Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Problémy v politice i doma? V názorech se shodujeme, říkají česko-slovenské páry

  16:32
Pro Čechy a Češky jsou Slováci a Slovenky tradičními partnery i v osobních vztazích. Jenže diplomatické poměry obou zemí prošly v posledních dnech zásadním posunem, když se projevily názorové rozkoly mezi oběma vládami. Redakce iDNES.cz proto česko-slovenské páry oslovila, aby zjistila, zda odlišné politické postoje a směřování dvou zemí ovlivňují také jejich osobní vztahy.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: ČTK

Mezi Českem a Slovenskem by měla být zeď?

Barbora je ze Slovenska, její přítel Matyáš z Česka. Současnou politickou situaci mezi oběma zeměmi sledují. Podle Barbory jsou proměny ve společných vztazích znát, přístup jednotlivých lidí se ale liší.

„Záleží o jaké skupině lidí se bavíme. Už jsem se dočetla, že by se mezi Českem a Slovenskem měla postavit zeď, že jsme Česko vždy tahali dolů, a ještě jsme se rozpadli. U této skupiny lidí se jen potvrdí, co si mysleli,“ vypráví.

Česká vláda ohrožuje vztahy se Slováky, protože chce válku na Ukrajině, řekl Fico

Na druhou stranu vnímá podporu od Čechů, kteří ví, že Fico a jeho názory nereprezentují celé Slovensko. „Drží nám palce, aby to období co nejdříve skončilo,“ pokračuje.

Dodává, že politická situace do jejich vztahu nijak výrazně nezasahuje, protože na základních věcech se spolu s partnerem shodnou. „Po Ficově zvolení jsem trochu citlivější na názory, že Slovensko se stává Maďarskem nebo Ruskem nebo že jsme ztracená země. Matyáš se mě ale zastane, než aby si vychutnával, že na tom Slovensko není nejlépe,“ popisuje.

I Matyáš souhlasí s tím, že stav současné diplomacie nemá na jejich každodenní život zásadní vliv. „My se na politice v zásadních tématech spíše shodneme, takže tohle to určitě nenaruší. Například náš pohled na rozpad Československa nás rozděluje víc než Fico, takže nic dramatického.“

Napětí mezi Českem a Slovenskem

Napětí v česko-slovenské diplomacii bylo znatelné už minulý týden při setkání premiérů V4, kdy se Petr Fiala přidal ke svému polskému protějšku Donaldu Tuskovi a společně navštívili českého prezidenta Petra Pavla. Slovenský premiér Robert Fico společné s maďarským premiérem zamířili na návštěvu do kanceláře Miloše Zemana.

Ve středu česká vláda uvedla, že se rozhodla přerušit na neurčito společná zasedání se Slovenskem, která byla zvykem při dobrých vztazích mezi oběma zeměmi.

Fico v reakci na toto oznámení uvedl, že česká vládní garnitura se rozhodla ohrozit slovensko-české vztahy jen proto, že má zájem podporovat válku na Ukrajině. Bratislava prý přitom jen mluví o míru.

„Vztahy mezi našimi občany, Čechy a Slováky jsou jedinečné, historicky osvědčené, jsou půjčkami vzájemné důvěry. Jsou plné přátelství, příbuzenských vztahů a porozumění. Slovenská vláda nebude nikdy, opakuji nikdy, vystavovat takto hluboké slovensko-české vztahy žádnému ohrožení,“ uvedl Fico v prohlášení.

Shodneme se, že je Fico idiot

Šestadvacetiletá Diana se do Česka přestěhovala před šesti lety kvůli studiím. Se svým partnerem Kryštofem mají na česko-slovenské politické vztahy stejný názor. „Shodneme se na tom, že je Fico idiot,“ směje se. Její partner slovenskou politiku nijak výrazně nekomentuje.

Diana připouští, že se změn ve vztahu mezi Českem a Slovenskem obává. Výroky Roberta Fica by podle ní mohly poškodit vztahy Slovenska i s dalšími zeměmi. „V případě Česka máme jako Slováci spoustu výhod. Je to trochu blbost, ale Slováci tady nejsou úplně považováni za cizince, a to se může změnit,“ pokračuje.

Falešně démonizovaný Putin, mír z Východu. Proruské kontroverze slovenské vlády

O to, že by případné zhoršení diplomacie mezi dvěma zeměmi nějak ovlivnilo jejich vztah, se nebojí. „Máme to v sobě rozhodnuté, chceme zůstat v Česku,“ říká.

Rodinná návštěva skončila hádkou

Michaela je původem ze Slovenska, ale část života prožila v Ostravě, nyní bydlí v Ústí nad Labem. O slovenské politice se se svým českým mužem Tomášem baví jen sporadicky. „Vyprávím mu příběhy rodiny a babiček, které tam pořád žijí, o tom, jaký je tam problém například se zdravotní péčí nebo korupcí. Můj muž je z toho v šoku,“ vypráví.

Na rozdíly mezi životem v Česku a na Slovensku narazili také během širší rodinné návštěvy slovenské strany. „Moji rodiče vůbec nevěřili tomu, když Slováci popisovali, jak u nich věci fungují. Nakonec se dokonce pohádali, protože se je naši snažili přesvědčit, že to tak hrozné nemůže být,“ vzpomíná Tomáš a dodává, že je rád, že na Slovensku nemusí žít a řešit podobné problémy.

Češi si loni vzali nejvíce cizinek. Stoupl počet slovenských i ruských nevěst

Dění na Slovensku je šílené

„Slovenskou politiku už tolik nesleduji, proto mě v poslední době hodně překvapilo, jak rapidně šla dolu úroveň diskuze v Národní radě Slovenské republiky,“ říká Tomáš, který v Česku žije už 11 let, od doby, kdy začal studovat na vysoké škole.

Ficovy první dvě vlády si matně pamatuje a dodává, že v té době to byla klasická směs populismu a hrabání pro „naše lidi“, ale aspoň na Evropské úrovni existovala snaha spolupracovat. „(Maďarský prezident Viktor) Orbán však Ficovi ukázal, že není potřeba se kvůli benefitům z EU přetvařovat,“ konstatuje nyní.

Na Slovensko se vracet nechce. V Česku pracuje, založil rodinu a nyní chce žádat o české občanství. „S manželkou z Česka politiku na Slovensku moc neřešíme, ale shodujeme se v tom, že to, co se tam nyní děje, je šílené,“ říká.

Kvůli ruské agresi na Ukrajině se pohádali premiéři zemí V4 i po jednání

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Doložte, že je Země kulatá, šokoval slovenský vysoký státní úředník

30. dubna 2024  16:18

Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal najevo...

Válek představil prezidentovi plán rozvoje zdravotnictví. Řešili i ministra pro vědu

30. dubna 2024  13:34,  aktualizováno  16:07

Prezident Petr Pavel přijal ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Představil mu...

Opilý řidič naboural šest aut. Na pumpě pak rozlil benzin a hrozil, že se zapálí

30. dubna 2024  15:50

Opilý cizinec zaměstnal v sobotu ráno prachatické policisty. Nejdřív naboural šest aut, pak na...

Není to o lajcích a na TikToku nebudu, říká budoucí ministr pro vědu Tuleja

30. dubna 2024  15:37

Pavel Tuleja, který má být příští týden jmenován novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace za TOP...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...