální dávky od státu. Současně se také objevily dezinformace mezi Romy. Důvodem byly události z několika měst, kde se Romové vypravili do míst, kde bydlí Ukrajinci.

Napětí mezi Romy a Ukrajinci

A na dezinformační scéně dominovali také uprchlíci z Ukrajiny. Mimo jiné se na sítích šířily informace, že Čechům berou práci či mají vysoké sociální dávky od státu. Současně se také objevily dezinformace mezi Romy. Důvodem byly události z několika měst, kde se Romové vypravili do míst, kde bydlí Ukrajinci.

Napětí začalo eskalovat po incidentu v Brně, kde v polovině června po potyčce zemřel mladý Rom. Útočníkem byl údajně Ukrajinec, policie uváděla, že se jednalo o cizince. Poté také došlo také na střet mezi Ukrajinci a Romy v Pardubicích, kde se poté konal pochod městem.

Vít Kučík, mluvčí Českých elfů, kteří dlouhodobě bojují proti dezinformacím, pro iDNES.cz potvrdil, že v letošním roce masivně dominovalo téma Ukrajiny, a to s cílem znechutit lidem vše ukrajinské a podnítit tak jejich tlak na politickou reprezentaci omezit podporu Ukrajině.

„To je hlavní momentální geopolitický zájem Ruska na našem území. Je očividné, jak přesně a věrně jej dezinformační kanály naplňují. Ostatní témata, jako podpora Číny a zemí BRICS (uskupení Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Jižní Afriky pozn. red.) jako alternativy Západu, napadání našeho západního spojenectví či migrace, byly buď sekundární nebo roubované tak, aby tento hlavní protiukrajinský narativ podpořily z mnoha různých stran,“ vyjmenoval Kučík s tím, že pouze v závěru roku téma poněkud oslabily události ohledně konfliktu Izraele s Hamásem.

Ústup textových řetězových mailů

Kučík dále poznamenal, že velmi úspěšní byli letos dezinformátoři i na Slovensku. V letošním roce byly podle něj dominovaly trendy, jako například migrace tvrdého jádra antisystémových a proruských komunit ze západních sociálních platforem na východ.

„Důvodem je lepší moderace příspěvků na západních platformách. Za druhé pomalý ústup textových řetězových mailů ve prospěch mobilních chatovacích aplikací, zejména WhatsAppu. Téměř 80 procent řetězových mailů již neobsahuje text, ale pouze přílohu ve formě obrázků, videí nebo textové prezentace, vše snáze sdílitelné na mobilních platformách,“ pokračoval Kučík.

Mobilní chatovací aplikace podle jeho slov zachovávají výhodu přímého oslovení v rámci důvěrných osobních kontaktů, přitom jsou mnohem hůře kontrolovatelné. Za třetí letošní trend Kučík označil nástup takzvaných deep-fake podvrhů tvořených pomocí umělé inteligence. „Zatím nikoli v masivní míře, ale upravená videa a audia již nejsou exotickou raritou,“ doplnil.

Vnitro polarizuje a vytváří atmosféru strachu, píše spolek proti cenzuře Fialovi

Kučík dále za letošní trend označil postupné spojování českého a slovenského proruského dezinformačního ekosystému do jednoho vzájemně se prolínajícího prostoru.

„To se projevilo zájmem a podporou stejných témat, jako volební podpora Roberta Fica či odpor vůči volbě Petra Pavla, konkrétní podpora Ukrajiny či maďarských postojů nebo existence shodných bizarních antisystémových hnutí, jako je Tvořivá společnost nebo „Hnutí Československých občanů“, přiblížil mluvčí Českých elfů.

„Neochvějné limity a hranice mizí“

V příštím roce navíc může dezinformační scéna ještě přitvrdit. „Velkým nebezpečím je vlastnost dezinformační scény neustále zkoušet překračovat dosavadní morální limity a společenská tabu tvorbou bizarních a zdánlivě absurdních, provokativních a nereálných tvrzení. Nechává si na ně svoje publikum zvykat, tím v představách významné části populace dosud neochvějné limity a hranice mizí,“ upozornil Kučík.

Pak podle něj stačí jen nevelký otřes vnějších okolností a nepředstavitelné se může stát reálným. Takový proces podle Kučíka je možné vidět třeba na vnímání pojmů jako liberální, demokracie, nezisková organizace či seriózní tisk, které měly ještě před deseti lety populací zcela kladně vnímaný význam a který dokázala dezinformační komunita svým konzumentům zcela převrátit v záporný.

Dezinformace porazí vzdělání. Obchodníci s nenávistí patří k soudu, říká Fialův poradce

„Podobně zcela záporně vnímané, až tabuizované termíny jako nacionalismus nebo vůdce, dokázala rehabilitovat natolik, že se v nim někteří dokonce i hrdě veřejně hlásí,“ pokračoval Kučík.

Pokud podle něj v příštím roce vnější podmínky umožní, například ruské úspěchy na frontě, únava západní podpory, vítězství nacionalistů ve volbách USA, růst domácích populistů v preferencích a volbách, je pravděpodobné, že toho dezinformační komunita ihned využije k dalšímu překročení dosavadních limitů, ať už rétorikou nebo konkrétními činy.

To, co láká lidi na dezinformační scéně, je podle Kučíka nutné brát jako komplexní problém, který nemá jedno jednoduché vysvětlení. „Částečně je to fenomén, který je přítomen v každé společnosti v každém čase – vnitřní antisystémová opozice, kterou nelze ničím uspokojit, jejíž požadavky a deklarace se neustále mění a nemají racionální odpověď,“ přiblížil s tím, že jde i o iracionální reakci na skutečné problémy.

Pohodlná duševní zkratka

Částečně je podle něj daná skupina občanů příležitostí pro dobrodruhy, kteří zde cítí peníze nebo popularitu, kterou by jinde získávali daleko složitěji. Trochu je to také podle něj pohodlná duševní zkratka pro různě zklamané či dezorientované lidi, pro které je skutečný svět nepříjemně nepřehledný a neuspokojivý,

„A částečně – zde podtrhuji slovo částečně – je to i výsledkem dlouhodobého cíleného přifukování operačních složek z ruské strany, které se tento složitý antisystémový propletenec náramně hodí,“ doplnil Kučík.

Vláda nezvládá boj s dezinformacemi. Blokovat weby nestačí, míní Čeští elfové

Vláda však podle Kučíka reálně s problémem dezinformací neudělala prakticky nic, byť na začátku slibovala mnoho. „O něco se pokouší někteří jednotlivci a izolovaná oddělení státních institucí, ale to není nic zásadního ani systematického,“ pokračoval mluvčí Českých elfů.

Role státu je přitom podle něj zásadní a ničím jiným nenahraditelná. „To, co by vláda mohla udělat relativně rychle, levně a co by mělo téměř okamžitý efekt, je prosazení koncepce Strategické komunikace vlády, ale jsem skeptický, zda ji současná vláda má vůli v tomto volebním období vůbec vůbec realizovat,“ dodal Kučík.

Masivní vlna dezinformačních kampaní

Bezpečnostní informační služba (BIS) v souvislosti s dezinformacemi v září upozornila, že jeden z agentů Ruska v České republice zajistil za tisíce eur šíření propagandy o válce na Ukrajině. Využil i známé osobnosti.

„Konkrétně šlo o to, že tento vlivový agent na žádost jednoho z nejvyšších orgánů ruské státní moci zajistil, aby se ve veřejném prostoru šířily narativy podporující zahraničněpolitické zájmy Ruské federace v souvislosti s válkou na Ukrajině. A k tomu byly využity i veřejně známé osobnosti,“ varoval v minulosti šéf civilní kontrarozvědky Michal Koudelka.

Dezinformace jdou z Číny a Ruska. Chtěly ovlivnit i prezidentské volby, řekl Koudelka

V prosinci poté Koudelka upozornil, že Česko se ocitlo pod masivní vlnou dezinformačních kampaní. Konkrétní hybridní hrozby tajná služba odhalila například před prezidentskými volbami. Pro boj s především ruskou a čínskou propagandou jsou důležité také osobnosti, kterým Češi budou věřit.

Na život v demokratických zemích nyní dopadají důsledky válek na Ukrajině a v Izraeli. „Oba konflikty jsou podobné v tom, že agresor využívá vůči napadenému brutální prostředky,“ řekl v úterý Koudelka na konferenci nazvané „Připraveni k boji? Jak vědci přispívají ke společenské odolnosti vůči hybridním hrozbám“.

Pokračovalo se v papouškování ruské válečné propagandy, říká Máca

Odborník na dezinformace Roman Máca v rozhovoru pro iDNES.cz řekl, že spokojený člověk nemá důvody, aby vyhledával a věřil různým „bláznivinám“ na internetu.

Jak byste hodnotil letošní dezinformační scénu?

Oproti minulému roku není zásadnější proměna. Pokračovalo se v papouškování ruské válečné propagandy a obsahu, který koresponduje se zájmy Kremlu. To doprovázely záležitosti týkající se covidu a očkování a různé konspirační teorie, např. že Česká republika neexistuje a jsme stále Československo.

Pokračovalo se i ve vybírání peněz od důvěřivých lidí, kteří mají různým rádoby poslům pravdy a spasitelům národa finančně přispívat, nakupovat od nich různé předražené šmejdy či se nechat nalákat na podvodné finanční služby. Mezi dezinformátory i v tomto roce panovala konkurence, kdy se tím, že očerňovali jeden druhého, navzájem hádali o platící důvěřivce.

Jaké téma nejvíce v letošním roce na dezinformační scéně rezonovalo?

Z hlediska objemu to budou bezpochyby věci související s ruskou válkou, ať už reálnou nebo informační, proti Ukrajině a Západu. S tím souvisí i zneužívání doprovodných jevů jako inflace, energetická krize apod. Do toho se objevovaly i nějaké momentální záležitosti týkající se často smyšlených násilných incidentů, za kterými měli stát Ukrajinci, na jaře byl plný Facebook toho, jak nás tu otráví ukrajinská mouka, v létě zase šílenství ohledně bezhotovostních plateb.

Tato dílčí témata byla rychle zapomenuta, ale ta globální – Rusko je dobro a Západ a Ukrajina jsou zlo – zůstávají. Vše doprovází takové ty věčné evergreeny o covidu, očkování, chemtrails, sítích 5G, že 11. září bylo dílem Američanů a podobně. Na podzim se k tomu přidala i propaganda vedená proti Izraeli a antisemitismus, který vlivem ruské propagandy a konspiračních teorií narůstá dlouhodobě.

Na straně teroristů z Hamásu stojí Putinovo Rusko, tím pádem i naši takzvaní vlastenci, kteří paradoxně měli dlouhé roky plná ústa a klávesnice hrozby islámského terorismu. Ale když islámské teroristy podporuje Putinovo Rusko, tak je logicky podporují i naši takzvaní vlastenci.

Myslíte, že příští rok může dezinformační scéna ještě nějakým způsobem přitvrdit?

To bude záležet na tom, jaký bude vývoj u nás a ve světě. Pokud se vše bude zhoršovat, zneužijí a využijí toho samozřejmě i naši takzvaní vlastenci, kteří přitvrdí v tom, že Západ je nad propastí a naším spasitelem je Putinovo Rusko, a budou se k sobě snažit nalákat nespokojené lidi. Ano, máme problémy. Ale běžný Rus má problémy mnohem větší. Jen o tom nesmí mluvit, aby ho Putinův režim, za který agitují naši takzvaní vlastenci, neposlal do vězení nebo na frontu.

Mohou dezinformace nyní více lákat lidi kvůli tomu, že se například zdražuje a oni mají strach z budoucnosti?

Bezesporu ano. Po všech stránkách spokojený člověk nemá tolik důvodů, aby vyhledával a věřil různým bláznivinám na internetu. Strach je přirozená lidská emoce a právě strašení dezinformátoři často využívají, aby vzápětí nabízeli jakousi záchranu.

Strach z budoucnosti spojený s rozporuplnými kroky vlády nahnal desítky tisíc lidí na první velkou Vrabelovu demonstraci, aby pak ale ti lidé poznali, že těžko je může spasit někdo, jako je 27 exekucemi zadlužený Ladislav Vrabel, který je navíc policií obviněn z finančních podvodů. Tento dav pak přebral další komerční spasitel vybírající od důvěřivců peníze Jindřich Rajchl.

Případně, co je hlavním faktorem, že se lidé přiklání k dezinformacím?

Řada lidí to už má v sobě zakořeněné a z principu věří, že všechno je jinak. Často se jedná o různé ezoteriky, vyznavače konspiračních teorií, nebo jednoduše blázny a hlupáky, kteří si myslí, jak vše prohlédli. Toto popisuje Dunningův–Krugerův efekt.

Ten uvádí, že čím je člověk hloupější, tím méně o sobě pochybuje a je sám v sobě přesvědčenější. A pak tu jsou lidé, kteří mohou být s něčím nespokojeni, prožívají osobní krizi, jsou pod návalem emocí a pak vyhledávají něco, co jim do všeho zapadne, i když to je nesmysl, ale jednoduše tomu chtějí věřit.

Má v současné době dezinformační scéna nějakého hlavního mluvčího nebo nyní nemá výraznou tvář, jako tomu bylo dříve?

Záleží jak to bereme. Pokud se na to díváme v politické rovině, tak nejvyšší podporu z hlediska volebních preferencí má Tomio Okamura a jeho SPD. Z pohledu, kdo dokáže dostat dav na nějakou demonstraci, v tomto to je Jindřich Rajchl, i když jeho schopnost mobilizovat Václavák upadá.

On sice tvrdí, jak jsou ty jeho demonstrace veleúspěšné, jak bylo na Václaváku přes sto tisíc lidí. Ale kdyby tomu tak bylo, proč už ty demonstrace nedělá a dvě ohlášené zrušil? Protože sám ví, že to není pravda, co říká. Pak je tu ještě koalice Stačilo vedená komunisty, která postupovala tak, že k sobě posbírala různé proruské a covidové dezinfulencery.

Podařilo se podle vás nakonec státu s dezinformacemi bojovat, případně lepší se alespoň práce státu v tomto ohledu?

U tohoto je potřebovat rozlišovat, co je stát. V různých státních složkách máme opravdové profesionály, kteří problematice výborně rozumí. Ale to, co mohou dělat, je limitováno politickou reprezentací, kde to až na světlé výjimky značně pokulhává. Takže politikům bych popřál více odvahy, méně strkání hlavy do písku a více profesionálům, kteří pracují pro naši zemi, naslouchat.

Jaké největší dezinformační perly vás letos zaujaly?

Z hlediska bizáru asi teorie, že Česká republika neexistuje, že to je jen firma a jsme stále Československo. Z hlediska bezpečnostní situace v Evropě, tak opravdu masivní provázanost SPD Tomia Okamury s Kremlem řízenou ruskou válečnou propagandou, kterou Putinův režim útočí na naši zemi, v čemž Kremlu SPD Tomia Okamury vydatně pomáhá.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Podvodník století? Žalobce chce pro Ortinského osm let

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Univerzita začala s podmínečným vylučováním studentů, kteří neukončili protesty

30. dubna 2024  8:35

Kolumbijská univerzita v New York City začala s podmíněným vylučováním studentů, kteří do...

Vedení TOP 09 jedná o ministrovi. Dorazil Tuleja, pozice ve vládě ho zajímá

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  8:04

Vedení TOP 09 rozhoduje o kandidátovi na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Helenu...

Při přestřelce s hledaným mužem v USA zemřeli tři policisté

30. dubna 2024  7:02

Život tří policistů si vyžádala přestřelka s hledaným mužem, která se odehrála v pondělí v...

V Kaprunu zemřel šestašedesátiletý Čech. Na sjezdovce se srazil s dalším lyžařem

30. dubna 2024  6:45

Při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun zahynul v pondělí 66letý Čech. Nepřežil čelní...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...