Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Za neomluvené hodiny zkrácení dávek. Jurečka chce propojit školy a úřad práce

  15:28
Už více než půl roku platí novela známá jako „Třikrát a dost“, která umožňuje odebírat nebo krátit sociální dávky v návaznosti na školní absenci nebo neplacení pokut. V praxi se ale využívá jen málo. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky je na vině fakt, že vše záleží na individuálním rozhodování úředníků. Proces by proto chtěl zautomatizovat.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Martin Adamec, MAFRA

Neplatíte pokuty za přestupky? Přijdete o dávky. Neposíláte dítě do školy? Přijdete o dávky. I tak by se dalo popsat fungování zákonu, kterému se přezdívá „třikrát a dost“. Ten v České republice platí od letošního roku a je díky němu možné strhnout peníze z příspěvků na živobytí a doplatku na bydlení lidem, kteří spáchali třikrát za sebou přestupek, ale pokutu za něj nezaplatili, nebo právě v případě neomluvené absence dětí ve škole.

„Vždyť mi seberou děti.“ O dávky si Češi neříkají, zatěžuje je stigma

A přestože si někteří zákonodárci od legislativy slibovali velké výsledky, v praxi celý systém moc nefunguje. To dokazují i čísla Úřadu práce ČR. Za květen a červen eviduje v rámci celé republiky 199 informací o neuhrazených pokutách po datu splatnosti.

„Nejčastěji se jedná o zanedbávání péče o povinnou školní docházku dítěte. V těchto případech rozhodl nebo rozhoduje ÚP ČR o srážce z poskytované dávky s ohledem na individuální situaci daného klienta a společně posuzovaných lidí,“ popsala mluvčí úřadu Kateřina Beránková.

Je automatické krácení dávek na základě neomluvených hodin ve škole dobrý nápad?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 28. července 2022. Anketa je uzavřena.

I v případě, že se informace na úřad práce dostane, k odebrání dávky mnohdy nedojde. Přesná čísla úřad neuvedl, podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky však ani ta nesplňují představy.

„Ačkoliv systém odebírání nebo krácení sociálních dávek umožňuje, nikdo se do toho nepouští. Úřednice, která sedí na obci nebo na úřadu práce, s tím nezačne. Nestojí jí to za to, aby na ni někdo pokřikoval a podobně,“ popsal.

Řešení? Digitalizace

Řešením by podle něj bylo odstranit právě lidský faktor. „Dokážu si představit, že bychom v rámci digitalizace v budoucnu s úřady propojili školské systémy typu Bakaláři a další,“ navrhl ministr.

Škola by tak v systému, který slouží k zaznamenávání známek, úkolů nebo právě i absence, vyplnila údaj, že dítě do výuky nedochází a jde přitom o neomluvenou nepřítomnost. Informaci by automaticky obdržel i úřad práce a systém by dávku snížil bez aktivního zapojení zaměstnance.

„Úřednice pak tomu člověku může říct ‚Nekřičte na mě, to já vůbec neovlivním, prostě to je automaticky propsané do systému, vaše dítě do školy nepřišlo‘,“ dodal Jurečka.

Čekání na Ústavní soud

Novelu zákona o pomoc v hmotné nouzi, která má od ledna umožnit úřadu strhávat ze sociálních dávek nezaplacené pokuty za vybrané závažné přestupy, napadla u Ústavního soudu na konci minulého roku skupina senátorů.

Podle nich legislativa nepřípustně zasahuje do práva na pomoc člověku v hmotné nouzi. Zaváděná sankce je podle senátorů nepřiměřená a porušuje princip rovnosti. Kritizují také, že úprava se přesouvá od principu individuální odpovědnosti k principu kolektivní viny na základě příslušnosti k rodu. Na problematické části, které mohou být v rozporu s ústavním pořádkem, upozorňovalo i MPSV. Nyní se tak čeká na nález Ústavního soudu.

Ministerstvo práce a sociálních věcí uvádí, že téma je ještě třeba probrat s odborníky nebo s resortem školství, kterého by se celá věc dotkla. „Neboť nyní je srážení pokut z opakujících se dávek pomoci v hmotné nouzi navázáno na pravomocný přestupek, ne pouze na neomluvené absence,“ uvedla mluvčí resortu Eva Davidová. Věc by navíc vyžadovala změnu zákona.

„Vhodné by bylo nyní vyčkat na případný nález Ústavního soudu, zda novela je v souladu s ústavním pořádkem, a na základě tohoto nálezu eventuelně připravit změny,“ doplnila s tím, že je nutná také odborná debata.

Lubomíra Černá z odboru komunikace ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy vysvětlila, že nyní pro školy žádný elektronický systém povinný není. Naprostá většina základních a středních škol jej ale má. „V ČR existovaly tři hlavní systémy: Bakaláři, Škola online a EduPage. Bakaláři a Škola online se před několika lety spojily a nyní tak společně jejich systémy používá přibližně 90 procent škol,“ popsala.

V současné době by tak propojení všechny žáky neobsáhlo. „Nicméně pokud zmiňované propojení umožní všechny systémy, školám by to určitě pomohlo,“ míní.

Odborníci: Problémy řešme individuálně

Podle oslovených odborníků nicméně nápad na propojení systémů není tou správou cestou. „Je to úsměvné řešení. Jestliže dochází k záškoláctví, tak je třeba mít připravené jiné strategie, než propojení programu na záznam známek a úřadu práce,“ myslí si Kateřina Dosoudilová, vedoucí sociálních služeb Člověka v tísni.

„S rodinou záškoláka se dá pracovat v rámci sociálních služeb, škola má mít k dispozici psychologa, sociálního pedagoga, metodika prevence, je plno možností, jak záškoláctví řešit, než pracovat s hrozbou odejmutí dávek,“ vyjmenovala.

Společně s kolegyní si moc nedokážou představit žádnou případnou automatizaci s ohledem na strhávání či krácení dávek, a to zejména proto, že přiznání, pobírání a i odejmutí dávek se řídí správním řádem. Ten určuje jasné kroky v řízení, které musí proběhnout.

„Těžko si lze představit v praxi jakékoli automatické kroky vedoucí ke změně výše dávky, nebo jejím odejmutí v podstatě bez toho, aby o tom člověk na dávkách nebyl obeznámen,“ popsala Natálie Švecová z Člověka v tísni.

Ukončíme zneužívání dávek, hlásají strany. Podle expertů problém zveličují

S tím souhlasí i Alena Zieglerová z Institutu pro sociální inkluzi. „Je zcela na místě, že úřady práce u každého případu posuzují, jestli by se po provedení srážky z dávek pomoci v hmotné nouzi domácnost neocitla bez bydlení nebo v ohrožení nedostatkem jídla,“ říká o možnosti automatizace procesu.

Řešení problému s ohledem na dávky vidí odborníci v individuálním přístupu. „Represe v podobě snížení dávek za záškoláctví by vůbec nemělo být diskutované řešení. Pokud po odejmutí dávek v hmotné nouzi dojde ke zhoršení situace rodiny, v extrémním případě může dojít ke ztrátě bydlení a děti skončí v ústavní péči. Toto téma nemá systémové řešení, to leží v individuální sociální práci s rodinou,“ popsala z Člověka v tísni Ivana Frantová.

„Je iluzorní si myslet, že problém nepřihlášení dětí do školky nebo nezajištění řádné školní docházky spočívá v málo efektivním srážení pokut za tyto přestupky ze sociálních dávek,“ souhlasí Zieglerová.

Užitečnější než odebírat peníze nejchudším, což dětem nijak nepomůže, je podle ní podpořit spolupráci mateřských a základních škol se sociálními službami, které by tak mohly lépe podporovat děti ze sociálně slabších rodin. „Tyto děti by se do školek měly dostat co nejdříve, nejen na povinný předškolní rok. Také by měly mít možnost rozvíjet své talenty v kroužcích, které nebudou nad finanční možnosti jejich rodičů. Školy musí přijmout svou roli vyrovnávače šancí dětí, které nejsou rodiči dostatečně podporovány,“ míní.

Sociální dávky podle odbornic pomáhají zmírnit chudobu, proto je podle nich vhodné zjednodušit podávání žádostí či personálně posílit úřady práce. Jako dobrý příklad uvedly odbornice nedávné zjednodušení formuláře pro příspěvek na bydlení. I na to se podle Davidové MPSV chystá. „Připravujeme zjednodušení procesů u všech systémů nepojistných sociálních dávek, důraz je kladen na digitalizaci,“ dodala.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Historik: Metro mělo původně vést středem magistrály a jezdit přes mosty

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Vztahy s Českem jsou podle Posselta blízké. Na sjezdu varoval před nacionalisty

17. května 2024  6:15,  aktualizováno  15:10

Sudetští Němci si v příštích dvou letech chtějí společně s Českem připomenout 80. výročí konce...

Aktivisté si spletli lodě. Ta s municí pro Česko nakonec ve Španělsku nezakotví

17. května 2024  15:04

Protesty aktivistů a levicových stran proti vylodění lodi Borkum ve španělské Cartageně jsou zřejmě...

Policie řeší schvalování atentátu na Fica. V zahraničí vyhrožují státníkům

17. května 2024  14:33,  aktualizováno  14:57

Čeští policisté se budou dále zabývat dvěma z internetových příspěvků schvalujících středeční útok...

Piráti vytáhli plán proti dezinformacím. Putin má zájem ovlivnit volby, tvrdí

17. května 2024  13:31,  aktualizováno  14:48

Dezinformace jsou podle vládních Pirátů jednou z pěti největších hrozeb pro nadcházející...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...