Premiér Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš | foto: Petr Topič, MAFRA

ČEZ může přijít o výjimku z povinnosti zveřejňovat smlouvy. Babiš je pro

  • 16
Polostátní ČEZ může přijít o výjimku z povinnosti zveřejňovat smlouvy v registru smluv. Firma si ji dokázala vylobbovat v minulém volebním období, když zákon o registru smluv prošel. Vláda zaujala k návrhu Pirátů neutrální stanovisko, ale sám premiér Andrej Babiš ho podpořil.

„Jako protikorupční hnutí s tím nemáme problém. Od začátku bojujeme za transparentnost. Rozhodne Sněmovna a určitě o tom bude velká debata,“ řekl po jednání vlády premiér Babiš. Vládní právníci přitom navrhovali iniciativu Pirátů odmítnout.

Babiš se dlouhodobě vymezuje vůči ČEZ, který se podle něj těšil podpoře ČSSD a hlavně tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotky.

Třicet senátorů chce zrušit registr smluv

Podle nich by mohl způsobit veřejnému sektoru miliardové škody.

Piráti v návrhu také chtějí rozšířit zákon o svobodném přístupu k informacím. Pod normu by výslovně spadaly společnosti s většinovým nebo rozhodujícím vlivem státu, krajů a obcí. Navrhovaná úprava by podle opozičních Pirátů zajistila veřejnosti přístup k informacím o smlouvách státních a polostátních společností v řádu nejméně miliard korun ročně. Současná podoba zákona o registru smluv umožňuje zcela skrýt údaje o případných nevýhodných dohodách, tvrdí. Argumenty o ohrožení konkurenceschopnosti společností pokládají za liché, když se zachovává obchodní tajemství.

Politici se bojí registru smluv

Vykostili ho záměrně, tvrdí expert

Michal Bláha spustil službu, která prohledává Registr smluv.

Výjimku pro ČEZ schválili zákonodárci v minulém volebním období v návrhu zákona o registru smluv. Norma se nevztahuje na akciové společnosti s většinovým podílem státu, krajů nebo obcí, jejichž cenné papíry se obchodují na burze. Piráti poukazují na to, že ustanovení využily i České dráhy, které vydaly dluhopisy.

Loni zákonodárci přijali částečnou úlevu pro některé státní podniky a společnosti s většinovou účastí státu, krajů a obcí. Totéž platí pro národní podnik Budějovický Budvar. Novela zavedla zvláštní režim pro ty firmy, které nejsou veřejnými zadavateli a mají průmyslovou nebo obchodní povahu. Nemusejí zveřejňovat smlouvy uzavřené v běžném obchodním styku.

Zákon o registru smluv dopadl od předloňského července například na stát, kraje a větší obce, jejich podniky a další organizace. Zveřejňují se smlouvy s plněním nad 50 tisíc korun. Od loňského července platí, že nezveřejněná smlouva není platná.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video