Jiří Paroubek s manželkou

Jiří Paroubek s manželkou na plese. | foto: iDNES.cz

ČT: Paroubek dlužil přes 15 let za nájem

  • 305
Premiér Jiří Paroubek dlužil přes 15 let za nájemné. Dluh činil asi 1300 korun. Peníze s manželkou nezaplatil, i když to měli od roku 1990 nařízeno městským soudem. O dva roky později zase nereagovali na platební rozkaz.

Částku zaplatil premiér Paroubek jen několik dnů před květnovým hlasováním o důvěře vládě. S manželkou dlužili několikaměsíční činži Pražskému bytovému družstvu, informovala ČTK.

Předseda vlády řekl, že o dlužném nájemném a soudním rozhodnutí nevěděl, a že částku zaplatil hned, jak se s problémem obeznámil.

"Podívejte, já o tomhle nic nevím, ale jakmile mně přišlo tohleto, že jsem údajně neplatil, tuto záležitost, tak jsem to okamžitě zaplatil, aniž bych se s kýmkoliv dohadoval," Paroubek.

Na přelomu 80. a 90. let bydlel premiér v domě ve Francouzské ulici v Praze 2, kde měsíční nájemné za byt 2+1 bylo 167 korun. Podle bytového družstva Paroubkovi v roce 1989 tuto částku čtyři měsíce neplatili. Soud rozhodl, že dluh musí uhradit.

Paroubkovi koaliční partneři nepovažují problém s jeho dluhem za závažný, opoziční ODS označuje premiérovo jednání za účelové. Podle ní měl zaplatit hned a nečekat 15 let.

"V tomto objemu to pokládám za lapálii," řekl ČT šéf lidovců Miroslav Kalousek.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video