Bývalý středočeský hejtman David Rath (uprostřed) prochází mezi novináři při...

Bývalý středočeský hejtman David Rath (uprostřed) prochází mezi novináři při příchodu do budovy Vrchního soudu v Praze, kde začalo odvolací jednání v takzvané první větvi Rathovy kauzy. (10. června 2019) | foto: ČTK

Vrcholí příběh krabice s penězi. Rath si u soudu vyslechne svůj rozsudek

  • 215
Ve středu by měl zaznít pravomocný rozsudek v korupční kauze, jejímž symbolem se stalo sedm milionů v krabici od vína. Vrchní soud v Praze rozhodne o dalším osudu bývalého hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha. Někdejší politik čelí obžalobě z přijímání úplatků za zmanipulovaná výběrová řízení vypisovaná Středočeským krajem.

Jednání odvolacího soudu začalo letos v červnu. Soud mimo jiné vyslechl Rathova bratra Michala, který pro iRozhlas.cz uvedl, že nepochybuje o vině svého sourozence. U soudu se objevil i soukromý detektiv Libor Gregor, který svým oznámením celé vyšetřování spustil. Sám Rath si během jednání střihnul několikahodinovou obhajobu, ve které vysvětloval, proč je nevinný. 

Zda se Rath k soudu dostaví, není jasné. V případě, že by nepřišel, ovšem plánuje ve středu dopoledne uspořádat tiskovou konferenci na náměstí v Hostivici. „O své přítomnosti u soudu se budu radit s obhájci,“ nastínil. 

Bývalý politik se změnou prvoinstančního rozsudku v jeho prospěch příliš nepočítá. „Byl bych spíš překvapen, kdyby vrchní soud nepodlehl tlaku a setrval na svém původním právním názoru,“ uvedl pro iDNES.cz. 

Pravomocné rozhodnutí má padnout po sedmi letech od Rathova zadržení. I to ukazuje, jak dává české justici zabrat. Kromě složitosti případu a rozsáhlého dokazování totiž expolitik umí využít veškeré možnosti ke své obhajobě. Podal například námitky na podjatost soudce i státního zástupce, naposledy se pokusil dosáhnout toho, aby kauzu řešil jiný soud

Vše začalo v roce 2012, kdy byl Rath zadržen s krabicí, v níž bylo sedm milionů korun. „Dobře, ale víte, že mám poslaneckou imunitu,“ řekl tehdy Rath kriminalistce. Ta mu však odvětila, že to zadržení nebrání. Hejtman se okamžitě začal hájit, že o přijetí jakéhokoli úplatku neví. Pohotově začal vysvětlovat, že v krabici, kterou nese, je víno od kolegyně.

Rathovy spory

Kromě hlavní kauzy soudy řešily i další Rathovy spory. Spor vedl s advokátem Michalem Pacovským, strýcem „svého“ soudce, zažaloval i vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou. Částečné vítězství Rath slavil, když požadoval odškodnění po ministerstvu spravedlnosti za „vláčení v poutech“ v době, kdy byl nezákonně ve vazbě. 

Policisté byli ale přesvědčeni, že peníze pocházely z úplatků.  

Poslanec a hejtman putoval do vazby. Byl obviněn z přijetí úplatku. Policie začala stíhat i další lidi, mimo jiné i exposlance ODS a bývalého šéfa středočeské VZP Petra Kotta, ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou a šéfy dvou stavebních firem. V březnu 2013 policie navrhla Ratha a dalších deset lidí obžalovat.

První rozsudek v kauze padl již v roce 2015. Tehdy Krajský soud v Praze vynesl nepravomocný rozsudek nad devíti obžalovanými. Rathovi vyměřil trest 8,5 roku a propadnutí majetku. U dalších obžalovaných padly tresty ve výši 7,5 roku, 5 let ve vězení či podmínečné tresty. O rok později ovšem Vrchní soud v Praze rozsudek zrušil, a to kvůli použitým odposlechům, klíčovým důkazům obžaloby.

Když je soud při hlavních líčeních přehrával, ukázalo se, že zachytily například šustění peněz při přepočítávání. Legendární se také stala pasáž, kdy se debata obviněných točí kolem „hezkých, žlutě pěkných penízků“.

Ústavní soud a odposlechy

Ústavní soud odmítl stížnosti Ratha a dalších obžalovaných proti verdiktu NS, který umožnil použití odposlechů v korupční kauze.

Do věci se zapletl tehdejší ministr spravedlnosti Robert Pelikán, který kvůli odposlechům podal stížnost k Nejvyššímu soudu. Ten o rok později rozhodl, že odposlechy se v kauze použít mohou. Kauza se ovšem i tak vrátila zpět ke Krajskému soudu v Praze. Ten své rozhodnutí z roku 2016 takřka identicky potvrdil. 

Nově ovšem nařídil, aby Rathovi propadlo zhruba 22 milionu korun. Proti rozsudku soudu se Rath i další odvolali. 

V průběhu let Rath nabídl hned několik verzí, jak se miliony do krabice od vína dostaly. Zpočátku nařkl policii, že mu krabici s penězi v nestřežený okamžik při zadržení podstrčila místo krabice s vínem. Letos v březnu zase před soudem vyslovil domněnku, že peníze patřily sociální demokracii. Krabice s vínem a penězi se tak prý mohly omylem zaměnit.

Rath spekuluje, jak se mohly peníze dostat do krabice od vína (březen 2018):

Rath v tom není sám

V takzvané první větvi Rathovy korupční kauzy figuruje kromě bývalého hejtmana dalších deset lidí. Machinace s tendry na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku, budovy gymnázia v Hostivici a nákupu vybavení do kladenského domova pro seniory a středočeských nemocnic podle obžaloby organizovali bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová a její manžel Petr. 

Soud je zatím nepravomocně poslal do vězení na 7,5 roku a stejně jako Rathovi jim uložil propadnutí majetku za desítky milionů korun. Také oni podali proti rozhodnutí odvolání, v němž žádají zrušení odsuzujícího rozsudku. Žalobci zase chtějí, aby i manželé Kottovi přišli o celý majetek.

Druhá větev

Krajský soud v Praze se nyní zabývá také druhou větví případu, která se týká dalších údajně zmanipulovaných zakázek. V této části čelí obžalobě kromě Ratha a Kottových například vysocí manažeři Metrostavu. Státní zastupitelství stíhá i firmy. 

Hlavní líčení začalo v lednu a je prozatím naplánováno do konce října. Soud zatím vyslechl obžalované a přehrával odposlechy. Na výpovědi svědků doposud nedošlo.

Kottovi podle spisu brali spolu s Rathem za zajištění vítězství v tendrech úplatky, o které se dělili. Převzít podle spisu stihli 38 milionů korun, pak je zatkla policie.  Soudy se kauzou zabývají od roku 2013.

Spolu s Rathem a Kottovými v první části případu vystupují tehdejší manažeři stavebních a zdravotnických firem, které zakázky získávaly. V případu figuruje také podnikatelka Lucia Novanská, jejíž firma tendry pro kraj organizovala. 

Soud jim udělil nepodmíněné i podmíněné tresty vězení. S tříletou podmínkou odešla podnikatelka Ivana Salačová, jejíž výpověď posloužila jako klíčový důkaz. Žena se ke korupci přiznala a popsala, jak systém ovlivňování zakázek vypadal.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video