Demonstrace lidí s postižením a jejich asistentů proti projednávané novele...

Demonstrace lidí s postižením a jejich asistentů proti projednávané novele zákona o sociálních službách. | foto: Jakub ŠtadlerMAFRA

Zdražením sociálních služeb přijdeme o péči, protestovali postižení

  • 22
Několik desítek lidí s postižením, jejich asistentů a podporovatelů v úterý na demonstraci na Malostranském náměstí v Praze vyjádřilo nesouhlas s novelou zákona o sociálních službách. Navrhuje totiž zdražení sociálních služeb o 20 procent. Novelu budou v pondělí na mimořádné schůzi projednávat poslanci.

„Návrh zhorší situaci lidí s postižením, kteří žijí v domácím prostředí a využívají sociální služby,“ řekl organizátor protestní akce a zároveň ředitel organizace Asistence, která poskytuje asistenční služby pro postižené, Erik Čipera.

Podle jeho názoru jsou asistenční služby pro mnohé lidí se zdravotním omezením už nyní natolik drahé, že si je z finančních důvodů nemohou dovolit. Navrhované zdražení by znamenalo omezení pomoci v domácím prostředí pro další lidi s postižením.

Na Malostranské náměstí se dopoledne sešlo asi 30 lidí, mnozí z nich na invalidním vozíku.

S sebou měli transparenty s nápisy jako „Zvýšení ceny = snížení péče“ nebo s namalovanou číslicí pět. Ta odkazovala na návrh organizace Asistence, aby byl zavedený pátý, individualizovaný stupeň příspěvku na péči pro lidi s postižením.

Aktuálně nejvyšší příspěvek na péči podle Čipery postačuje maximálně na pět hodin osobní asistence denně. Pokud by byla novela zákona o sociálních službách schválená, sociální dávka by lidem s postižením stačila na zaplacení čtyř hodin potřebné služby.

Poslanci schválili zákon, který má ulehčit život zdravotně postiženým

Příspěvek na péči má podle informací na webu kampaně Zařaďte pětku sloužit k tomu, aby si za něj lidé s postižením zakoupili potřebnou podporu. Řada lidí s postižením podle autorů výzvy potřebuje péči ve vyšším rozsahu, než na kolik jim příspěvek stačí.

Autoři výzvy proto navrhují individuální příspěvky, které by reagovaly „na skutečné potřeby lidí, kteří potřebují pomoc v největším rozsahu“, jak je uvedeno na webu kampaně. Výzvu aktuálně podepsalo 8 096 signatářů.

12. března 2021

,

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Video