Čunek svými slovy rozlítil Romy.

Čunek svými slovy rozlítil Romy. | foto: Dan Materna, MF DNES

Čunek si do své přednášky o Romech „půjčil“ pasáže z cizího eseje

  • 370
Rozzlobil Romy, ochránce lidských práv, a ještě přitom "vykradl" myšlenky z cizího eseje. O kom je řeč? O šéfovi lidovců Jiřím Čunkovi, který ve své přednášce o Romech necitoval zdroj.

"Nejvíc mi na tom vadí, že to, co přebral z mého textu, zasadil do úplně jiného kontextu, do těch svých xenofobních myšlenek," rozčílil se včera Jakub Steiner.

Muž, který přednáší na univerzitě ve skotském Edinburghu, v minulosti pracoval jako sociální terénní pracovník v romské komunitě. Spolupracoval se společností Člověk v tísni a v roce 2004 napsal esej Ekonomie sociálního vyloučení.

Právě z ní Čunek minulý týden převzal několik myšlenek. "Pan Čunek buď nechápe, co je to intelektuální vlastnictví, nebo je tak cynický. S neobratností lokálního politika se pokusil změnit slovosled několika vět, snad v naději, že pozměněnou větu je možno vydávat za vlastní myšlenku. Raboval v mém článku selektivně, vybral si jen ty myšlenky, které jsou k Romům kritické a které mohou zabodovat u voličů," uvedl Steiner.

Co si šéf lidovců přivlastnil...
V jakých pasážích svého projevu předseda lidovců přebíral věty ze Steinerova eseje, aniž citoval? Tak například – Čunek minulý týden ve své přednášce, kde vyzýval k rozbití romských ghett, řekl: "Spory o to, zda jsou Romové diskriminováni kvůli svému chování, nebo zda je jejich chování příčinou diskriminace, nemají smysl."

Steiner před čtyřmi lety ve svém eseji, který má na internetových stránkách a který vyšel i v knižním sborníku, napsal: "Spory, zda Romové jsou diskriminováni, protože se chovají nevhodně, nebo zda se Romové chovají nevhodně, protože jsou diskriminováni, nemají smysl." Podobně Steiner na svých internetových stránkách uvádí i další citace "půjčené" z jeho textu.

"Pan předseda při své přednášce obecně řekl, že vycházel z různých studií a textů, a zdůrazňoval, že to všechno nejsou jeho myšlenky," bránil včera Čunka mluvčí KDU-ČSL Martin Horálek. Za svou chybu označil to, že v prezentaci nebyl odkaz na studii zveřejněn.

Největší rozruch vzbudil minulý týden předseda KDU-ČSL na programové konferenci své strany tím, když řekl, že tradiční kultura Romů není v souladu s moderní společností. (více zde) Podle něj drží mnoho Romů v pasti chudoby systém tradiční rodiny, na kterou spoléhají. Čunek tím rozhořčil romské organizace. Ty lidovcům připomněly, že jedním z pilířů jejich programu je tradiční rodina.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video