Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Brutální fotky umírajících v covidáriích? Vláda spustí novou kampaň

  16:42
Jedinou cestou z epidemie je podle vlády očkování. To však pokulhává především mezi mladými. Resort se proto rozhodl změnit kurz a stávající očkovací kampaň zaměřit na ně, i když právě oni nemocnice zrovna neplní. Tlak se nyní přesune na sociální sítě, včetně populárního TikToku. Tuto cestu poradila resortu společnost Semantic Visions. Premiér Andrej Babiš v pátek oznámil brutální kampaň, která je inspirována obrázky z cigaretových krabiček.
Kdyby se býval byl naočkoval.... i takto by mohla vypadat kampaň

Kdyby se býval byl naočkoval.... i takto by mohla vypadat kampaň | foto: Úřední věstník Evropské unie

Na tiskové konferenci po jednání vlády v pátek zazněla informace z úst Andreje Babiše, že se ministerstvo zdravotnictví chystá spustit brutální kampaň na podporu očkování proti covidu-19.

„Příští týden bychom chtěli tuto kampaň spustit. Bude to kampaň, jak říká pan premiér, brutální, ale reálná, realistická,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Podle Vojtěcha lidé musí vědět, jak to vypadá v nemocnicích a jak vypadají pacienti, kteří se nenechali naočkovat a skončili na jednotkách intenzivní péče.

Kde se chtějí inspirovat...

Kampaň by měla být inspirována obrázky, které jsou na přebalu cigaretových balíčků a má ukázat reálný dopad nemoci na zdraví člověka.  „Dělali jsme pozitivní kampaně, ale lidé musí vědět, že covid je ohrožení života a zdraví. Jsou tam fotky, které snad ještě víc budou motivovat lidi k tomu, aby se očkovali,“ zdůraznil premiér.

„Chceme některé naše spoluobčany z té letargie probudit, že to skutečně není legrace. A že ta nemoc může být velmi vážná a mít velmi vážný průběh,“ doplnil Vojtěch.

Leží v covidáriu s kyslíkem. Přesto říkají: Očkování nechci, nemám v něj důvěru

Kampaň by měla být propagována jak na internetu, tak i v tištěných médiích, které čtou i senioři, aby se infromace dostali ke všem věkovým kategoriím.

Sociální sítě umožňují přesné zacílení

Podle Františka Vrabela ze společnosti Semantic Visions sociální sítě umožňují přesné zacílení na různé generace a skupiny lidí, kteří doposud z různých důvodů očkování odmítají. „Doporučili jsme oslovení prostřednictvím TikToku a Instagramu. Další významnou skupinu - mladé ženy - jsme doporučili oslovit prostřednictvím Facebooku,“ popsal pro iDNES.cz František Vrabela.

Podle něj totiž mladé ženy se často obávají neexistujících vedlejších účinků, jako například ztráty plodnosti, či zdravotního postižení až smrti svých dětí. „Což jsou dezinformace, které se houfně rozšiřují právě prostřednictvím této sítě,“ doplnil Vrabel ze Semantic Visions.

„Vzali jsme na vědomí pokračování reklamní kampaně ve prospěch očkování. A konečně přichází brutální kampaň, viděl jsem obrázky,“ prohlásil na páteční tiskové konferenci Andrej Babiš.

Očkovací kampaň ministerstvo zdravotnictví společně s Úřadem vlády spustilo začátkem dubna. Od té doby se výzva k očkování objevuje v novinách, na internetu či běží různé spoty v televizi nebo rádiu. Ve spotech vystupují vedle lékařů také známé osobnosti či běžní lidé. Udat směr kampaně pomáhala resortu skupina expertů pod názvem Cesta ven.

Je třeba cílit na rodiče, říká odborník na komunikaci

Odborník na komunikaci Eduard Piňos kvituji v kampani především využití odborníků. „Já osobně bych se cestou slavných osobností nevydal, ale je to věc názoru,“ doplnil Piňos.

Jak nyní hodnotíte kampaň, kterou ministerstvo zdravotnictví dělá?
Myslím, že tématicky navazuje na původní kampaň, kterou jsme připravovali s iniciativou Cesta ven. Konkrétní zpracování je spíše otázka subjektivního vkusu. Já osobně bych se cestou slavných osobností nevydal, ale je to věc názoru. 

Co kvituji je využití odborníků. Hlavní problém je spíš malý mediální zásah - což je čistě otázka množství prostředků na mediální nákup. Druhá věc je, že by kampaň bylo třeba aktualizovat o aktuální témata - třetí dávka. Ty témata se v čase vyvíjí. Proto jsme třeba na jaře neměli kampaň na očkování dětí, jelikož v té době to prostě ještě nebylo na stole.

Jakou cestou by se podle vás mělo vydat, aby oslovilo mladé lidí - třeba cestou sociálních sítí?
Je to pořád dokola. Tohle je mediální záležitost. Oslovení mladých lidí je možné kdekoli, kde se nacházejí - to znamená logicky i na sociálních sítích, v rámci digitální reklamy. Toto dokáže správně naplánovat každá mediální agentura. 

Je ale důležité si uvědomit, že se tu mixují „mladí lidé“ a děti. Na děti pod 18 let za prvé nelze ze zákona cílit reklamu a za druhé (ty do 16 let) ani o vakcíně samy nemohou rozhodovat. Čili je zde třeba cílit spíše na rodiče. Zaznamenal jsem, že MZČR dělá nějakou aktivitu přímo se společností Meta, která snad poskytuje mediální prostor pro bono - to je jistě dobrá cesta a přidat by se mohl i Google se svým YouTubem ideálně.

Působí ještě na neočkované televizní či rádiové spoty?
Ano. Opět opakuji - je to o mediálním zásahu, aktualizaci sdělení. Je třeba to doplnit o nějaké incentivy a to jako pro jednotlivce, tak celospolečenské. Ale to není otázka formátu - tedy TV spotu, to je spíš otázka politického rozhodnutí a zdravotnického odborného konsenzu, který často bohužel pokulhává a média tomu nepřidávají tím, jak lidem servírují senzace a palcové titulky vytržené z kontextu ohledně nežádoucích účinků, nebo snížené účinnosti vakcín.

Loterie úspěch neslavila

Iniciativa Cesta ven však na konci prázdnin ukončila svou činnost. „Více než osmiměsíční práce několika desítek lidí naprosto zásadně k pozitivní změně postojů české populace k očkování. Tím, že naše iniciativa ukončila na konci léta svou činnost, tak se na nás ministerstvo nemohlo obrátit a ani neobrátilo,“ uvedla pro iDNES.cz ředitelka Asociace Public Relations Pavla Mudrochová.

Resort ještě v létě zkusil mladé na očkování nalákat prostřednictvím loterie. Kdy nově očkovaní v očkovacím centru v obchodním centru na Chodově mohli vyhrát tenisky či iPhone. Jenže ani loterie příliš mladé nepřitáhla. „Vidíme, jak v okolních státech, tak i z českých dat, že loterie nefunguje jako motivace pro očkování,“ řekl tehdy pro iDNES.cz mluvčí resortu Daniel Köppl. Loterie tehdy vyšla na zhruba 300 tisíc korun.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...