Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ČT považuje dva členy mediální rady za podjaté

  19:33
- Vedení České televize (ČT) pokládá předsedu Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Josefa Josefíka a člena rady Petra Štěpánka za podjaté kvůli jejich výrokům týkajících se seriálu Třicet případů majora Zemana. Rada proto přerušila s ČT správní řízení. "Je to rada, která musí rozhodnout, zda pan předseda a pan Štěpánek jsou podjatí, což rada neučinila, protože teprve nyní se o námitce dozvěděla," řekla vedoucí úřadu rady Helena Havlíková.

Námitku o podjatosti dvou členů rady na jednání předložil právní zástupce ČT Dušan Chmelíček. Havlíková připustila, že na základě tohoto "protitahu" může ČT seriál vysílat i nadále. "Rozhodně není možné interpretovat to zahájené řízení jako nějaký zákaz ze strany rady," dodala.

"Nevím jestli je podjatost, když mám určitý názor, a ten prezentuji," řekl člen rady Petr Štěpánek. Více se k námitce ČT nechtěl vyjadřovat. Předsedu rady Josefíka se nepodařilo zastihnout.

Poslanci chtějí, aby sněmovna pokárala Českou televizi
Komise pro sdělovací prostředky přijala usnesení, v němž navrhuje Poslanecké sněmovně, aby konstatovala, že Česká televize (ČT) neplní kvůli seriálu Třicet případů majora Zemana své veřejnoprávní poslání. Pokud by televize porušila zákon dvakrát během šesti měsíců, může parlamentní komise pro sdělovací prostředky radu ČT odvolat. Šéf komise Ivan Langer i Miroslav Kučera (ČSSD) uvedli, že tak daleko celou věc nechtějí dovést. Zatím jde podle nich o důrazné varování.

Předseda ČT Jan Jirák odmítá výtky, že rada je nečinná a uvedení seriálu jen přihlížela. Rada se podle něho chystá projekt vyhodnotit ještě za jeho vysílání. Jakub Puchalský, ředitel ČT, nevidí jediný důvod nějakým způsobem něco dramaticky měnit.

Rada ani vedení ČT neměly ve sněmovně jediného zastánce. Zásadní nesouhlas s obnoveným vysíláním seriálu vyjadřovali všichni diskutující zákonodárci. Obhajobu některých členů rady a ředitele ČT Puchalského, že projekt otevírá potřebnou diskusi o minulosti republiky a zločinech komunistických represivních složek, poslanci naprosto odmítli. Uvedení seriálu naopak řada z nich označila za urážku obětí komunistického režimu.

Speciální přílohu s videoukázkami ze všech dílů seriálu o majoru Zemanovi naleznete na www.idnes.cz/ZEMAN98.

Poslanci kritizovali podle nich chabou úroveň dokumentů a mimořádně velké výhrady měli zejména k diskusím, které komponovaný večer uzavírají. Jejich úroveň hodnotili bez ohledu na stranickou příslušnost přívlastky "strašidelné, neprofesionální, trapné, diletantské".

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání: ČT porušuje zákon
Rada pro rozhlasové a televizní vysílání zahájila v úterý správní řízení s Českou televizí kvůli porušování zákona o vysílání. Důvody pro zahájení řízení souvisí s vysíláním kontroverzního propagandistického seriálu Třicet případů majora Zemana. Z dopisu, který generálnímu řediteli ČT Jakubu Puchalskému zaslal předseda rady Josef Josefík, vyplývá, že radě nevadí uvedení seriálu, ale způsob a pořadí, v jakém se vysílají jednotlivé pořady celého projektu.

"Chybný je nikoliv záměr vysílat tento pořad, ale praktické uskutečnění. Vadná je především dramaturgie," kritizuje Josefík.

Puchalský výtky rady odmítá: "Hodnocení dramaturgie a způsobu zpracování pořadů není zcela věcí této rady. Není to ani dáno zákonem o Radě pro rozhlasové a televizní vysílání." Jeho slova potvrzuje Jan Jirák, předseda rady České televize, která má ze zákona dohlížet na fungování této veřejnoprávní instituce. "Radě nepřísluší zasahovat do dramaturgie ani ovlivňovat obsah. Pouští se tím na pole, které jí zákon neumožňuje," upozornil Jirák.

Pokud "velká" rada během správního řízení dospěje k názoru, že ČT odvysíláním Majora Zemana skutečně porušila zákon o vysílání (aniž radní konkretizovali, kterou jeho část), má právo udělit médiu pokutu od deseti do dvou set tisíc korun. Pokud však televize poruší zákon dvakrát během šesti měsíců, může parlamentní komise pro sdělovací prostředky odvolat radu ČT. S tou odchází i generální ředitel televize - rada ČT je totiž jedinou institucí, která volí a odvolává ředitele veřejnoprávního média. A právě o to se pravděpodobně snažil šéf mediální komise Ivan Langer (ODS), když kvůli Majoru Zemanovi před nedávnem vyzval radu ČT k rezignaci.

Langrovo chování však považuje za nekorektní ministr kultury a předkladatel mediálních zákonů Pavel Dostál (ČSSD). "Není věcí předsedy mediální komise, aby radu vyzýval k rezignaci. Odvolání rady ČT se musí dít podle zákona, tímto způsobem je to nekorektní." Dostál nevyvrátil spekulace, že Major Zeman je pouze zástupný problém, za kterým by mohla být snaha politiků upevnit svůj vliv na média. "Každá politická strana na celém světě má samozřejmě zájem na tom, aby jistým způsobem média ovlivňovala," naznačil Dostál.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Na Majálesu zasahovali těžkooděnci. Lidé se bouřili

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Antivax fanatik rozhodne. Kennedy je klíčem k volbám, uškodit může všem

30. dubna 2024

Premium Robert F. Kennedy Jr. je přehlíženým kandidátem v boji o Bílý dům. Syn někdejšího senátora a...

I na čarodějnice padaly rekordy. Nejtepleji bylo severně od Prahy

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  19:46

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Fin, který ukradl desítky tisíc záznamů z psychoterapie, půjde do vězení

30. dubna 2024  19:45

Finský soud v úterý odsoudil 26letého muže k šesti letům a třem měsícům vězení za to, že se...

Největší klimatické nesmysly přijala současná vláda, míní europoslanec ANO

30. dubna 2024  19:37

Byla to právě vláda premiéra Petra Fialy z ODS a evropské předsednictví České republiky, kdy se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...