Personál obchodů by měl povinně nosit respirátory FFP2, nikoliv jen roušky (ilustrační snímek)

Personál obchodů by měl povinně nosit respirátory FFP2, nikoliv jen roušky (ilustrační snímek) | foto: Tomáš Plecháč, MF DNES

Blatný kývl na otevření obchodů, podmínkou jsou respirátory FFP2

  • 1664
Největší překážka pro opětovné otevření obchodů od příštího pondělí padla. Ministr Jan Blatný, který se s hygieniky doposud tomu spíš bránil, nyní souhlasí. Podmínkou však je, aby personál obchodů povinně nosil respirátory bezpečnostní kategorie FFP2, které lépe chrání před přenosem koronaviru na rozdíl od nespolehlivých roušek.

„Otevření maloobchodů je výrazný posun. Je to velký psychologický zlom. Lidé po delší době uvidí světlo na konci tunelu, pouštíme to pozvolna a pokud to zvládneme, je to velký signál, že budeme moci pokračovat. Jsem přesvědčen, že to společně zvládneme,“ napsal vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček v úterý na Twitteru. 

Podporu má i od ministra vnitra a šéfa Ústředního krizového štábu Jana Hamáčka.

Havlíček termín otevření ohlásil již v pondělí po jednání s představiteli krajů a jeho slova potvrdil předseda asociace krajů Martin Kuba.

„V úterý ráno jsme to projednali na Radě vlády pro zdravotní rizika. Ministr Blatný souhlasí při doplnění určitých opatření, konkrétně povinné respirátory pro personál obchodů, zákazníkům stačí roušky,“ řekl Havlíček serveru Lidovky.cz.

Obchody za nouzového stavu

Omezen zůstane počet nakupujících na plochu obchodu, tedy stále na 15 metrů čtverečních na jednoho člověka. Také se stále mají dodržovat rozestupy a má být k dispozici dezinfekce.

Překážkou není vláda, opozice kvůli rozvolnění čelí lékařům a hygienikům

Plán projedná Havlíček ještě v úterý s opozicí. Očekává se, že ta souhlasit bude, protože postupné otevírání obchodů a služeb patřilo mezi podmínky, které měli hejtmani při víkendovém jednání o tom, za požádají vládu o nový nouzový stav. Následně bude o tom hlasovat vláda.

Vláda zakázala maloobchodní prodej od 22. října. V listopadu více než dvě desítky senátorů proti tomu podaly stížnost. Ústavní soud se má vyjádřit v pondělí – v týž den, co to přestává platit.

Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula v rozhovoru s iDNES.cz uznal, že malé obchody jsou méně rizikové. „Pokud se nastaví tato pravidla, nebude tam docházet k nějakým nadbytečným kontaktům, tak ten problém by tady nemusel být. Protože když se podíváme na rizikovost různých aktivit, tak tady dneska dominující víceméně ve firmách a doma. Teď nepochybně budou narůstat školy pokud se nebude testovat, což doufám, že bude,“ zdůraznil.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video