ČSSD má 14 podpisů svých poslanců pro vládu, Hanzel se nestihl vrátit

  • 137
Zatím čtrnáct podpisů svých poslanců pro podporu menšinové vládě ANO a ČSSD, která bude jmenována ve středu, sehnala sociální demokracie. „Nakonec se kolega Hanzel nestihl bohužel vrátit z ciziny a chybí jeho podpis. Ale dodá ho, hned jak se vrátí,“ sdělil iDNES.cz šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka.

Hanzelův podpis pro podporu vládě by měl být formalitou. Má se stát novým místopředsedou Sněmovny místo šéfa strany Jana Hamáčka, který se ve středu stane novým ministrem vnitra a zároveň bude pověřen řízením ministerstva zahraničí, protože prezident Miloš Zeman odmítá jmenovat kandidáta ČSSD na tento post, europoslance Miroslava Pocheho.

Ještě v poledne Chvojka věřil, že všech patnáct poslanců ČSSD podepíše koaliční smlouvu s hnutím ANO ještě v průběhu úterý, což se nakonec nepovedlo.

Hamáček řekl, že premiér Andrej Babiš po jistém nátlaku splnil to, k čemu se zavázal, a navrhl europoslance Miroslava Pocheho na ministra zahraničí. „Nevidím důvod v této fázi, abychom měnili kandidáta na ministra zahraničí. ČSSD udělala všechno v souladu s ústavou,“ uvedl Hamáček. „Jde nám o to, abychom měli konečně vládu s důvěrou,“ řekl předseda ČSSD Hamáček.

Zeman ovšem Pocheho nejmenuje, a tak bude vedením ministerstva zahraničí pověřen právě nový ministr vnitra Jan Hamáček. Tento stav je podle šéfa sociální demokracie únosný jen po několik týdnů, maximálně měsíců.

ČSSD nemá podle Hamáčka stanovený žádný den, do kterého musí buď Zeman podle Ústavy jmenovat Pocheho, nebo do kdy musí Babiš podat kompetenční žalobu na prezidenta. Babiš v úterý po posledním jednání své první vlády řekl, že k podání kompetenční žaloby na prezidenta nevidí žádný důvod.

Ve vládě s ANO má ČSSD mít pět křesel, vnitro povede Jan Hamáček, ministerstvo práce a sociálních věcí Petr Krčál, zemědělství Miroslav Toman a kulturu Antonín Staněk.

„Pokud by o členech vlády místo vládních stran rozhodoval prezident, nemusíme mít parlamentní volby, stačit budou prezidentské,“ reagoval na situaci kolem nástupu nové vlády předseda ODS Petr Fiala.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video