V Londýně zakryli sochu Winstona Churchilla, který se stal dalším terčem odporu...

V Londýně zakryli sochu Winstona Churchilla, který se stal dalším terčem odporu v rámci protestů proti rasismu. (12. června 2020) | foto: AP

Sprej pod pražským Churchillem roznítil vášně. Londýn jeho sochu zakryl

  • 197
Posprejování podstavce sochy Winstona Churchilla v Praze roznítilo vášně. V Londýně ji raději přes noc zakryli, aby nedopadla ještě hůře – ve Velké Británii propadly davy nové vášni a sochy kontroverzních osobností strhávají. Za Churchilla se v Česku postavilo několik politiků.

Sochy a pomníky po světě se shazují do řek. V Praze stačil zatím sprej. Někdo na podstavec napsal, že byl britský politik rasista a doplnil heslo „black lives matter“ (na černošských životech záleží). Po smrti George Floyda ve Spojených státech amerických se strhla vlna shazování soch po celém světě – padla například socha Edwarda Colstona nebo krále Leopolda II.

Radnice Prahy 3 nechala nápis pod Churchillovou sochou, která stojí před budovou Vysoké školy ekonomické stojí už od roku 1999, okamžitě odstranit a někdo další před Churchillovu sochu položil na kartonu napsanou poznámku, že „porazil Hitlera“. Podle Mariana Jurečky to bylo elegantní řešení, jak situaci okomentovat.

„Načmárá totální b*b, co by bez tohoto politika dost možná ani nebyl...Ale díky tomu, kdo to elegantně a prakticky vyřešil a jasně okomentoval!,“ napsal ke dvěma fotografiím poslanec za KDU-ČSL.

Bývalý ministr financí a zakladatel TOP 9 Miroslav Kalousek se podivuje nad neobjektivností těch, kdo na sochy sprejují. Překvapený je z toho, že se někdo „nepodepsal“ na některou ze soch Jana Žižky z Trocnova, který byl husitským vojevůdcem známým tím, že si v bitvě poranil oko, na druhé viděl špatně.

„Dovoluji si všem statečným bojovníkům s minulostí připomenout, že Jan Žižka z Trocnova byl genderově nekorektní a za sexuální výstřelky bez milosti upaloval. Jedna velká socha je v Praze na Vítkově, druhá v Táboře na náměstí. Je s podivem, že jsou dosud nepočmárané,“ napsal Kalousek na Twitteru.

Ekonom a bývalý ministr školství Ivan Pilip se přiklání k tomu, že Churchill byl podle současných měřítek rasista. Ale to v té době byla podle něj většina lidí a nebrat v úvahu historické okolnosti je podobné, jako vyčítat středověkým vládcům tresty smrti. 

Churchill ve své době ovšem mluvil rasisticky a už tehdy to nebylo vždy přijímáno vřele. Hovořil například o „vyšší a nižší rase“, zastával se „hledání“ toho, aby lidstvo mělo co nejlepší genový fond. Jenže během druhé světové války nebyl tolik kritizován a jeho problémy se snadněji přehlížely. Zasloužil se ale o porážku Adolfa Hitlera, i když mu jako první válku vyhlásil a začal ji. 

V uplynulých měsících v Praze 6 došlo k odstranění sochy sovětského maršála Ivana Koněva. Socha vojevůdce, který se podílel mimo jiné na osvobození Československa od nacistů, ale i na krvavém potlačení protikomunistického povstání v Maďarsku v roce 1956, stála v Praze od roku 1980.

Praha 6 nechala sochu, která byla opakovaně cílem vandalských útoků, loni v létě zakrýt plachtou a letos počátkem dubna odstranit. Ruská diplomacie proti tomu protestovala a ruské orgány zahájily v této souvislosti trestní stíhání, což ovšem české ministerstvo zahraničí označilo za nepřípustné.

Strhávání soch ve světě

Ničení soch a pomníků souvisí s protesty proti rasismu po smrti černocha George Floyda při policejním zásahu v USA

Spojené státy americké

  • Ve městě Mobile v Alabamě minulý týden odstranili sochu jižanského admirála Raphaela Semmese, z centra Richmondu brzy zmizí jezdecký pomník jižanského generála Roberta E. Leeho a dlouho na svém místě zřejmě nevydrží ani socha konfederačního prezidenta Jeffersona Davise, která zdobí Kapitol ve státě Kentucky.
  • O pomnících představitelů Konfederace, která během americké občanské války z let 1861 až 1865 hájila otroctví, se v USA diskutuje pravidelně. Zatímco někteří lidé je vnímají jako historické monumenty a součást jižanské kultury, jiní je považují za symboly rasismu a útlaku černochů.
  • Vlna odstraňování konfederačních symbolů začala v USA po rasovém útoku v červnu 2015 v Charlestonu v Jižní Karolíně, kde střelec zabil devět černochů a vyfotografoval se s historickou vlajkou Konfederace. Památníky Konfederace tak přestaly být považovány za neškodné kulturní symboly připomínající vzdor. Po vzoru Jižní Karolíny, která odstranila konfederační vlajku z budovy zákonodárného sboru a sídla guvernérky, následovaly s odstraňováním konfederačních symbolů další státy.
  • Naposledy zaznamenali v USA velkou vlnu odstraňování konfederačních soch v roce 2017. Tehdy se jednalo o reakci na události ve městě Charlottesville, kde po demonstraci krajní pravice, jejímž cílem bylo mimo jiné zabránit odstranění sochy generála Leeho, najel pravicový radikál autem do skupiny odpůrců. Zabil mladou aktivistku a dalších 19 lidí zranil. Socha v Charlottesville zatím stojí na místě, několikrát ale byla zahalena do černého. Po událostech v Charlottesville ale nechal rektor Texaské univerzity v Austinu odstranit z kampusu sochu Leeho a dalších třech prominentních představitelů Konfederace z 19. století. Odstranit jezdecké sochy Leeho i Thomase Jacksona se tehdy rozhodlo také například město Baltimore a další.
  • V dubnu 2018 byla z newyorského Central Parku odstraněna socha kontroverzního lékaře Jamese Mariona Simse, který v 19. století prováděl experimenty na černých otrokyních, někdy dokonce opakovaně, aniž přitom používal anestetika.

Velká Británie

  • V britském Bristolu při nedělní demonstraci strhli protestující bronzovou sochu Edwarda Colstona, který prodal do Ameriky na 80 000 mužů, žen a dětí z Afriky. Svůj majetek ale odkázal charitě, a proto se mu v Británii stavěly pomníky.
  • Kontroverze také vyvolávají sochy britského politika, podnikatele a kolonizátora Cecila Rhodese. V roce 2015 vzniklo hnutí #RhodesMustFall, které se zasloužilo mimo jiné o odstranění Rhodesovy sochy z areálu Univerzity v Kapském Městě. - V prosinci 2018 byla z kampusu univerzity v ghanské Akkře odstraněna socha indického bojovníka za národní nezávislost Mahátmy Gándhího. Důvodem byly Gándhího rasistické výpady proti černochům v době jeho pobytu v Africe.
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video