Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bytové směrnice zváží ústavní soud

  16:36
Střední Morava - Je v pořádku, když města vybírají od žadatelů o byt tisícikorunové poplatky? Neodporuje právu fakt, že mnohde musí občan před nastěhováním do bytu složit nevratnou kauci? Na poplatcích se města nezákonně obohacují, tvrdí jedni právníci. Na příspěvky mají města právo, ohrazují se druzí. Kdo má skutečně pravdu, rozhodne za několik měsíců ústavní soud, který posoudí bytové směrnice některých měst. Teprve jeho rozhodnutí bude precedentní. Poradna pro občanství, občanská a lidská práva v Praze zjistila, že z pěti desítek namátkově vybraných měst jednatřicet ve svých bytových směrnicích nepřímo diskriminuje sociálně slabší obyvatele. Podle právníků poradny tak města porušují zákony a Listinu základních práv a svobod. Obrátila se proto na okresní úřady, které mohou donutit města zjednat nápravu.

Výsledek? Jen okresní úřady v Prostějově, Zlíně a Kladně městům platnost sporné směrnice pozastavily. Aš a Benešov dopadnou pravděpodobně stejně, pokud svá pravidla neupraví. Jedenáct měst, mezi nimiž byl Javorník, Jeseník a Přerov, sporná ustanovení vypustilo nebo pravidla novelizovalo. Šest okresních úřadů směrnice městům nepozastavilo.

"Na města, která se svými pravidly nic neudělala, podáme ústavní stížnosti. Ta, která pravidla upravila tak, že zákony obešla, znovu upozorníme. Pokud ani pak směrnice neupraví, podáme ústavní stížnost i na ně," řekla právnička poradny Barbora Kvočeková, podle níž města diskriminují některé obyvatele nepřímo tím, že v bytových směrnicích neprohlašují: bezdomovcům byty nepronajmeme, ale zato nastaví podmínky tak, že tyto občany znevýhodní.

Na Moravě poradna nejčastěji napadla tisícikorunový poplatek za evidování žádosti o byt a povinnost zaplatit nevratnou kauci před uzavřením nájemní smlouvy. Tisícikorunový poplatek byl jedním z hlavních důvodů, proč okresní úřady pozastavily platnost bytové směrnice městům Prostějov a Zlín. "Daně a poplatky lze ukládat jen na základě zákona. Vybírání tohoto poměrně vysokého poplatku je nezákonné a obec se tak bezdůvodně obohacuje," dali poradně za pravdu právníci z prostějovského okresu.

Prostějovští radní směrnici zrušili a bytová komise už má v rukou návrh jejího nového znění. "Navrhujeme zachovat poplatek, který by měl sloužit jako příspěvek do fondu bydlení. Rada by teď měla diskutovat o tom, zda by město mělo částku lidem vracet při přidělení bytu, nebo ji nevracet vůbec," řekl šéf bytové komise Jaroslav Faltýnek (ČSSD).

Zlínští radní už mají také nová pravidla. Tisíc korun už žadatelé o byt platit nemusejí. Ti, kdo se ho však rozhodnou městu "darovat", získají v bodovacím systému navíc deset bodů. Okresní úřad ve Zlíně neměl proti této úpravě námitky.
Pozornosti Poradny pro občanství neunikl ani tisícikorunový registrační poplatek, který od svých občanů vybírá Přerov. Okresní úřad však namítl, že podle výkladu jeho právníků přerovská radnice vybíráním poplatků zákony neporušuje.

"Město tuto tisícikorunu považuje za poplatek, který kryje náklady města jako vlastníka majetku. Nám to jako vysvětlení stačilo," řekl vedoucí kontrolního a právního oddělení Okresního úřadu v Přerově Vlastimil Bořuta. Okres městu jenom doporučil upravit směrnici tak, aby neodporovala novému zákonu o obcích. "Novou směrnicí se teď budeme znovu zabývat. Samozřejmě je na městu, aby si poplatky zdůvodnilo," dodal Bořuta.

"Podle mého názoru je částka zcela oprávněná, protože je to poplatek za práci úředníků, kteří musejí se seznamem pracovat. Byl bych jenom pro to, abychom ho pojmenovali tak, aby to bylo zákonné," reagoval přerovský místostarosta Bohumil Procházka (ODS), jenž míní, že poplatek by měl být i vyšší: "Bez placení by města řešila problémy s nekontrolovatelnými seznamy uchazečů. Pokud to stojí aspoň tisícovku, lidé si rozmyslí, jestli se do seznamu nechat zapsat, nebo ne."

Stejně jako se přerovský okres postavil za bytovou směrnici zdejší radnice, také v Jeseníku okresní právníci odmítli názor pražské Poradny pro občanství, která upozornila na to, že město nezákonně nutí zájemce o byt skládat před podpisem nájemní smlouvy až dvacetitisícovou kauci. "Jak Jeseníku, tak Javorníku jsme pouze doporučili zrušit ustanovení, podle něhož neměl nárok na byt občan, který byl trestán za úmyslný násilný čin. Další připomínky jsme neakceptovali, protože podle nás nebyly v rozporu se zákony," objasnila Blanka Málková z právního oddělení okresu.

Fakt, že proti původním či upraveným směrnicím nic nenamítají okresní úřady, ještě neznamená, že vše je v pořádku. Poradna pro občanství bude směrnice znovu posuzovat a tam, kde narazí na porušování zákonů, opět okresní úřady upozorní. Městům, která sporná ustanovení neupraví, hrozí, že jejich směrnice také skončí u ústavního soudu. Pokud tento orgán poslední instance rozhodne, že Poradna měla pravdu, budou své směrnice na střední Moravě muset upravit i Šumperk a Olomouc.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Řidič Porsche srazil na chodníku ženu s kočárkem

  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...