Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čtenáři píší k senátním volbám a kauze odmítnutého inzerátu ODS

  8:24
- V tomto článku přinášíme názory čtenářů k senátním volbám v Praze a ke kauze, ve které MF DNES odmítla nekorektní předvolební inzerát ODS. Do znění elektronických dopisů, zaslaných na inazory@mafra.cz redakce nezasahovala a e-mailové adresy má k dispozici.
Rostislav Lariš: Schvaluji čin, který MF Dnes udělala vůči ODS a blahopřeji. Doposud jsem byl volič ODS. Nepochopím jak vůbec může pravicová strana pomlouvat a hanit úspěšného podnikatele. Neslyšel jsem,že by pán Fischer přišel ke svým penězům nějakým podvodem a co je po tom ODS jak je utrácí.Ať si sami udělají pořádek ve vlastních financích. Politika si přesně tak představuji.Jako člověka,který je finančně nezávislý a je za nim vidět prosperující firma,pak může (ale nemusí) prosperovat i jako politik. Pokud by byl senát a parlament složen z podobných lidí vypadalo by to v našem státě jinak. Vše nasvědčuje tomu,že ODS se nedokáže dohodnout z nikým jiným než z podnikateli tuneláři a proto je nechce nikde vidět a hází na ně špínu.Proč? Proč? Doufám že aspoň mé děti se dočkají slušné a argumenty působící pravicové strany.

Jan Mihatsch, Trutnov: Lepší je dřít v Senátu jako kůň, než tam hrát divadlo.

Miloš Koděra, Praha 9: Děkuji Vám za nezveřejnění inzerátu ODS k senátním volbám.

Miroslav Šustr, Žďár nad Sázavou: "Vázení" Konecne se naplno potvrdilo, jaká je vlastne minulost MF DNES. Totiž Mohoritovy Mladé fronty. Díky Vasemu prístupu ke ctenári (je to hnup, kterému nelze predkládat vse, nebot není schopen si vytvorit vlastní názor), verím, ze nemalá cást nasí ctenárské verejnosti udelá to co já. Ode dneska (25.8. 1999) rusím predplatné Vaseho casopisu : P.S. Vase vedení je jiste inteligentnejsí nez ctenári a proto jenom okrajove zdůoaznuji, ze je rec o predvolebním inzerátu ODS. Motto : Právo a Dnes - spojte se ! (na vecné casy)

Vladimír Měrák: Unfair volební inzerát ODS i pomlouvačný dopis Václava Klause v předvolební kampani není prvním nechutným krokem ODS v souvislosti s volbami. Kdysi jsem se jako volič ODS domníval, že pomlouvání a špinavosti před volbami používají jen ti malí ódéésáčci na perifériích republiky. A hlavně, že tuto malost a provinciálnost nevidí "vedení" ODS, natož Václav Klaus. Před několika lety jsem ale již rozpoznal, že malost je vlastní právě Klausovi - stačilo mi poprvé identifikovat jeho účelovou lež, kterou bezostyšně opakoval. (Teď již nevím, která to byla, ale vzpomínám si na pozdější výrok: "Všichni přednostové okresních úřadů byli vybráni na podkladě výběrového řízení," což byla lež a Klaus to musel nepochybně vědět, jenže jmenování přednostů jen na základě politických dohod, pardon - doporučení, nechtěl a nemohl přiznat. Věřte pak takovému politkovi jen pozdrav.) Předvolební pomluvy, to je opět taková malá aférka z těch, kterými se česká média tak rády zabývají. Přesto je ale dobře, že se MF Dnes a Lidové noviny vzepřely (KONEČNĚ!), protože malicherná a sprostá povaha "politiky" ODS již snad dojde dalším lidem. Debata o této aférce není samoúčelná, protože Klaus a mnoho dalších, pro něž jsou "peníze až na prvním místě", evidentně nevidí na faulování protihráčů nic špatného. Je to miniatura morálního úpadku, ktarý obyvatelé ČR zažívají - nemorální (a mnohdy i protizákonné) se stává normou. Protože, kam vlastně vedla tato bohorovnost, kdy účel světí prostředky, v okrese Bruntál? Tehdy letákem těsně před volbami zesměšňoval a pomlouval kandidát do Senátu ODS svého protivníka z ČSSD. Tehdy to vyhrál kandidát ČSSD, avšak pomluvy zůstaly v podvědomí a stačilo je pouze vtipně opakovat, což učinil týdeník Nové Bruntálsko, který vydává bývalý estébák Ludvík Zifčák (vzpomínáte na listopadového agenta Růžičku?). Za dva roky pak v Bruntále vyhrál "senátky" kandidát KSČM. Kdo může za to, že v Bruntále nevyhrál sice starý, ale vzdělaný a moudrý pán, který ke své příslušnosti k ČSSD vždy rozpačitě dodával: "Já si mnohdy připadám, že jsem daleko více vpravo než ODS, která to má v programu." Co pomohlo do Senátu komunistovi více, než zaslepenost místních apárátčiků ODS? A dnes se konečně v celé nahotě projevuje, že zaslepenost se netýkala jen venkovských straníků.

Sylva Šauerová: Podle MfD si Václav Fischer většinu své kampaně objednal u své společnosti Fischer, s.r.o.. Ze smlouvy, jejíž kopii odmítl deníku poskytnout, list uvádí :  "Obstaravatel, obchodní společnost Fischer, se zavazuje zajistit a obstarat pro objednavatele reklamní předvolební kampaň pro účely senátních voleb  (následuje detailní seznam těchto prací). Nejdůležitější část smlouvy se týká reklamy ve sdělovacích prostředcích, která v minulých dnech zaplavila většinu médií. Obstaravatel se zavazuje zajistit v hromadných sdělovacích prostředcích reklamu a propagaci Pražské léto s Fischerem, a to v cenovém rozsahu max. do částky 2 mil. Kč, s tím, že v rámci reklamních inzerátů bude vždy uvedeno logo ochranná známka Fischer, zní text smlouvy. Např. pokud se týká Pražského léta s Fischerem, uhradí on sám 55% skutečně fakturovaných nákladů a zbývající část uhradí společnost Fischer. "Je to naprosto průhledné, svou kampaň si financuji sám ze svých čestných, čistých peněz, které jsem řádně!  zdanil, a nejde o zisky mých českých firem", tvrdí Fischer " (MfD, 23. 8.).      Z uvedeného ovšem vyplývá následující. Václav Fischer tvrdí, že do své kampaně investuje max. 3 mil. Kč. Souběžně s reklamní předvolební kampaní však probíhá ještě Pražské léto s Fischerem (veřejnosti se podsouvá, že je to vlastně zcela jiná kampaň, jež nemá zhola nic společného s kampaní do senátu), zabezpečuje ji však tatáž firma, Fischer, s.r.o., a to - jak je patrno z výše uvedeného - v rámci jedné a téže smlouvy.  On sám pak uhradí  55% skutečně fakturovaných nákladů a zbytek společnost Fischer, s.r.o., tedy fakticky zřejmě zákazníci cestovní kanceláře. Z článku navíc není zcela zřejmé, jak je hrazena reklamní kampaň pro účely senátních voleb (z oněch Fischerem ohlášených  3 miliónů ?). Co je to pak za prostředky, z nich bude hrazeno Pražské léto s Fischerem ?  A jak se Václav Fischer  "vejde" do svého limitu ?

Koťátko Libor: Vážení přátelé, Již několik měsíců nejsem čtenářem deníku MF Dnes a to především z důvodů jeho bulvarizace (problém nakousnout, někoho osočit, očernit, ale dokázat to - to už není náš problém). Překvapuje mne, že do podobného stylu sklouzává i Váš Internet magazín. Články podobného ražení se týkají především ODS. Téměř před dvěma lety jste vyrukovali se spekulací o zahraničním financování této strany, ale dodnes nikdo (ani Vaši novináři) nebyl schopen podložit tato svá tvrzení. O omluvě této straně patrně neuvažujete. V podobných náznacích jste pokračovali i v dalších letech. Od článků o podpoře V.Klause V. Mečiarovi počínaje (v tom rozhovoru nebylo ani slovo podpory) a nedávnou sérií článku o financování volební kampaně 96 konče. Do toho všeho ukončení smluvní spolupráce s V.Jiránkem , které bylo také zdůvodňováno jeho angažovaností ve volební kampani ODS. Dnes jste dokázali, že vašich periodicích to ODS totálně prohrála bohužel ne na hřišti, ale kontumačně u zeleného stolu. Dovolte mi pár otázek: 1.) Proč se stejnou vehemencí nehledáte nešvary u ostatních politických stran, jejich financování dozajista také nepřipomíná křišťálovou studánku? Například financování Impuls 99, nebo spojování podnikatelské a volební inzerce pana Fischera. 2.) Proč Vám tolik vadí ODS, konkrétně osoba jejího předsedy? To opravdu za dobu jejího vládnutí bylo všechno špatně? Nepřispívá náhodou Vaše hodnocení k rozdělování pohledů občanů na tuto stranu na bílé a černé? Nechci se nekriticky a hystericky zastávat ODS, nechci sklouzávat do absolutního očerňování Vašich titulů, pouze bych byl rád kdyby v této zemi přestala média určovat, kdo je hodný a kdo rošťák, aby média dokázala kultivovaně a pravdivě referovat (ve zpravodajství) o důležitých událostech, aby dokázala uznat svou chybu (totéž by měli činit i politici) a především aby svá tvrzení dokázala opřít o fakta nikoliv jen o tvrzení.

Jan Hübl, Praha 7: Jako bývalý (doposud stálý volič) ODS jsem rozčarován podpásovkami Václava Klause, včetně odmítnutého neetického inzerátu, který stejně dne 25.08.99 vytiskly LN. Arogance předvolební kampaně, zvláště v jejím závěru, jež ODS vede je nestoudná. Zatímco pan Fišer dne 25.08.99 úderem dvanácté ( dokonce minutu před) stáhl své propagační stránky z webu, stránky paní Jiráskové (nic proti ní osobně nemám, dokonce jsem se s ní osobně setkal - je to velice milá dáma) a pana Medka, dále vesele září na obrazovkách. I to o čemsi vypovídá. To, že ODS porušuje i zakázané plochy na signalizačních zařízeních (např. Ortenovo nám.), mne už nezaráží. Jsem hluboce zklamán, že strana, která se těšila ze své přízně u voličů (stejně tak mé), se uchyluje k nekalým praktikám, které nemají ve vyspělých demokraciích místo. Tím více mne těší kultivovanost i noblesa, s kterou vedl svou kampaň pan Fišer. Za to mu buď odměnou můj dík a hlas ve volbách.

Jana Špinarová, Praha 4: Novináři mohou být spokojeni-o letošním horkém létě se opravdu nedá hovořit jako o okurkové sezóně.Ale raději bych četla o těch okurkách.Protože co se to děje na naší politické scéně je opravdu skoro nepopsatelné.Neuvěřitelný pan náměstek ministra zahraničí-důchodce Otto Pick-to stojí za důkladnější rozbor-jeho neuvěřitelné výroky typu:ministrestvo prý nedisponuje psi,ale diplomaty...,ještě několik týdnů po zemětřesení lze prý najít živé oběti....,neví ani kdy dojeli první zachranáři-Prý ve čtvrtek,pak v pátek,nakonec po nápovědě snad pochopil,že je mimo mísu ! Ostuda naší země takovýto státni úředník ! Není náhodou stanovený věk pro odchod do důchodu ?? Další případ pro psychiatry je Klaus-stihoman,který chtěl sprostým inzerátem osočit protikandidáta a to navíc v době,kdy by se již pan Fischer nemoh bránit !!! Obsahem,který nemá v naší zemi obdoby!!Jsem bývalá volička ODS,ale nikdy více !! Co si o sobě vlastně samolibý profesor myslí,sám má kýbl špíny na hlavě,ale jak se vyjadřuje o slušném člověku,to se dostal na srovnatelnou úroveň se Zemanem a jeho výroky na novináře.Novináři ostatně v této věci naprosto obstáli,protože zřejmě jako jediní v této zemi vědí, co je to slušnost a nepodlehli nátlaku ani se nezalekli samotného Klause !! Žádná cenzura -alespoň někdo mi udělal radost v poslední době !

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Na Majálesu zasahovali těžkooděnci. Lidé se bouřili

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Antivax fanatik rozhodne. Kennedy je klíčem k volbám, uškodit může všem

30. dubna 2024

Premium Robert F. Kennedy Jr. je přehlíženým kandidátem v boji o Bílý dům. Syn někdejšího senátora a...

I na čarodějnice padaly rekordy. Nejtepleji bylo severně od Prahy

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  19:46

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Fin, který ukradl desítky tisíc záznamů z psychoterapie, půjde do vězení

30. dubna 2024  19:45

Finský soud v úterý odsoudil 26letého muže k šesti letům a třem měsícům vězení za to, že se...

Největší klimatické nesmysly přijala současná vláda, míní europoslanec ANO

30. dubna 2024  19:37

Byla to právě vláda premiéra Petra Fialy z ODS a evropské předsednictví České republiky, kdy se...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...