Za den v nemocnici se bude platit stovka, důchodci, junioři či postižení zaplatí jen 60. Ilustrační foto

Za den v nemocnici se bude platit stovka, důchodci, junioři či postižení zaplatí jen 60. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Den v nemocnici bude stát stovku. Děti a senioři dostanou slevu

  • 105
Ministr zdravotnictví Leoš Heger z TOP 09 naznačil, že zvýšení poplatku za den pobytu v nemocnici se nedotkne všech občanů. Sto korun by podle koaliční smlouvy měli platit všichni bez rozdílu věku. Čtyřicetikorunovou slevu dostanou junioři do 18 let, starší 65 let a postižení, což se nelíbí hlavně poslancům z ODS.

"Hledáme model, kdy by byly poplatky v nemocnici rozlišeny svou výškou, aby část populace měla poplatek levnější," vysvětlil Heger Lidovým novinám, které informaci přinesly. Svůj návrh chce předložit ministru financí Kalouskovi a změnu by rád prosadil tak, aby mohla platit již od 1. ledna 2011.

Ministr navrhuje, aby stovku denně platili v nemocnicích pouze lidé v produktivním věku. Lidé mladší 18 let, nebo naopak starší 65 let, ale také ti, kteří pobírají příspěvek na péči vyššího stupně či těžce zdravotně postižení s průkazkou ZTP/P by měli "slevu" 40 korun a platili by tak stávající částku šedesát korun denně.

Takový systém výjimek se však nelíbí poslancům ODS. "Budeme o tom jednat, ale takový návrh neodpovídá koaliční dohodě," řekl Marek Šnajdr, poslanec a bývalý náměstek ministra zdravotnictví. Šnajdr dodal, že s výjimkami nezmíněnými v koaliční smlouvě nesouhlasí.

Podle LN jde o důležité úpravy, neboť v loňském roce byla polovina hospitalizovaných mladší 19 let, nebo jim bylo nad 65. Například na interních odděleních v roce 2008 byl průměrný věk pacienta 67 let.

S návrhem nesouhlasí ani předseda sněmovního zdravotního výboru Boris Šťastný z ODS. "Chápu snahu vyjít vstříc vybraným skupinám. Na druhou stranu pojetí pravicové politiky vyžaduje nedělat rozdíl v placení poplatků podle věku, ale jedině podle sociální situace jednotlivce," řekl Šťastný.

Naopak právník Asociace českých a moravských nemocnic Stanislav Fiala v různých cenových hladinách nevidí problém. "Odstupňování poplatků je v zahraničí běžné. Rozhodující je, aby byly sociálně únosné," vysvětlil Fiala.

Krok druhý: 200 u specialistů

Po úpravě plateb za pobyt v nemocnici chystá zdravotnictví další dva významné kroky, které se týkají poplatků.

Prvním z nich je zavedení vstupního poplatku ve výši 200 korun, pokud přijde pacient ke specialistovi bez doporučení svého praktického lékaře. "V současnosti se pacient pohybuje mezi lékaři neorganizovaně a nemá to žádná pravidla. Tím poplatkem by se mělo pacientovi naznačit, jak má chodit," objasnil Heger.

Dodal, že k některým odborníkům bude moci pacient nadále přijít bez dvousetkorunového poplatku. "Je to poměrně složitý komplex," podotkl Heger.

Krok třetí: Zrušení poplatku za každou položku na receptu

Závěrečnou úpravou projde regulační poplatek hrazený pacienty v lékárnách. Na popud Věcí veřejných bude zrušena platba třiceti korun za každou položku na receptu, nově se bude platit za celý předpis. Zároveň však pojišťovny nejspíše přestanou přispívat na léky do 60 korun.

"Poplatky za položku na receptu bude nejtěžší změnit. Celá oblast farmaekonomiky bude chtít diskutovat a zákon výrazně změnit," naznačil Heger, že jde o širší problém související s celým systémem vypočítávajícím ceny a úhrady léků.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video