Jiří Paroubek a Michal Hašek

Jiří Paroubek a Michal Hašek - Předseda ČSSD Jiří Paroubek (vlevo) a šéf poslanců ČSSD Michal Hašek ve Španělském sále Pražského hradu. (9. února 2008) | foto: Lukáš Bíba, iDNES.cz

ČSSD chce parlamentní komisi ke kauze Jiřího Čunka

  • 85
ČSSD bude iniciovat vznik parlamentní vyšetřovací komise, která by se zabývala okolnostmi možného politického nátlaku v kauze vyšetřování šéfa lidovců Jiřího Čunka. Na mimořádné tiskové konferenci ČSSD to oznámil šéf poslanců strany Michal Hašek.

Jeho nadřízený, předseda ČSSD Jiří Paroubek, vyzval orgány činné v trestním řízení, aby zahájily vyšetřování, zda na údajné "zametení kauzy pod koberec" nemohly mít vliv špičky současné vlády. "Včetně premiéra Mirka Topolánka," zdůraznil Paroubek.

Šéf socialistů zároveň prohlásil, že je nezbytné "učinit všechna opatření, aby nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká nemohla průběh vyšetřování ovlivňovat".

Podle Paroubka je také třeba prověřit, zda se trestného činu ve vyšetřování kauzy nedopustili i žalobci a zda nedošlo v kauze ke zneužití pravomoci veřejného činitele.

Krajský soud v Praze začal vyslýchat žalobce, kteří vystupovali v kauze vicepremiéra Čunka, včera.

Ostravská státní zástupkyně Zlatuše Andělová během tříhodinového vystoupení mimo jiné uvedla, že místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera na jedné ze schůzek, kterých se účastnil i bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec, uvedl, že "nezávislost justice musí ustoupit politickým zájmům". - čtěte Žalobkyně: Cítila jsem nátlak, abych protahovala kauzu Čunek

Včera u soudu vypovídal i náměstek olomouckého vrchního státního zástupce Igor Stříž. Ten uvedl, že se loni v září kvůli kauze sešel s ministrem vnitra Ivanem Langerem, který po něm chtěl informace o vývoji případu. K jednání ho prý Langer vyzval přes SMS.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video