Ve volebních průzkumech  vede ČSSD. Ilustrační foto

Ve volebních průzkumech vede ČSSD. Ilustrační foto | foto: MF DNES

ČSSD má nejvíc příznivců i možností, s kým vládnout, potvrdil STEM

  • 3161
Sněmovní většinu by nyní získala ČSSD s komunisty, případně s dvojicí menších stran KDU-ČSL a TOP 09. Ukázal to průzkum STEM. Sociální demokraté se podle něj také vzdálili občanským demokratům na pět procentních bodů. Takto výrazně naposledy ČSSD odskočila ODS v červnu 2008.

Agentura přisoudila ČSSD 29 % hlasů (78 mandátů ve dvousetčlenné Sněmovně), ODS 24,1 % (66 křesel), KSČM 11,2 % (28), TOP 09 6,8 % (16) a KDU-ČSL 5,7 % (12). Jiná strana by se do Sněmovny nedostala.

Průzkum agentury STEM co do povolebních možností odpovídá číslům, která před víkendem zveřejnily agentury Factum a SANEP. Obě nicméně kladly mezi občanské a sociální demokraty menší mezeru. - čtěte ČSSD vede jen v jednom průzkumu, na druhou agenturu se zlobí

Zádrhel je v tom, že politici zřejmě po volbách budou muset vybrat některou z možností, které dosud odmítají.

Například sociální demokracie se dvacet let po pádu totality zaklíná, že komunisty do vlády nepřizve. Zakazuje jí to i takzvané bohumínské usnesení. Ale vládu za tiché podpory KSČM nevyloučila. Podobně ostatně úřaduje sociálnědemokratický hejtman David Rath ve Středočeském kraji.

Další z možností - velkou koalici ODS a ČSSD - zase rozhodně odmítá předseda občanských demokratů Mirek Topolánek, který se nechal slyšet, že než se spojit se stranou Jiřího Paroubka, raději by odešel z čela ODS.

Občanským demokratům mohla ubrat voliče jednak "toskánská aféra" jejich lídrů, někteří sympatizanti ODS se také mohli přiklonit k TOP 09. Nynější průzkum STEM, hovořící o výrazné ztrátě ODS, je totiž prvním, do kterého agentura zahrnula právě Schwarzenbergovu stranu.

Třetí z možností koalic - ČSSD, KDU-ČSL a TOP 09 - nevidí příliš nadějně právě Karel Schwarzenberg, i když jeho stranický druh Miroslav Kalousek po volbách v roce 2006 s možností koalice se sociálními demokraty operoval. Nakonec ale z nápadu sešlo.

čerstvé zprávy na mobil

Objednejte si aktuální zprávy iDNES.cz na mobil jako SMS a MMS. Pro klienty O2 do konce srpna zdarma.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video