Policie pátrala po úplatku pro šéfa ČEZ. Na snímku Martin Roman. | foto: Petr Topič, MAFRA

Policie pátrala po úplatku pro exšéfa ČEZ. Objevila miliony na švýcarském kontu

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Detektivové objevili miliony korun na švýcarském kontu stomatologa Reného Foltána. Jde o blízkého přítele Martina Romana, exšéfa polostátního energetického gigantu ČEZ. Původ peněz nedokázal Foltán policii přesvědčivě vysvětlit. Kriminalisté sledovali tok peněz z obří zakázky na stavbu meziskladu vyhořelého paliva pro Jadernou elektrárnu Temelín.

Ještě nikdy se policie nedostala ve vyšetřování podezření na vyvádění peněz z polostátního energetického gigantu ČEZ tak daleko jako vloni. Detektivové jihočeské hospodářské kriminálky pod dohledem státní zástupkyně Jany Ullrichové z Vrchního státního zastupitelství v Praze sledovali tok peněz z téměř dvoumiliardové zakázky na stavbu meziskladu vyhořelého paliva pro Jadernou elektrárnu Temelín z doby, kdy ČEZ jako generální ředitel vedl Martin Roman. Toho policisté podezřívali, že v souvislosti s tendrem nechal slíbit úplatek 5,54 milionů eur; v tehdejším přepočtu asi 155 milionů korun.

Důkazy však detektivové nenašli. „V průběhu prověřování byly získány další indicie, které předmětné podezření zesílily, přesto se podezření nepodařilo prokázat,“ uzavřeli vyšetřovatelé. Případ loni v lednu odložili a nikdo nebyl obviněn. MF DNES nyní získala dokumenty, které sumarizují jejich práci na této kauze.

„Jakýkoliv úplatek je nesmysl. Neměl jsem to zapotřebí i díky štědrému opčnímu programu, který jsem zdědil po svém předchůdci,“ říká dnes Martin Roman s tím, že zakázka byla prověřována interně (tedy ČEZem) i externě (policií) a nikdy nebylo zjištěno žádné pochybení.

Firma vznikla navíc jen chvíli před vyhlášením tendru a k tomu nebylo jasné, kdo za ní stojí.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video