ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Kdo stranám loni daroval peníze? Vlastní členové, oslavenec Benda i nebožka

  • 3
Politické strany musely do začátku dubna zveřejnit zprávy o hospodaření za loňský rok. Redakce iDNES.cz z nich zjistila největší přispěvatele do stranických pokladen. Nejvíce peněz loni daroval Spolek pro podporu liberální demokracie, který mezi opozici rozdělil 12,5 milionu korun. ČSSD zase nejvíce přispěl nechvalně známý teplický podnikatel Petr Benda.

Vůbec nejvyšší částkou loni politickým uskupením přispěl Spolek pro podporu liberální demokracie, který založili podnikatelé Dušan Šenkypl, Jan Barta a Petr Krajíček. Každé z opozičních pravicových stran (ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátům a Starostům) spolek daroval jednotně 2,5 milionu korun.

Spolek si klade za cíl udržovat a bránit principy liberální demokracie a chce bojovat proti populistickým tendencím ve společnosti. „Vzhledem k roztříštěnosti volebních preferencí demokratických stran a současně probíhajícím jednáním o různých formách spolupráce jsme se rozhodli transparentně podpořit demokratické strany, které do příštích voleb vstoupí v koalici,“ vysvětlují zakladatelé na oficiálním webu spolku.

Vládnímu hnutí ANO loni nejvíce přispěli jeho regionální politici. Celkem 700 tisíc korun hnutí věnoval jeho zastupitel v Královéhradeckém kraji Jaromír Dědeček. „Jako člen hnutí jsem cítil povinnost pomoci před regionální kampaní v mém kraji. Jsem rád, že na rozdíl od jiných nemusím dary přijímat, ale vzhledem k mé úspěšné kariéře dávat,“ řekl iDNES.cz jičínský podnikatel, který v kraji vedl kandidátku ANO do loňských voleb. Hejtmanem se však nestal, hnutí skončilo druhé a do čela kraje se postavil bývalý policejní prezident Martin Červíček z ODS.

Na podporu z vlastních řad dlouhodobě sází také SPD. Nejvyšší dar v celkové hodnotě 150 tisíc korun hnutí loni daroval poslanec Radovan Vích. Hned tři jeho kolegové z poslaneckých lavic (Radim Fiala, Pavel Jelínek a Radek Rozvoral) pak SPD darovali shodně po 100 tisících korun. 

Největší dárci jednotlivých stran se zastoupením ve Sněmovně:
Strana/hnutí:Dárce:Částka
ODSSpolek pro podporu liberální demokracie2,5 milionu korun
PirátiSpolek pro podporu liberální demokracie2,5 milionu korun
STANSpolek pro podporu liberální demokracie2,5 milionu korun
TOP 09Spolek pro podporu liberální demokracie2,5 milionu korun
KDU-ČSLSpolek pro podporu liberální demokracie2,5 milionu korun
ČSSDPetr Benda1 milion korun
TrikolóraIvo Valenta1 milion korun
ANOJaromír Dědeček700 tisíc korun
KSČMVojtěch Filip418 tisíc korun
SPDRadovan Vích150 tisíc korun

Největším dárcem ČSSD je „oslavenec“ Benda

Sociální demokracii v loňském roce přispěl největší sumou do rozpočtu její bývalý poslanec Petr Benda, který na sebe na počátku letošního roku upozornil oslavou svých narozenin v jeho teplickém hotelu. Navzdory vládním opatřením mu přijeli pogratulovat desítky lidí včetně šéfa Národní sportovní agentury Milana Hniličky, expremiéra Jiřího Paroubka či tehdejšího ředitele liberecké policie Vladislava Husáka. 

Po zveřejnění snímků z oslavy policejní prezident policejní prezident Jan Švejdar odvolal Husáka z funkce. Milan Hnilička se zase v rámci omluvy vzdal poslaneckého mandátu a daroval 50 tisíc korun na charitu. Post šéfa NSA však Hnilička nakonec uhájil. Narozeninová oslava stála místo také teplického zastupitele Michala Kasala, který po zveřejnění skandálu rezignoval. 

Případem se zabývala i policie. Hygienici na základě podnětu policistů udělila Hniličkovi a dalšímu účastníkovi oslavy, radnímu ČT a bývalému hokejistovi Jiřímu Šlégrovi, pokutu ve výši 10 tisíc korun. Ministři i vedení ČSSD akci ostře zkritizovali a od svých bývalých poslanců Paroubka, Bendy a Šlégra se distancovali a odmítali jakoukoliv spojitost se sociální demokracií. 

„Z ČSSD tam ale nikdo nebyl, ne?“ reagoval například tehdejší místopředseda strany Michal Šmarda na Twitteru na příspěvek, který kritizoval účast expolitiků ČSSD a zástupců hnutí ANO na Bendově oslavě v hotelu Prince de Ligne.

Jistá spojitost Bendy s ČSSD však existuje. Podnikatel byl v loňském roce s příspěvkem 1 milionu korun největším dárcem sociální demokracie. Za stranu navíc po zásahu předsedy Jana Hamáčka kandidoval v loňských krajských volbách v Ústeckém kraji. Byť Benda ve volbách získal z ČSSD v kraji nejvíce preferenčních hlasů, strana se ziskem 3,16 procenta do zastupitelstva nedostala. 

Téměř 300 tisíc korun pak sociální demokraté získali v rámci dědického řízení. Peníze straně odkázala její bývalá členka Eugenie Venzarová, která za ČSSD neúspěšně kandidovala v komunálních volbách na Praze 1 v letech 2006 a 2010.

Komunistům daroval nejvíc předseda Filip

Dárci KSČM se v drtivé většině případů rekrutují z řad jejích poslanců. Největší příspěvek ve výši 418 tisíc korun loni straně zaslal její předseda Vojtěch Filip. Dalších 240 tisíc korun do stranické pokladny přispěla poslankyně Květa Matušovská. Jen o necelých 30 tisíc korun méně pak komunistům daroval dlouholetý poslanec Stanislav Grospič. Pozadu nezůstala ani jediná europoslankyně strany Kateřina Konečná, která přispěla 150 tisíci korun.

KDU-ČSL, kromě Spolku pro podporu liberální demokracie, přispěl loni nejvíce její kandidát do Senátu za Kladensko Ondřej Závodský. Celkem 700 tisíc korun použil na svou volební kampaň. „Část uvedené částky byla poukázána Karlem Janečkem na můj transparentní účet a já jsem ho daroval ve prospěch KDU-ČSL a byl využit na uvedenou kampaň,“ vysvětlil bývalý náměstek ministerstva financí. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video