Soud snížil tresty. Rath půjde na sedm let do vězení, manželé Kottovi na šest

  • 437
David Rath je vinen. Odvolací pražský vrchní soud rozhodl v takzvané první větvi korupční kauzy bývalého středočeského hejtmana a poslal ho na 7 let do vězení. Někdejší hejtman čelil obžalobě z přijímání úplatků za zmanipulovaná výběrová řízení na zakázky. Předseda senátu Pavel Zelenka potvrdil vinu manželů Kottových, ty poslal do vězení na 6 let. Snížil tak původní tresty.

Soud uložil bývalému hejtmanovi také peněžitý trest ve výši 10 milionů korun. V případě, že by Rath ve stanovené lhůtě tyto peníze nezaplatil, soud mu jeho trest zpřísní o 2,5 roku.

Rathovi zároveň propadne 7 milionů, které u něj policie v roce 2012 našla. Celkem tak bývalý politik přijde o 17 milionů korun.

Soud také určil, že Rath nesmí po dobu 7 let vykonávat jakoukoliv funkci ve výkonných orgánech veřejné správy, uzemní samosprávy, včetně zaměstnání v regionální radách. 

Verdikt si přišel vyslechnout pouze jediný z obžalovaných, majitel firmy Hospimed Jindřich Řehák. Bývalý hejtman se ve středu k soudu nedostavil, uspořádal vlastní tiskový brífink v Hostivici, kde žije. „Cítim se nevinný a budu se bránit klidně až u soudu ve Štrasburku,“ řekl novinářům. Dodal ale, že rozsudku je připravený se podrobit.

Třicet milionů pro Kottovy

Vrchní soud šesti lety ve vězení potrestal také bývalou ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Kottovou a tehdejšího náměstka středočeských nemocnic Petra Kotta. Každý z nich přijde o 15 milionů korun. I u nich platí, že pokud nezaplatí, budou ve vězení déle, a to o tři roky.

Pokud jsem vinen z poškozování EU jako nové říše, cítím hrdost, říká Rath

Soud jim udělil také zákaz činnosti v řídících orgánech společností. Podle odvolacího senátu žádali úplatky 26 milionů, přijali téměř 17 milionů korun. Sedm milionů dali Rathovi.

Předseda senátu Vrchního soudu v Praze dlouze a velmi detailně popsal v rozsudku trestné činy, kterých se všichni obžalovaní dopustili. Rozsudek se četl v soudní síni přes dvě hodiny. 

Podle soudce David Rath způsobil několikamilionovou škodu Středočeskému kraji a přijímal milionové úplatky. Manželům Kottovým soud vytknul prospěch z veřejných zakázek, úplatky či škodu kraji.

Vinni jsou také manažeři firem zapojených do manipulací s veřejnými zakázkami. Pětileté tresty dostali od soudu podnikatelka Lucia Novanská, jejíž firma tendry pro kraj organizovala, a manažeři Pavel Drážďanský a Tomáš Mladý. Podmíněné tresty uložil soud spolupracující obviněné Ivaně Salačové a stavaři Václavu Kovandovi.

Tři podnikatelé byli zproštěni obžaloby v části kauzy s nemocničními zakázkami. Jesná se o Jindřicha Řeháka, Martina Jireše a Jana Hájka. Senát v čele se Zelenkou totiž stále trvá na tom, že využité odposlechy v kauze jsou neplatné. 

Jasný signál pro společnost

Podle státní zástupkyně je významným signálem pro společnost, že i po několika letech od počátku trestního řízení dospěla kauza kolem bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha k pravomocného rozsudku.

Žalobkyně Lenka Šimková se k trestům, které odvolací senát uložil, zatím vyjadřovat nechtěla. „Co se týče trestu, došlo k nikoli nevýznamným změnám, je to otázkou určitého vyhodnocení a zejména je potřeba počkat, jak se k jednotlivým trestům postaví soud,“ uvedla žalobkyně Lenka Šimková. 

Zároveň připomněla, že soud nevyhověl jejímu požadavku, propadnutí veškerého majetku Ratha. 

„Vrchní soud v Praze ani za situace, kdy by uznal obžalované vinnými celou trestnou činností, tak, jak byla původně zažalována, nezvažoval propadnutí celého majetku,“ řekla soudkyně zpravodajka Kateřina Korečková. Takový trest je podle ní nepřiměřeně přísný. Soud nepřistoupil ani k propadnutí části majetku, které trojici původně uložil Krajský soud v Praze. Mimo jiné se totiž nepodařilo prokázat vlastnictví majetku, který jim měl propadnout. Soud odsouzeným místo toho uložil vysoké peněžité tresty.

Soud uložil obžalovaným různě dlouhé zákazy činnosti, což na druhou stranu zástupkyně požadovala.

Rozsudek je pravomocný, lze proti němu podat pouze dovolání. 

Vrchní soud podle jednoho z Rathových obájců Romana Jelínka ovšem vypustil z důkazů odposlechy. Avizoval proto před novináři, že ve věci podá dovolání k Nejvyššímu soudu.

Ještě loni vyšší tresty

David Rath dostal trest už loni v červnu. Tehdejší soud mu uložil trest 8,5 roku vězení. O rok nižší trest vyměřil bývalé ředitelce kladenské nemocnice Kateřině Kottové a jejímu manželovi Petrovi, kteří podle spisu patřili k hlavním organizátorům celého případu. 

Proti nepravomocnému verdiktu se odvolal Rath i Kottovi. Všichni od počátku případu tvrdili, že jsou nevinni. Odvolání podalo také státní zastupitelství, které požadovalo propadnutí celého majetku hlavní trojice obžalovaných.

Pražský vrchní soud se případem zabýval podruhé. Stejný prvoinstanční verdikt v roce 2016 zrušil kvůli použití odposlechů. Nejvyšší soud však následně uvedl, že je jako důkaz použít lze.

Soudce Pavel Zelenka si na jednání vyhradil celkem jedenáct dní až do čtvrtka 27. června. Velkou rezervu si nechal kvůli očekávaným dlouhým řečem obžalovaných, především kvůli řeči bývalého hejtmana. Ten nakonec hovořil v jednací síni deset hodin.

Takzvaná první větev kauzy se týká tendrů na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku, budovy gymnázia v Hostivici a nákupu vybavení do kladenského domova pro seniory a středočeských nemocnic. Za zajištění vítězství v soutěži brali Kottovi s Rathem podle obžaloby úplatky, o které se dělili. Převzít podle spisu stihli 38 milionů, pak je zatkla policie. Spolu s Rathem čelilo obžalobě dalších deset lidí. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video