Antigenní testování v odběrovém stanu zlínské nemocnice.

Antigenní testování v odběrovém stanu zlínské nemocnice. | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Už za tři dny, místo pěti. Lidé mohou na antigenní testy zdarma častěji

  • 20
Lidé mohou nově zdarma podstoupit testování antigenními testy zdarma každé tři dny. Doposud měli tuto možnost každých pět dní. Ministerstvo zdravotnictví častější testování zdarma umožnilo především kvůli výskytu nových mutací koronaviru, uvedlo v prohlášení vydaném ve čtvrtek.

V Česku je minimálně od začátku prosince loňského roku takzvaná britská mutace, která se podle odborníků šíří asi o 40 procent rychleji. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného se ale tato varianta nešíří v Česku plošně, jedná se zatím jen o jednotlivé případy.

Blatný řekl ve čtvrtek, že umožněním častějšího bezplatného testování chce ministerstvo pomoci také přeshraničním pracovníkům, tzv. pendlerům.  

Rakousko zavádí povinné testy pro pendlery, bude chtít dva týdně

Ti musejí dokládat negativní testy na covid-19 při cestách do Německa. Zatímco v Sasku pendlerům postačují dva testy týdně, Bavorsko žádá nový rozbor každých 48 hodin. Povinné testování pendlerů chtělo původně ode dneška zavést i Rakousko, ale nakonec tento krok zatím odložilo.

Ministerstvo v opatření k testování se čtvrtečním datem uvedlo, že nabývá platnosti dnem vydání. Ministr Blatný ale pak na tiskové konferenci upřesnil, že testy po třech dnech budou možné až ode dneška, tedy od pondělí 1. února.

Na hranicích se znovu tvoří fronty pendlerů, nejdelší je na Folmavě:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video