Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Drahá cesta do Brna. Na D1 číhají na řidiče radary na čtyřech úsecích

  14:56
Řidiči jako by zapomněli, že i v roce 2018 policie měří rychlost na zúžených úsecích opravované dálnice D1. Místo stotřicítky se tam smí jezdit jen osmdesát. Letos se bude podle plánu měřit celkem na čtyřech místech. Na posledním z těchto čtyř úseků u Jihlavy se kamery zapínají pozítří.

(ilustrační snímek) | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Pod dohledem tak bude celkem 25 kilometrů dálnice – tedy přesně její osmina mezi Prahou a Brnem. Na prvním z letošních měřených úseků Velké Meziříčí – Lhotka už radar nahrává řidiče dva měsíce, od začátku dubna. 

Kde se letos měří

  • Ostředek–Šternov (41.–49. km) 
  • Hořice–Koberovice (75.–81. km) 
  • Jihlava – Velký Beranov (112.–119. km) 
  • Velké Meziříčí – Lhotka (146.–153. km)

Úředníci radnice ve Velkém Meziříčí tak mají plné ruce práce. „K datu 28. května máme od policie staženo zhruba 10 tisíc případů,“ potvrdil včera vedoucí odboru dopravy velkomeziříčské radnice Jiří Pospíchal. Když se zmíněných 10 tisíc přestupků vynásobí tisícem (výška pokuty), vyjde 10 milionů korun „tržeb“ pro radnici. 

Samozřejmě to ještě neznamená, že všichni hříšníci pokutu uhradí, ovšem podle dřívějších zkušeností se podrobí téměř 90 procent řidičů. Vyplatí se jim neodvolávat se, protože v tomto případě se body nepřipisují. Ve sledovaných místech na D1 šoférům nevyjde taktika ve stylu „pojedu jen o trochu rychleji“, jako třeba v Praze. Radnice bere v úvahu jen technickou odchylku radaru, a pokutu tak dostane i řidič jedoucí jen mírně nad osmdesát. Možná i proto je přestupků tolik. 

Loni jel rychle každý stý řidič

Ministr dopravy Dan Ťok nařídil instalaci kamer poprvé už před třemi lety proto, že na opravované dálnici se musejí řidiči vejít do úzkého koridoru. Do jednoho směru jízdy se vměstnají čtyři oddělené jízdní pruhy a riziko nehody je tam extrémně velké. „Cílem měření není vybírat pokuty, ale zvýšit plynulost a bezpečnost dopravy na D1. Proto také na měření upozorňujeme a jsme rádi, že řidiči jsou v dopravních omezeních na D1 trpěliví,“ uvedl ministr Ťok. 

Přesto i letos v březnu v jednom zúženém místě na 189. kilometru naboural autobus do kamionu. V nemocnici skončilo pět zraněných a dálnice celý den stála. 

Při loňském měření na D1 podle Jakuba Stadlera z ministerstva dopravy překročilo rychlost jedno procento projíždějících řidičů, což třeba na tehdy měřeném úseku Psáře–Soutice pořád znamenalo 48 380 přestupků.

Kdo pojede během tohoto víkendu po dálnici D1 z Prahy do Brna nebo obráceně víc než stovkou, bude ho to kromě paliva stát ještě 4 tisíce korun navrch. Projede totiž čtyřmi místy úsekového měření, kde je rychlost ve zúžení omezená na osmdesátku. V každém úseku se vybírá tisíc korun pokuty za překročení rychlosti.

Na třech z nich už se měří nyní, čtvrtý úsek u Jihlavy přibude pozítří, 1. června.

Měření zajišťuje společně ministerstvo dopravy, radnice a policie. Město Jihlava si dokonce za 1,6 milionu korun pořídilo radary samo a po skončení oprav je využije jinde. „Tolerance překročení maximální povolené rychlosti bude v rámci technické odchylky radaru. Pokuta bude činit tisíc korun,“ informoval mluvčí jihlavského magistrátu Radek Tulis.

Jak vlastně probíhá dohled nad dodržováním povolené rychlosti na D1? Pokuta i způsob jejího vybírání jsou ve všech čtyřech lokalitách jednotné, tedy tisíc korun, a pošle ji nejbližší radnice. Řidič dostane poštou výzvu k zaplacení a nebudou se mu připisovat body.

Ostatně desetitisíce šoférů už s tím mají zkušenosti. Měří se na různých místech už třetí sezonu. Zatímco v úseku Koberovice – Hořice začalo podle Pavla Prchala z odboru dopravy humpolecké radnice měření tuto sobotu o půlnoci a ještě nejsou k dispozici žádné statistiky přestupků, ve Velkém Meziříčí už je mají. Od začátku dubna tam jelo rychle 10 tisíc lidí.

Jak správně zaplatit pokutu

Příklad s mnohatisícovou pokutou u jednoho řidiče ze začátku článku není vůbec nijak přehnaný.

Ve Velkém Meziříčí, kde už radary běžely loni, se setkali i s řidiči, kteří pravidelně dojížděli do Brna a pravidelně rychle. Takže spáchali přestupek třeba desetkrát, než jim přišla první obsílka.

Městský úřad Benešov, který spravuje měřený úsek Ostředek–Šternov, dokonce zpracoval pro řidiče obsáhlý webový manuál, jak správně zaplatit pokutu. Nechybí přehled nejčastějších otázek a odpovědí. Krom jiného tam řidičům připomíná, že musejí zaplatit do 15 dnů od obdržení dopisu.

Zpočátku úředníci odkládali přestupky cizinců, protože se nedostali k jejich osobním údajům. Mezitím ale začal fungovat mezinárodní systém Eucaris, který výměnu dat o řidičích v Unii umožňuje.

„Zaplatí devadesát procent Čechů a osmdesát procent cizinců,“ říká Jakub Stadler z ministerstva dopravy.

Ten zdůrazňuje, že cílem státu není v první řadě pokutovat řidiče, proto na měření důrazně upozorňuje. „Každý úsek jsme opatřili obrovskými cedulemi Pozor radar,“ připomíná Stadler.

Obce, kterým z výběru pokut spadly do klína miliony, mají dohodu s ministerstvem dopravy, že je investují do bezpečnosti dopravy. Například loni měřila i středočeská Vlašim a tamní starosta slíbil, že z pokut nechá postavit nové dětské hřiště.

Radary se budou stěhovat

První sledovaný úsek se opraví v červenci. Bude to znamenat, že i soustavy radarů se přestěhují na další modernizovanou část D1 , která momentálně ještě pod dohledem není.

Ministerstvo dopravy už začíná řešit, kam měřidla přestěhuje. Dá se ale čekat, že úsekové měření na dálnici bude řidiče „krotit“ ještě několik let. Nejstarší česká dálnice se bude opravovat nejméně do roku 2021, i když původní termín zprovoznění byl 2018. Prozatím se jezdí po novém na 63 kilometrech.

Takhle se instalují kamery měřící rychlost ve zúžení:

7. května 2016

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Začátek týdne bude oblačný s přeháňkami. Slunce se vrátí ve středu

6. května 2024  6:23

Zataženo až oblačno vydrží na většině míst v Česku až do poloviny týdne. Česku se nevyhne ani déšť,...

Prezidentské volby v Panamě vyhrál spojenec exprezidenta odsouzeného za korupci

6. května 2024  6:18

Prezidentské volby v Panamě vyhrál pravicový politik José Raúl Mulino, jehož kandidaturu teprve...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ostrov kanibalů. Stalinistický režim na Sibiři zrealizoval noční můru

Pochytali na moskevských ulicích tisíce lidí, zločince, straníky, dělníky, matky od rodin. Deportovali je na Sibiř....